Autor Wątek: Co to za kontrolka?  (Przeczytany 13677 razy)

0 użytkowników i 1 Gość przegląda ten wątek.

Offline Swoop

• Administrator
  • Toyot Spamer
Odp: Co to za kontrolka?
« Odpowiedź #15 dnia: 19 Września 2005, 11:30:36 »
polecam się:)

wal02

• Gość
« Odpowiedź #16 dnia: 19 Września 2005, 16:41:34 »
Na pewno to nie jest kontrolka poziomu oleju. Ta ma zawsze kolor czerwony.

giepe

• Gość
« Odpowiedź #17 dnia: 19 Września 2005, 20:27:42 »
Cytat: wal02

JEST!

Po co w ogóle używać takich zwrotów jak "Na pewno"?
Oglądałeś instrukcję?
A czytałeś co napisał sam zainteresowany??

giepe

• Gość
« Odpowiedź #18 dnia: 19 Września 2005, 20:50:32 »
Cytat: Swoop
nie wiem o jakie "falki" chodzi, ale pewnie to niski poziom oleju w silniku

proponujęprzed porannym zapaleniem silnika sprawdzić poziom oleju

Czy aby dobrze proponujesz?
W instrukcji jest napisane, żeby sprawdzać na rozgrzanym silniku, kilkanaście minut po zgaszeniu.

Offline Swoop

• Administrator
  • Toyot Spamer
« Odpowiedź #19 dnia: 19 Września 2005, 20:52:59 »
na chłopski rozum klik\lkanaście minut po zgaszeniu, to olej może jeszcze nie "ściec" do końca z elementów silnika, więc pomiar może być mało miarodajny, a jak stoi przez dłuższy czas, to sięuda ....

jakoś nigdy nie miałem z takim sprawdzaniem problemów

giepe

• Gość
« Odpowiedź #20 dnia: 19 Września 2005, 21:10:42 »
Cytat: Swoop
na chłopski rozum klik\lkanaście minut po zgaszeniu, to olej może jeszcze nie "ściec" do końca z elementów silnika, więc pomiar może być mało miarodajny, a jak stoi przez dłuższy czas, to sięuda ....

jakoś nigdy nie miałem z takim sprawdzaniem problemów

Na chłopski rozum, to silnik ma być smarowany wtedy kiedy pracuje, prawda?
Czyli istotne jest chyba to ile go jest w misce w czasie gdy jak piszesz:
> olej może jeszcze nie "ściec" do końca z elementów silnika

Offline Swoop

• Administrator
  • Toyot Spamer
« Odpowiedź #21 dnia: 19 Września 2005, 21:24:16 »
no tak, ale chyba poziom oleju sprawdza siębagnetem właśnie w misce do której ścieka

Offline marcinekmm

• Toyot Pełzający
  • **
« Odpowiedź #22 dnia: 20 Września 2005, 07:02:24 »
Pozwolęsięjeszcze wtrącić w kwestii formalnej; wczoraj wieczorem (po postoju auta przeszło 24 godzinnym) sprawdziłem poziom oleju w silniku. Rezultat? Oleju było za mało! Olej zawsze sprawdzałem na silniku ciepłym właśnie kilka minut po jego zatrzymaniu i poziom okazywał sięw normie. Stąd moje zakłopotanie, skąd ten stan ostrzegawczy, przecież byłem przeświadczony o tym, że olej w silniku jest w odpowiedniej ilości... Widać nie ścieka wszystko do miski jak należy. Uzupełniłem i spokój :). Nauczka na przyszłość  :?
Marcin

GrzegorzN

• Gość
« Odpowiedź #23 dnia: 20 Września 2005, 13:41:36 »
Cytat: wal02

Dla wyjaśnienia, czerwony kolor ma kontrolka ciśnienia oleju a nie poziomu oleju.

Cytat: marcinekmm
... wczoraj wieczorem (po postoju auta przeszło 24 godzinnym) sprawdziłem poziom oleju w silniku. Rezultat? Oleju było za mało! Olej zawsze sprawdzałem na silniku ciepłym właśnie kilka minut po jego zatrzymaniu i poziom okazywał sięw normie. ...

A może auto stało wcześniej w innym miejscu i po prostu było przechylone.

Pozdrawiam
Grzegorz

Avensis

• Gość
« Odpowiedź #24 dnia: 06 Listopada 2005, 10:24:14 »
Wprawdzie na moim kompie nie widac o jaka kontrolke chodzi koledze zakladajacy ten topik ale ja mam nastepujacy problem. Podczas jazdy pojawila mi sie pomaranczowa kontrolka w ksztalcie silnika ktora wedlug opisu w ksiazce objawia sie to na skutek "awarii ukladu elektrycznego silnika". Samochod normalnia zapala, nie gasnie, wszystko ladnie chodzi ale ta lampka... No wlasnie, czy ktos wie co to moze oznaczac? Dodam, ze mam 2.0 D4 VVti ze 150 kM, jezeli ro w ogole ma jakies znaczenie.
Z gory dziekuje

sp0rting

• Gość
« Odpowiedź #25 dnia: 06 Listopada 2005, 12:00:55 »
sugeruje udanie siędo diagnosty, który ma komputer i poda ci dokładną usterkę, w tym autku jest mnóstwo elektroniki.....

ZACHARY

• Gość
« Odpowiedź #26 dnia: 06 Listopada 2005, 19:02:01 »
Cytat: Avensis
Wprawdzie na moim kompie nie widac o jaka kontrolke chodzi koledze zakladajacy ten topik ale ja mam nastepujacy problem. Podczas jazdy pojawila mi sie pomaranczowa kontrolka w ksztalcie silnika ktora wedlug opisu w ksiazce objawia sie to na skutek "awarii ukladu elektrycznego silnika". Samochod normalnia zapala, nie gasnie, wszystko ladnie chodzi ale ta lampka... No wlasnie, czy ktos wie co to moze oznaczac? Dodam, ze mam 2.0 D4 VVti ze 150 kM, jezeli ro w ogole ma jakies znaczenie.
Z gory dziekuje

A kolega to z jakiego jest miejsca na ziemi /bo w profilu zabrakło tej informacji/?

Avensis

• Gość
« Odpowiedź #27 dnia: 07 Listopada 2005, 10:41:13 »
Profil wkrotce uzupelnie, obiecuje.
Wracajac do tematu. Problem sie rozwiazal. Zadzwonilem na infolinie Toyoty i powiedzieli, ze to moze byc wina paliwa. W sobote zatankowalem na ostatniej stacji Petrochemii przed Plockiem (na marginesie, drogo jak cholera) i faktycznie to po tankowaniu tam wyskoczyla mi ta lampka. No wiec powiedzieli mi, ze to moze byc jakis paproch i zebym zobaczyl co sie stanie jak zatankuje normalna benzyne no i wczoraj zatankowalem na BP i... lampka zgasla. Zaczynam lubic moja Toyote

ZACHARY

• Gość
« Odpowiedź #28 dnia: 07 Listopada 2005, 11:57:52 »
Profil wkrotce uzupelnie, obiecuje.
Wracajac do tematu. Problem sie rozwiazal. Zadzwonilem na infolinie Toyoty i powiedzieli, ze to moze byc wina paliwa. W sobote zatankowalem na ostatniej stacji Petrochemii przed Plockiem (na marginesie, drogo jak cholera) i faktycznie to po tankowaniu tam wyskoczyla mi ta lampka. No wiec powiedzieli mi, ze to moze byc jakis paproch i zebym zobaczyl co sie stanie jak zatankuje normalna benzyne no i wczoraj zatankowalem na BP i... lampka zgasla. Zaczynam lubic moja Toyote

:athunbsup

radaz

• Gość
« Odpowiedź #29 dnia: 07 Listopada 2005, 20:37:12 »
wyskoczyla mi ta lampka.

...juz 6 razy, a tankowalem tylko na BP i Shellu

www.ucando.pl

www.gotujesie.pl