Autor Wątek: Plug-in i Michelin CrossClimate 2  (Przeczytany 2762 razy)

0 użytkowników i 1 Gość przegląda ten wątek.

Offline S@lmo

• Toyot Leżący
  • *
Plug-in i Michelin CrossClimate 2
« dnia: 28 Kwietnia 2025, 15:51:39 »
Chciałem się z Wami podzielić wrażeniami z jazdy RAV4 PHEV na takich oponach. Będzie to przestroga.
Samochód nowy, opony nowe – a strzał w stopę i kolano jednocześnie.
Jak zamawiałem samochód sprzedawca sugerował, aby nie brać takich opon do mocnego auta, ale nie posłuchałem (mam te opony w starej RAV4 oraz w ML i sprawują się bez zarzutu, dlatego takiego wyboru dokonałem).
Efekt jest taki, że czas 0-100km/h wydłużył się o ponad sekundę, koła przy starcie tracą przyczepność załącza się kontrola trakcji.
Podobnie ma się sprawa z elastycznością 60-100, 80-120 trwają o blisko dwie sekundy dłużej niż w samochodzie testowym z oponami ome, którym miałem możliwość dłużej pojeździć.
W odczuciu ogólnym opony miękkie, lekko płynące na boki, no i głośne.
Mam teraz zagwostkę, czy przeboleć i jeździć spokojniej  :grin:, czy szukać cichszych opon letnich.

Macie może jakieś propozycje cichych opon letnich o dobrych parametrach trakcyjnych, bo tylko takie rozwiązanie mi pozostaje. Samochód nowy więc nie będę go wyciszał, póki co.

Offline klaudiusz

• Toyot Spamer
  • Samochód:: Camry2019/NX350
Odp: Plug-in i Michelin CrossClimate 2
« Odpowiedź #1 dnia: 28 Kwietnia 2025, 15:55:54 »
Sprzedaj i kup nowe.

Offline S@lmo

• Toyot Leżący
  • *
« Odpowiedź #2 dnia: 28 Kwietnia 2025, 16:27:23 »
Sprzedaj i kup nowe.

Chyba będę musiał tak zrobić. Choć będzie czekała mnie sprzedaż już dwóch kompletów ome i cc2  :grin:. Przekombinowałem.

Jeszcze jakby ktoś podpowiedział mi jakie opony kupić aby były ciche i czepliwe do asfaltu to byłbym zobowiązany.
Tak z własnego doświadczenia odsłuchowego bo parametry dB już przejrzałem dla wszystkich modeli. 

Online topoll

• Toyot Spamer
« Odpowiedź #3 dnia: 28 Kwietnia 2025, 17:02:52 »
Ja mam Continental AllSeason Contact 2 https://www.continental-tires.com/pl/pl/b2c/car/tires/allseasoncontact-2/
Jestem bardzo zadowolony.
RAV4 V C+S AWDi Pure White.
Śnieżynka Raffi ;) https://forum.toyotaklub.org.pl/index.php?topic=55311.0

Offline Robert1000

• Toyot Pełzający
  • **
  • Samochód:: C-HR 2 Comfort
« Odpowiedź #4 dnia: 28 Kwietnia 2025, 22:16:39 »
Facet kup sobie opony rajdowe jak chcesz bić rekordy prędkości.
Od pół roku mam Michelin CrossClimate 2 i żadnej utraty trakcji nie doświadczyłem.
Są ciche, dobrze trzymają się drogi zarówno w dodatnich i ujemnych temperaturach.

CrossClimate 2 jest to opona wielosezonowa przeznaczona do samochodów osobowych.

Tu masz opony-rajdowe-i-wyscigowe:
https://www.sklep.rally-tech.pl/felgi-sportowe/opony-sportowe/opony-rajdowe-i-wyscigowe

Offline klaudiusz

• Toyot Spamer
  • Samochód:: Camry2019/NX350
« Odpowiedź #5 dnia: 28 Kwietnia 2025, 22:17:22 »
A pasuje do plugina? Mysle ze wlasnie tutaj jest problem.

Offline ledziu

• Toyot Zmotoryzowany
« Odpowiedź #6 dnia: 29 Kwietnia 2025, 06:50:58 »
Efekt jest taki, że czas 0-100km/h wydłużył się o ponad sekundę, koła przy starcie tracą przyczepność załącza się kontrola trakcji.
Podobnie ma się sprawa z elastycznością 60-100, 80-120 trwają o blisko dwie sekundy dłużej niż w samochodzie testowym z oponami ome, którym miałem możliwość dłużej pojeździć.
Czas 0-100 wydłużył się ale testowałeś auto w identycznych warunkach w tym samym miejscu ? A co się stało z resztą testu na elastyczność ? Pierwsza część jeszcze jestem w stanie zrozumieć zerwanie przyczepności ale przy pomiarach elastyczności ?
Oczywiście rozumiem że felgi były identyczne w obu autach.

Offline S@lmo

• Toyot Leżący
  • *
« Odpowiedź #7 dnia: 29 Kwietnia 2025, 09:34:50 »
Facet kup sobie opony rajdowe jak chcesz bić rekordy prędkości.

Nie tak ostro Kolego...
Wylewanie frustracji nie w tym wątku proszę.
Jedynie podzieliłem się spostrzeżeniami jak zachowuje się dość mocne auto na oponach całorocznych aby ktoś inny nie poczuł rozczarowania po takiej modyfikacji.

Samochód jest na felgach ome, na które jeszcze w salonie założono mi CrossClimate 2
Testowałem samochód w różnych miejscach i na różnych nawierzchniach.
Przy testach 0-100 samochód potrafił zerwać przyczepność nie tylko na początku ale nawet w okolicach 50-60km/h (załącza się kontrolka kontroli trakcji).
Zrywanie przy kickdown jest prawdopodobnie powodem utraty elastyczności w innych przedziałach prędkości.
Liczę tylko na to, że może po przejechaniu 4-5kkm opony się jakoś dotrą i przyczepność będzie lepsza (na razie przejechałem 1kkm)

Online topoll

• Toyot Spamer
« Odpowiedź #8 dnia: 29 Kwietnia 2025, 10:06:32 »
Co to za felgi ome?
Może załóż fabryczne?
Przede wszystkim jednak:
Pierwsze 300 km to opony pozbywają się naleciałości pozostałych z procesu produkcyjnego. O czym piszą (i ostrzegają) w papierach do opon.
Praktycznie dopiero po 500 km nabierają odpowiednich parametrów.
« Ostatnia zmiana: 29 Kwietnia 2025, 10:09:20 wysłana przez topoll »

Offline S@lmo

• Toyot Leżący
  • *
« Odpowiedź #9 dnia: 29 Kwietnia 2025, 10:45:38 »
ome = fabryczne
Zanim zacząłem sie bawić w sprawdzanie, spokojnie przejechałem 1000km

Online topoll

• Toyot Spamer
« Odpowiedź #10 dnia: 29 Kwietnia 2025, 10:48:43 »
Czyli masz na myśli OE - felgi sygnowane przez Toyotę. Ewentualnie OEM (nie OME) to pierwszy montaż ale część sygnowana logiem dostawcy na pierwszy montaż. Myślałem, że założyłeś jakie aftermarketowe zamienniki marki „ome”…
« Ostatnia zmiana: 29 Kwietnia 2025, 10:50:19 wysłana przez topoll »

Offline S@lmo

• Toyot Leżący
  • *
« Odpowiedź #11 dnia: 29 Kwietnia 2025, 11:23:19 »
Pomyliłem skrót, oczywiście OEM. Może dlatego opony się uślizgiwały  :grin:
« Ostatnia zmiana: 29 Kwietnia 2025, 11:35:43 wysłana przez S@lmo »

Online topoll

• Toyot Spamer
« Odpowiedź #12 dnia: 29 Kwietnia 2025, 15:41:36 »
A to możliwe. ;)

Offline wpisdu

• Toyot Pełzający
  • **
  • Samochód:: RAV4 Plug-in
« Odpowiedź #13 dnia: 29 Kwietnia 2025, 23:22:26 »
Czytam i oczom nie wierzę, przecież te opony to jest sztos. Co prawda ja mam ich wersje SUV, ale żadnych uślizgów nie zauważyłem. Uślizgi to ja miałem na każdym rondzie jak auto leciało bokiem na oryginalnych Yoko syfach. Jedyne co ucierpiało to trochę zużycie energii / paliwa, ale cała reszta na plus.

Może ci ktoś je w odwrotną stronę założył, bo wierzyć się nie chcę. Chyba, że masz te miększe nie SUV, o tych się nie wypowiem.
« Ostatnia zmiana: 29 Kwietnia 2025, 23:31:30 wysłana przez wpisdu »

Offline ledziu

• Toyot Zmotoryzowany
« Odpowiedź #14 dnia: 30 Kwietnia 2025, 07:22:33 »
Przy testach 0-100 samochód potrafił zerwać przyczepność nie tylko na początku ale nawet w okolicach 50-60km/h (załącza się kontrolka kontroli trakcji).
Zrywanie przy kickdown jest prawdopodobnie powodem utraty elastyczności w innych przedziałach prędkości.
O i teraz już naświetliłeś temat. Problem tych opon jest w ślizganiu się, czas 0-100 oczywisty, rollka do 120kmh wychodziła gorzej bo też było ślizganie. Nawet jak czegoś mocno nie odczułeś, system to wychwytywał i reagował przycięciem jazdy.
Co do tych opon jest to jak najbardziej możliwe. Zresztą jak pisałem wcześniej w dzisiejszych czasach opony to loteria. Ja akurat przy Michelin CC przegrałem czyli miałem podobne odczucia. Oczywiście może już przy innej serii byłoby ok.

www.ucando.pl

www.gotujesie.pl