Autor Wątek: Przestrzegam przed OPONAMI Goodyear Vector 4Seasons G2  (Przeczytany 1800 razy)

0 użytkowników i 1 Gość przegląda ten wątek.

Offline SNCF

• Toyot Chodzacy
  • Samochód:: RAV4 Plug-In
Przestrzegam przed OPONAMI Goodyear Vector 4Seasons G2
« dnia: 26 Kwietnia 2025, 15:13:44 »
Przestrzegam Was drodzy przed oponami Goodyear Vector 4Seasons G2

Zakupione w 2020 roku do auta Toyota Prius

Przebieg ~30k na aucie 4 lata

Już dwa lata temu!!! czułem, że coś auto dziwnie się zachowuje, brak sztywności/stabilności na zakrętach i długie hamowanie, ale nie było widać gołym okiem.

Teraz patrzę, a to wygląda jak na zdjęciach:

Jak jakieś nadlewane, widać zupełnie inny materiał/kolor gumy na wierzchu bieżnik i głębiej.

Mówię sobie, nie no to jakieś podróbki z oponeo mi wcisnęli.

Pojechałem do oponiarza a ten rozkłada ręce i mówi jedno - Panie - unia....
Wszystkie teraz produkowane we wspaniałej ekologicznej unii muszą być z dodatkiem mieszaniny ze zmielonych starych opon i tak się robi nawet i po dwóch latach

SUPER EKOLOGIA k***a

Firmowe opony za kupę kasy, na dwa lata (z gównianymi parametrami bo się rozwarstwiają) i do śmieci.

A że przy okazji można zginąć bo się bieżnik zawinie na asfalcie? a kogo to obchodzi, byle CO2 mydlić oczy.

Jeszcze na Priusie......najspokojniejszej jeździe z możliwych, bez zrywania, szarpania, zbędnego hamowania itd....k***a unia!
parodia

« Ostatnia zmiana: 26 Kwietnia 2025, 15:27:44 wysłana przez SNCF »

Online ledziu

• Toyot Zmotoryzowany
Odp: Przestrzegam przed OPONAMI Goodyear Vector 4Seasons G2
« Odpowiedź #1 dnia: 26 Kwietnia 2025, 15:43:29 »
Niestety takie foty mógłbym robić kilka razy w roku wszystkim markom z grubsza na rynku. Od sunfull po Michalinki.

Offline animuss

• Toyot Chodzacy
« Odpowiedź #2 dnia: 26 Kwietnia 2025, 15:43:49 »
Może są jeszcze na gwarancji.

Offline SNCF

• Toyot Chodzacy
  • Samochód:: RAV4 Plug-In
« Odpowiedź #3 dnia: 26 Kwietnia 2025, 15:46:31 »
Niestety takie foty mógłbym robić kilka razy w roku wszystkim markom z grubsza na rynku. Od sunfull po Michalinki.

Masakra

Da się kupić u nas opony nie produkowane w chorej unii ? Normalne, co wytrzymają z 8 lat i przebieg 60k spokojnej jazdy ?

Offline Colin

• Moderator
  • Toyot Spamer
    • KURO.pl
  • Samochód:: Made in Japan
« Odpowiedź #4 dnia: 26 Kwietnia 2025, 16:08:56 »
Na zdrowy rozum jeśli nawet byłyby na gwarancji to odrazu odrzucą roszczenie. I możesz się Panie sądzić z koncernem.
W EU wzięli się za baterie do telefonów, banany, sprzęt AGH, naprawy samochodów a o oponach zapomnieli  :cool:
Lobby zarabia, obywatele fundują.
Najgorsze jest to że nie ma rozsądnej alternatywy ani dla produktów-gówna które obwarowali przepisami na rynkach ani nawet po wyjściu z UE, co widać po przykładzie Brexitu.
黒 KURO 2.0 - Certyfikowany Niezależny Serwis TOYOTA & Lexus / SERMI Certified TOYOTA & Lexus Independent Repairer

Online ledziu

• Toyot Zmotoryzowany
« Odpowiedź #5 dnia: 26 Kwietnia 2025, 16:17:57 »
Da się kupić u nas opony nie produkowane w chorej unii ? Normalne, co wytrzymają z 8 lat i przebieg 60k spokojnej jazdy ?
Nie da się kupić tak mając pewność w 100%. Mam styczność z oponami z różnych stron świata i jest lipą. Nawet rozmiaru nie trzymają.
Ostatnio ustawiłem Pirelli i CONTI ten sam rozmiar 16' to było różnicy ponad 1cm.!
Wydaje mi się że robią to celowo bo trzymam na zjaranie kapcia :-) stare Michaliny sportcup albo toyo r888 i są po XXX latach miękkie bez pęknięć a jak np.weźmiesz do ręki zwykłą nową Toyo czy cuś takiego to masz wrażenie że jest zrobiona z masy waflowej gdzie przebieg 30k.km.jest już finito.

Offline Bigbluee

• Toyot Pełzający
  • **
  • Samochód:: Camry 24/25
« Odpowiedź #6 dnia: 26 Kwietnia 2025, 17:58:41 »
Po 1 opony wielosezonowe skończone są po 3 latach. Wówczas guma jest już twarda. Po 4 jest kamień i hałasują od toczenia się na jezdni.
Po 5 latach jeszcze nie powinny tak wyglądać żeby odpadała guma ale mają prawo być popękane i pokryte pająkami na całej powierzchni i nie mają już żadnych właściwości.

Wiek wielosezonow licz x2 względem sezonowych. Wiem bo jeżdżę na takich od wielu lat. W tym roku do nowego auta od razu wsadziłem właśnie Goodyeary 4 seasons. Teraz jest chyba model G3. I tak 3 max 4 lata i kupno nowych.

Offline Konrad62

• Toyot Zmotoryzowany
  • Samochód:: C-HR II 1.8 '24
C-HR II 1.8 '24 Comfort
Auris II FL 1.8 '18 Premium+Comfort

Offline alpha540i

• Toyot Pełzający
  • **
  • Samochód:: E21
« Odpowiedź #8 dnia: 26 Kwietnia 2025, 21:50:05 »
Mam te opony już w drugim samochodzie.
Nic podobnego się nie dzieje, może rzeczywiście jakieś ulepy trafiłeś.

www.ucando.pl

www.gotujesie.pl