Autor Wątek: Zużycie danych przez Google Maps  (Przeczytany 2272 razy)

0 użytkowników i 1 Gość przegląda ten wątek.

Offline bbbb

• Toyot Pełzający
  • **
  • Samochód:: Corolla 1.5
Zużycie danych przez Google Maps
« dnia: 04 Maja 2025, 19:05:55 »
Sprawdzał ktoś na własnej skórze ile danych pobiera nawigowanie za pomocą Google Maps w smartfonie? Znalazłem informację, że 1 km trasy to ok. 70 kilobajtów, a godzina to 5-10 megabajtów. I szczerze mówiąc nie do końca mi się to spina.

Offline przmor

• Toyot Spamer
Odp: Zużycie danych przez Google Maps
« Odpowiedź #1 dnia: 04 Maja 2025, 19:08:39 »
Masz niedobór GB w telefonie że o to pytasz?

Offline bbbb

• Toyot Pełzający
  • **
  • Samochód:: Corolla 1.5
« Odpowiedź #2 dnia: 04 Maja 2025, 21:08:05 »
Wyjazd zagraniczny ok. 2500-3000 km. Nie interesuje mnie mapa offline gdyż chcę mieć dostęp do informacji nt. trasy itp. Do tego dojdzie jeszcze korzystanie z netu na miejscu. Dostępny pakiet to 9 GB, więc nie wiem czy mi wystarczy, bo nigdzie tak naprawdę nie ma rzetelnej informacji ile faktycznie mapy potrzebują danych. Dlatego pytam czy ktoś organoleptycznie to sprawdzał.

Offline przmor

• Toyot Spamer
« Odpowiedź #3 dnia: 04 Maja 2025, 23:04:05 »
Mogę Ci jedynie napisać, że NaviExpert przez 4 miesiące pobrał 3.6GB danych. 4 miesiące w moim przypadku to około 12 tys.km. Z Google Maps nie korzystam więc nie pomogę.
Szkoda, że nie można przekazać GB bo mam do wykorzystania skumulowane 73GB w krajach Unii
« Ostatnia zmiana: 04 Maja 2025, 23:07:46 wysłana przez przmor »

Offline pluto

• Toyot Chodzacy
    • Auris
  • Samochód:: Toyota, BYD
« Odpowiedź #4 dnia: 05 Maja 2025, 07:02:09 »
Wyjazd zagraniczny ok. 2500-3000 km. Nie interesuje mnie mapa offline gdyż chcę mieć dostęp do informacji nt. trasy itp. Do tego dojdzie jeszcze korzystanie z netu na miejscu. Dostępny pakiet to 9 GB, więc nie wiem czy mi wystarczy, bo nigdzie tak naprawdę nie ma rzetelnej informacji ile faktycznie mapy potrzebują danych. Dlatego pytam czy ktoś organoleptycznie to sprawdzał.

Spokojnie wystarczy, w tamtym roku byłem 14 dni w Skandynawii (Norwegia, Szwecja, Finlandii) dojazd do Nordkapp - 7000 km drogi poszło 5 GB na cały wypad (włączona nawigacja). Filmów na YouTube nie oglądałem ale przeglądałem pocztę, oglądałem różne strony w necie, ściągałem różne aplikację do opłat bo tam wszystkie płatności poprzez aplikacje).
Toyota Yaris Cross HEV Executive FL MY2024 130 KM
BYD SEAL U DM-i PHEV Boost 2025r. 218KM 18,3 kWh LFP

MÓJ BYD:
https://forum.elektrowoz.pl/threads/byd-seal-u-dm-i-boost-2025r-218km-18-3-kwh-netto-lfp-komfortowa-hybryda-phev.8810/

Offline autofreak

• Toyot Leżący
  • *
  • Samochód:: Toyota Corolla
« Odpowiedź #5 dnia: 25 Lipca 2025, 13:03:26 »
Myślę, że na spokojnie Ci wystarczy. Dla pewności, jeśli masz smartfon z Androidem lub iOS, włącz monitorowanie zużycia danych na aplikację Google Maps — wtedy podczas jazdy możesz na bieżąco sprawdzać, ile dokładnie poszło MB. To najlepszy sposób, by się nie martwić.

Offline Walianders

• Toyot Pełzający
  • **
« Odpowiedź #6 dnia: 25 Lipca 2025, 15:51:25 »
Ściągnij mapy offline terenu przez który będziesz jechał. Używaj online ale nie będzie telefon pobierał już mapy tylko same bieżące informacje na drodze.

Wysłane z mojego SM-S901B przy użyciu Tapatalka

Offline ostry2407

• Toyot Pełzający
  • **
  • Samochód:: Corolla Cross
« Odpowiedź #7 dnia: 02 Sierpnia 2025, 20:13:23 »
właśnie wróciłem z Włoch. Przejazd Niemcy-Austria-Riva del Garda i jazda po okolicy 3 wypady po 40km. Powrót przez Austrię i Niemcy. Google Maps pożarło 525mb. Zrobione około 2500 km
« Ostatnia zmiana: 02 Sierpnia 2025, 20:18:59 wysłana przez ostry2407 »

www.ucando.pl

www.gotujesie.pl