Autor Wątek: Czujniki ciśnienia powietrza  (Przeczytany 1027 razy)

0 użytkowników i 1 Gość przegląda ten wątek.

Offline Vereido

• Początkujący
  • Samochód:: Toyota Auris II
Czujniki ciśnienia powietrza
« dnia: 08 Maja 2025, 16:16:04 »
Witam tydzień temu kupiłem Auris 2016 rok ale przydałoby sie wymienić felgi na aluminiowe i opony.
Pytanie czy jak kupuje używane felgi to musze z czujnikami czy czujniki moge kupić osobno i jak to jest przy wymianie u wulkanizatora.

Offline przmor

• Toyot Spamer
Odp: Czujniki ciśnienia powietrza
« Odpowiedź #1 dnia: 08 Maja 2025, 18:13:16 »
Weź pod uwagę fakt, że baterie w czujnikach są w zasadzie niewymienne a ich trwałość to 8-10 lat. Kupisz nowe czujniki masz spokój na lata, kupisz używane nie znasz dnia kiedy skończą żywot.

Offline kristof_61

• Toyot Leżący
  • *
  • Samochód:: Corolla Cross
« Odpowiedź #2 dnia: 16 Maja 2025, 14:55:49 »
Chciałbym dołączyć do tematu. Posiadam Aurisa TS z grudnia 2017 więc ma 7,5 roku. Od początku miałem drugi zestaw opon zimowych na felgach stalowych.
 Po przekładce kół samochód sygnalizował aby przełączyć czujniki dopiero po kilku dniach. Dlaczego tak nie wiem. Przełączałem i wszystko było ok.
 Gdzieś wyczytałem, że trzeba jechać ok. 80 km/h i wtedy dopiero będzie sygnalizacja aby przełączyć. 
Być może jest to prawdą bo sygnalizacja zawsze była w podróży.
W tym roku koła przełożyłem około 15 kwietnia ( czyli miesiąc temu ) i do dzisiaj brak sygnalizacji aby przełączyć czujniki na letnie. Było też jechane ponad 80 km/h.
Co może być przyczyną?
Jaka jest sygnalizacja gdy padną baterie?
Jak to wszystko sprawdzić?

Offline Stefanek67

• Toyot Pełzający
  • **
« Odpowiedź #3 dnia: 21 Maja 2025, 22:15:32 »
W schowku po lewej stronie przy samej krawędzi schowka masz przycisk. ( jak nie znajdziesz podeślę zdjęcie.) Osobiście przełączam koła odjeżdzając od domu, aby samochód nie wykrywał starych kół, naciskam przy przekręconym kluczyku 3 razy szybko, ikonka ciśnienia musi zamigać 3 razy, wtedy system przełącza się na nowe koła. 

Offline kristof_61

• Toyot Leżący
  • *
  • Samochód:: Corolla Cross
« Odpowiedź #4 dnia: 22 Maja 2025, 06:59:07 »
Dziękuje kolego Stefanek67 za głos, ale nie zrozumiałeś o czym napisałem. Doskonale wiem gdzie jest przycisk do przełączania czujników.
Założyłem nowy wątek i tam wyjaśniłem dokładnie o co mi chodzi.

Odp: Brak sygnalizacji o przełączeniu czujników ciśnienia w kołach
« Odpowiedź #2 dnia: Wczoraj o 19:30:07 »

Cytuj (zaznaczone)

Auto kupiłem w grudniu 2017r. i był na oponach letnich więc kupiłem opony zimowe na felgach stalowych i takim wyjechałem z salonu.
Gość w salonie napisał mi na kartce " po przekładce kół włączyć zapłon lub uruchomić silnik. Poczekać aż zaświeci się lampka i nacisnąć 3 razy w ciągu 3 sek. Lampka ma zgasnąć".
 Tą kartkę mam do dzisiaj w portfelu. Lampka ta nie zapalała się od razu ( jak napisał) więc jeździłem kilka dni, aż się zaświeciła i wtedy naciskałem przycisk. I tak robiłem 2 razy w roku . W tym roku minął miesiąc od przekładki kół a lampka się nie zaświeciła do dzisiaj dlatego założyłem ten wątek.
Dlaczego komputer nie wychwycił, że są inne czujniki?
Brak jakiejkolwiek sygnalizacji.

Offline obwd-crash

• Toyot Pełzający
  • **
« Odpowiedź #5 dnia: 22 Maja 2025, 09:20:19 »
Może to nie będzie odpowiedź na Twoje pytanie ale może coś naświetli.
Spuść powietrze z jednego z kół i sprawdź czy pokaże brak ciśnienia, zarówno w obecnie założonych, jak i z poprzedniego kompletu - ale znajdującego się wóczas na tyle blisko auta, by system mógł komunkowac się z czujnikiem..
Będziesz wiedział czy to udogodnienie faktycznie działa czy nie.

W innych autach mam 2 takie same zestawy czujników i wyświetlacze ciśnienia - wygląd. Jeden zestaw przy rozładowaniu baterii w czujniku przestaje wskazywać wartosć ciśnienia i nic nie wyświetla, drugi zestaw wyświetla nieprzerwanie ostatnią wskazywaną wartość, niezależnie od tego, czy w kole w ogółe jest ciśnienie czy go nie ma :-(
« Ostatnia zmiana: 22 Maja 2025, 09:24:08 wysłana przez obwd-crash »
Auris II HSD 2013 Prestige

www.ucando.pl

www.gotujesie.pl