Autor Wątek: Skoki napięcia  (Przeczytany 1617 razy)

0 użytkowników i 1 Gość przegląda ten wątek.

Offline Digitalyser

• Toyot Leżący
  • *
Skoki napięcia
« dnia: 25 Kwietnia 2025, 08:42:15 »
Cześć.
Od kilku tygodni zmagam się z problemem skaczącego napięcia. Zaczęło się od tego że gazownik podczas cyklicznego przeglądu zwrócił mi uwagę że podczas jazdy napięcie spada do poziomu 12V i że to może być powodem występującego nieregularnie falowania obrotów (albo raczej ich spadku do poziomu bliskiego zgaśnięcia silnika). Zacząłem temat monitorować - zapiąłem do gniazda zapalniczki prosty miernik napięcia (taki z Temu), który co prawda może nie pokazuje precyzyjnie wartości (na pewno ma pewien błąd) ale przynajmniej widać na nim wahania napięcia. I faktycznie, było tak jak mówił gazownik - czasem podczas jazdy napięcie spadało do poziomu 12,1 V i generalnie skakało od tej wartości do 13,7 a nawet 14,5 i potem znowu spadało. Lokalny mechanik postawił na regulator napięcia i wymienił go, nota bene razem z całym alternatorem. Nie pomogło, dalej problem występował. Pojechałem do ASO i zreferowałem im sprawę + wszystkie moje obserwacje, m.in. że jak już zaobserwuję spadek napięcia, to w momencie kiedy zdejmę nogę z gazu to napięcie leci do wartości 14,5V. I ten objaw jest regularny. Czasem zdarza się że całą trasę z domu do pracy (ok. 26 km) przejadę ze wskazaniami napięcia na poziomie 14,2V i jest git. a czasem od wyjazdu z garażu skoki występują i tak całą trasę. Mierzyłem napięcie na akumulatorze przy wyłączonym silniku - 12,55 V. Przy włączonym - 14,1V (to mierzyłem już regularnym multimetrem).
Myślałem że to może rezystor od pedału gazu, ale po ustawieniu tempomatu i zdjęciu nogi z gazu problem nadal występował.
Wracając do ASO - zrobili jakieś testy ładowania, obciążenia, itp. i uznali że wszystko jest w porządku, tylko że ich zdaniem instalacja gazowa (nawet kiedy jadę na benzynie) pobiera duży prąd, na poziomie 0.4 ampera. Wyjęli bezpiecznik od instalacji i pobór prądu spadł do 0,13A, wiec uznali że to to i mam pogadać z gazownikiem. Tyle tylko ze nie przejechali się tym wozem, więc jak od nich wyjechałem, to problem momentalnie powrócił. Powiedzieli mi że ich zdaniem wszystko jest w porządku, że jak mam wątpliwości to mam sobie pociągnąć kable od akumulatora do multimetru w kabinie i mierzyć napięcie podczas jazdy, bo oni uważają że wszystko jest OK. Prawda jest taka że auto odpala bez problemu, spadki napięcia nie przekładają się na szarpanie czy gaśnięcie. Ale akumulator jest ewidentnie niedoładowany, bo jak go w poniedziałek podpiąłem pod prostownik to pokazał że jest w połowie naładowany. A ja codziennie robię ponad 50 km z domu do pracy i z powrotem, więc teoretycznie powinien być naładowany. Aku był sprawdzany w dwóch miejscach - w sklepie z akumulatorami i w ASO i wszędzie twierdzą że jest OK (to jest aku  z października 2021).
Wybaczcie proszę ten przydługi opis, ale chciałem zawrzeć wszystkie szczegóły. Ktoś z Was ma może pomysł co może być nie halo?

Offline Colin

• Toyot Spamer
    • KURO.pl
  • Samochód:: Made in Japan
Odp: Skoki napięcia
« Odpowiedź #1 dnia: 25 Kwietnia 2025, 08:50:38 »
Alternator jest typu Smart czyli inteligentny, sterowny z ECU silnika. Zatem napięcie ładowania może sobie opadać i się podnosić w zależności od stylu jazdy, obciążenia i innych obliczeń komputera.
Zakup układzik do monitorowania stanu aku 12 po Bluetooth, podepnij go na klemy, wrzuć apkę w telefon i przedstaw wykresy to ocenimy.

A zachowywać się może o tak:
« Ostatnia zmiana: 25 Kwietnia 2025, 08:55:17 wysłana przez Colin »
黒 KURO 2.0 - Certyfikowany Niezależny Serwis TOYOTA & Lexus / SERMI Certified TOYOTA & Lexus Independent Repairer

Offline Digitalyser

• Toyot Leżący
  • *
« Odpowiedź #2 dnia: 25 Kwietnia 2025, 10:30:20 »
@Colin - dziękuję. Faktycznie, przedstawiony przez Ciebie wykres odpowiada (mniej więcej) temu z czym mam do czynienia. Ale te skoki napięcia mnie martwią bo nawet jak jadę równo (powiedzmy na tempomacie mam 80km/h ustawione) to one i tak występują, i wartości bujają się od 12,1 do 14,5. Faktycznie hamowanie (nawet silnikiem, czyli kiedy zdejmuję nogę z gazu) powodują podniesienie napięcia. Ale mam jednak trochę obaw czy na pewno jest tam wszystko w porządku, bo np. obserwuję różnice we wskazaniach napięcia pomiedzy położeniem lewarka skrzyni biegów - na "D" kiedy się zatrzymam, napięcie spada do 12,1 a nawet momentami do 11,9. Jak się zatrzymam i przerzuce lewarek na pozycję "P" to napięcie rośnie do ok. 14V.
Możesz mi podrzucić jakiś link do tego urządzenia do analizowania aku? Allegro podpowiada różne, ale chciałbym mieć pewność że kupuję właściwy.
Z góry dzięki!  :-)

Offline Colin

• Toyot Spamer
    • KURO.pl
« Odpowiedź #3 dnia: 25 Kwietnia 2025, 10:37:46 »
Co do modułu - zapytaj @Markid, bo używa
黒 KURO 2.0 - Certyfikowany Niezależny Serwis TOYOTA & Lexus / SERMI Certified TOYOTA & Lexus Independent Repairer

Offline Acer0666

• Toyot Leżący
  • *
  • Samochód:: Avensis 2016
« Odpowiedź #4 dnia: 30 Maja 2026, 18:09:24 »
Witam
Mam ten sam problem z ładowaniem Avensis 2.0 TDI 143km 2016r FL (BMW). Skaczące napięcie, w czasie jazdy jest dobrze 14.0 - 14.1, a na wolnych obrotach czasami  spada do 12.2V.

Czy w tych Toyotach jest po włączeniu zapłonu kontrolka ładowania, bo o mnie jej nie ma i co ciekawe żadnego komunikatu o braku ładowania. Znalazłem, że powinien być komunikat o braku ładowania tylko nie ma przy ilu voltach.
Żeby nie podłączony miernik na stałe do akumulatora to o tym braku ładowania bym nie wiedział. Akumulator od
6 miesięcy utrzymuje 12,2 V. Różnica ładowania mierząc bezpośrednio na alternatorze i akumulatorze wynosi 0.1 Volta.
Myślę i nie wiem na ile to możliwe założyć sprzęgło na alternator. Może to rozwiąże problem.

Przez te usterki mam już na zapasie rozrusznik, bo mechanik stwierdził, że podczas rozruchu stukot to wina rozrusznika, koło wału korbowego, napinacz paska i pasek, a stukot jest dalej tylko z założonym paskiem na alternator, bez paska cisza. Teraz jeszcze zagadkowe ładowanie....
« Ostatnia zmiana: 30 Maja 2026, 18:18:36 wysłana przez Acer0666 »

Offline Colin

• Toyot Spamer
    • KURO.pl
« Odpowiedź #5 dnia: 30 Maja 2026, 18:46:06 »
Alternator jest sterowany magistralą, na biegu jałowym sterowanie alter będzie na minimum by zmniejszyć opory na napęd akcesoriów, jak uwazasz ze jest za nisko należy wykonac diagnoskopem test alternatora

Kontrolka ladowania nie wysteouje, w przypadku napięcia ponizej 12 pojawi sie komunikat Check charging system (sprawdź układ ładowania)

Offline Acer0666

• Toyot Leżący
  • *
« Odpowiedź #6 dnia: 31 Maja 2026, 05:16:57 »
Dziękuję za szybką odpowiedź.
Jak dobrze rozumiem, dopóki nie będzie komunikatu to wszystko jest dobrze. Tylko z tym odciążeniem nie obciążonego układu ktoś chyba przesadził.. Bo niby jakie obciążenie jest gdy włączone są światła dzienne LED,, nawiew na 1 biegu i radio.
Pozdrawiam.

Offline Acer0666

• Toyot Leżący
  • *
« Odpowiedź #7 dnia: 01 Czerwca 2026, 07:30:22 »
Zagadka rozwiązana, jadąc bez obciążenia alternator ładuje tylko hamując silnikiem. Gdy np. zrobi się obciążenie i włączy się nadmuch na max to ładuje cały czas 13.9 - 14.0. I tak gdy z obciążeniem przejechałem ok.25 km akumulator się naładował o 0.3V. Na drugi dzień zamiast 12.2V jest 12.5V.

Offline Acer0666

• Toyot Leżący
  • *
« Odpowiedź #8 dnia: 11 Lipca 2026, 21:48:43 »
Witam
Czy dla Toyoty Avensis 2016r spadek napięcia na akumulatorze w czasie jazdy na 12.2v jest normalny, czy to jest za mało i powinno być ok. 12.5v. Mam akumulator jmp nano agm do systemu start&stop. Podczas zwalniania ładowanie wzrasta do nawet 14.5v, ale przyśpieszając spada znowu na 12.2v.
Dzieje się tak po przejechaniu ok. 10-15 km po uruchomieniu silnika, dopóki nie podładuje napięciem 14.1v.

Dziękuję i pozdrawiam.

www.ucando.pl

www.gotujesie.pl