Autor Wątek: błąd POA80 pytanie o szczegóły  (Przeczytany 1298 razy)

0 użytkowników i 1 Gość przegląda ten wątek.

Offline krzysiek015

• Toyot Leżący
  • *
  • Samochód:: a4b5+AurisIIHSD
błąd POA80 pytanie o szczegóły
« dnia: 28 Kwietnia 2025, 11:51:24 »
Witam,
Mam pytanie o błąd POA80 bo znalazłem dwa opisy tego błędu w internecie.
1. Replace battery pack
2. Battery ECU error
Piszę z pamięci więc może nie dokładnie tak ale wiadomo o co chodzi.
Problem w aurisie ale na forum aurisa nie znalazłem odpowiedzi.
Drąże temat bo coś mi nie pasuje.
Znalazłem info, że to problem z ogniwami i nie wiem czy w różnych modelach/rocznikach ten sam problem został róznie zredagowany, czy są to dwa różne problemy. Teraz przyszło mi go głowy, że różne aplikacje mogą też mieć wpływ.
Dr Prius wskazuje problemy z konkretnymi ogniwami ale po wymianie ich na nowsze i zmianie szyku wszystkich ogniw problem cały czas jest z 3 i 12 lub 12 i 13.
Czy to możliwe, że sterownik baterii jest zdechnięty i wywala błąd po około 200km jazdy?
Odpinam klemę i jeżdżę dalej. Wiem, że bateria też jest słaba ale poprzedni właściciel już podmieniał ogniwa i chyba się poddał z tego powodu. Aplikacja CarScanner w ogóle nie widzi błędu.
Dziękuję

Offline kierowcaTaj

• Toyot Leżący
  • *
Odp: błąd POA80 pytanie o szczegóły
« Odpowiedź #1 dnia: 26 Listopada 2025, 10:58:33 »
W Priusie/Aurisie błąd POA80 faktycznie może oznaczać albo problem z samą baterią, albo z jej sterownikiem (Battery ECU), więc opisy „Replace battery pack” i „Battery ECU error” w zasadzie są oba możliwe. Skoro wymiana ogniw nie pomogła, to jest duża szansa, że problem leży w samym sterowniku baterii — a wtedy aplikacje typu CarScanner faktycznie mogą go nie pokazywać, bo nie zawsze czytają wszystkie moduły HV.
https://pszczelnictwo.com.pl/

www.ucando.pl

www.gotujesie.pl