Autor Wątek: Dźwięk generatora ładującego baterie w C-HR II  (Przeczytany 1497 razy)

0 użytkowników i 1 Gość przegląda ten wątek.

Offline Andi15

• Toyot Leżący
  • *
  • Samochód:: C-HR II 1.8
Dźwięk generatora ładującego baterie w C-HR II
« dnia: 02 Maja 2025, 20:51:19 »
Mam C-HR II 1.8
Ostatnio zauważyłem, że podczas ładowania baterii przy jeździe „na luzie”, bez dodawania gazu, gdy auto samo spowalnia, słychać dość wyraźnie dźwięk pracy generatora. To taki dość jednostajny szum/buczenie. Wystarczy, że dodam trochę gazu i już nie słychać go.
Czy to normalne? Czy u was też go słychać?

Offline zorian2

• Toyot Pełzający
  • **
  • Samochód:: C-HR 1
Odp: Dźwięk generatora ładującego baterie w C-HR II
« Odpowiedź #1 dnia: 03 Maja 2025, 20:42:17 »
Powiem ci, że różne nieznane dźwięki zdarza mi się słyszeć w swojej (gen 1) i nawet tu pytałem ale nie otrzymałem rzeczowej odpowiedzi. Samochód działa, nic złego się nie dzieje i przestałem dociekać. Przypuszczam, że w ASO co by się nie działo (póki działa) usłyszysz "to normalne". Może ew. w jakimś warsztacie niezależnym, jeśli trafisz na mechanika starej daty, który jeszcze potrafi diagnozować na słuch (mając wiedzę i doświadczenie z takimi samochodami). Tzn mam na myśli że taki mechanik powiedział by co te dźwięki wydaje i nie sądzę byś miał coś nie tak bo pewnie by się paliła jakaś lapmpka gdyby coś było nie tak.
« Ostatnia zmiana: 03 Maja 2025, 20:44:37 wysłana przez zorian2 »

Offline Technik

• Toyot Pełzający
  • **
Odp: Dźwięk generatora ładującego baterie w C-HR II
« Odpowiedź #2 dnia: 04 Maja 2025, 09:58:25 »
Różnica w głośności pracy generatora jest zależna od prądu płynącego przez uzwojenie wzbudzenia, który jest regulowany w celu kontrolowania napięcia i mocy wyjściowej generatora.

www.ucando.pl

www.gotujesie.pl