Autor Wątek: Toyota Yaris 1 1.4 d4d spalony bezpiecznik 120A  (Przeczytany 1656 razy)

0 użytkowników i 1 Gość przegląda ten wątek.

Offline bigpanda

• Prawie Toyot
  • Samochód:: Toyota yaris
Toyota Yaris 1 1.4 d4d spalony bezpiecznik 120A
« dnia: 10 Maja 2025, 12:45:21 »
Witam. Mam problem z toyota Yaris 1.4 d4d 75km 2005r
Po odpaleniu silnika rano, nie świeci się deska rozdzielcza oraz nie działa wspomaganie.
Okazało się że spalony jest bezpiecznik 120A.
Po wymianie bezpiecznika i przekręceniu
 stacyjki na zapłon silnik odpalił ale dalej nie działa deska rozdzielcza i wspomaganie.
Po wyjęciu przekaźnika od EFI w komorze silnika deska rozdzielcza się świeci ale samochód nieodpala.
Podejrzewam zwarcie ale odłączyłem plus od alternatora i nic się nie zmieniło. Alternator był regenerowany niedawno.
Potrzebuję pomocy w ustaleniu, jak zdiagnozować gdzie jest to zwarcie i ewentualnej naprawie.

« Ostatnia zmiana: 10 Maja 2025, 12:47:38 wysłana przez bigpanda »

Offline bigpanda

• Prawie Toyot
  • Samochód:: Toyota yaris
Odp: Toyota Yaris 1 1.4 d4d spalony bezpiecznik 120A
« Odpowiedź #1 dnia: 11 Maja 2025, 12:18:26 »
Udało mi się określić co się stało. Bezpiecznik wywalały świece żarowe. Po odłączeniu listwy je zasilające wszystko działa jak wcześniej. Na którejś świecy jest najwidoczniej zwarcie albo inne uszkodzenie.

Offline corollafan1

• Toyot Leżący
  • *
  • Samochód:: Toyota Corolla
Odp: Toyota Yaris 1 1.4 d4d spalony bezpiecznik 120A
« Odpowiedź #2 dnia: 22 Września 2025, 15:04:33 »
Hej, wygląda na to, że masz poważniejszy problem z instalacją elektryczną albo masą w aucie. Najprościej byłoby sprawdzić wszystkie główne przewody zasilające od akumulatora do skrzynki bezpieczników i masy silnika, czasem pomaga też miernik do szukania zwarcia. Jeśli sam nie czujesz się pewnie, lepiej podjechać do elektryka, bo takie problemy mogą szybko uszkodzić ECU albo alternator.
https://aleszybka.pl/

www.ucando.pl

www.gotujesie.pl