Autor Wątek: Części Terenowe Do RAV4 (XA10) 96r.  (Przeczytany 727 razy)

0 użytkowników i 1 Gość przegląda ten wątek.

Offline Zlomi

• Prawie Toyot
  • Samochód:: RAV4 I (XA10)
Części Terenowe Do RAV4 (XA10) 96r.
« dnia: 11 Maja 2025, 13:43:55 »
Witam
Jako że jestem tutaj nowy pragnę ze wszystkimi się przywitać i pokazać mój nowy zakup. Jest To toyota RAV4 I gen. 96.r 2.0 bez gazu.

Te Auta już powoli odchodzą w zapomnienie i ciężko coś do nich znaleźć. Chciałbym o swoją żabę zadbać trochę i zrobić ją ze smakiem. Problem w tym że RAV4 nigdy nie była w pełni autem terenowym, przez co brakuje do niej elementów typu offroad.
to co znajdę postaram się tutaj zamieścić dla przyszłych forumowiczów.

-W tym momencie poszukuje w dobrym stanie (najlepiej z anglika) lewego fotela przedniego. Mój wygląda tak

-Szukam eksperta od zawieszenia. mianowicie chcę go trochę podnieść ale nie na podkładkach. Zestaw OLDMAN EMU kosztuje około 3,5 tys. zł, to trochę zbyt dużo. Podobno zawieszenie pasuje z RAV4 II gen Diesel i ono troszkę podniesie ale niech wypowiedzą się mądrzejsi ode mnie.
- Opony AT całoroczne 225/70/16  (przy większym rozmiarze podobno trzeba rzeźbić już nadkola)
- fajnie było by zamontować także pałąk ochronny z przodu coś takiego https://www.bestcarstyling.nl/toyota-rav4-xa10-pushbar-bullbar.html
- znalazłem też osłonę na spód silnika https://www.oslonypareto.pl/stalowa-oslona-silnika-toyota-rav-4-1994-2000,id4602.html?gad_source=1&gad_campaignid=18391590912&gbraid=0AAAAACwnlAM-XvisbOaOhPSnL0OGeg3_q&gclid=Cj0KCQjwlMfABhCWARIsADGXdy92Ko4JlC60F3h8SwlN0eambz7n-UAoiw5UTJZXjvfy1BE11k7vliwaAvqIEALw_wcB
« Ostatnia zmiana: 11 Maja 2025, 13:58:08 wysłana przez Zlomi »

Offline marekj

• Toyot Chodzacy
  • Samochód:: Rav4 / C-HR
Odp: Części Terenowe Do RAV4 (XA10) 96r.
« Odpowiedź #1 dnia: 11 Maja 2025, 20:23:46 »
Witaj na forum.

Fajne hobby. Ja tam nic nie doradzę ale z chęcią popatrzę na efekty. Spróbuj zdjęcia trochę większe wrzucać. Np. na jakiś server i rzucając linka.
Pozdrawiam
Marek

RAV4:

Offline Zlomi

• Prawie Toyot
« Odpowiedź #2 dnia: 11 Maja 2025, 21:46:10 »
podrzucam zdjęcia lepszej jakości, niestety nie mogę już edytować poprzedniego posta.

Offline ledziu

• Toyot Zmotoryzowany
« Odpowiedź #3 dnia: 11 Maja 2025, 22:26:28 »
Musisz określić gdzie chcesz iść z autem.
Jak rezygnujesz z ostrego terenu a chcesz ambitniejszego wyglądu to zapodaj podkładki (kilka subaraków w nie ubieraliśmy) do lajtowego terenu starczą a i na koło będzie więcej miejsca.
Osłona ok.do tego fajna opona ewentualnie całe koło i na start powinno być ok.

P.s.

Z zawiasem od innej Rav jak zaczniesz kombinować to musisz przeliczyć co zawiera zestaw emu i co zyskujesz od dawcy. Bo jak masz 1,5k oszczędności i kombinowanie z zardzewialuchami to lepiej idź w EMU. Może poszukaj gdzieś oferty do samodzielnego ściągnięcia będzie taniej.

Mam sentyment do tych Rav4 dobrze jak byś ukończył ją w offroad style  :-)
« Ostatnia zmiana: 11 Maja 2025, 23:10:43 wysłana przez ledziu »

Offline Zlomi

• Prawie Toyot
« Odpowiedź #4 dnia: 12 Maja 2025, 18:57:31 »
Z zawiasem od innej Rav jak zaczniesz kombinować to musisz przeliczyć co zawiera zestaw emu i co zyskujesz od dawcy. Bo jak masz 1,5k oszczędności i kombinowanie z zardzewialuchami to lepiej idź w EMU. Może poszukaj gdzieś oferty do samodzielnego ściągnięcia będzie taniej.

W mojej żabie i tak amortyzatory i sprężyny są zużyte, więc am zamiar kupić nowe zawieszenie od RAV II gen. Podejrzewam że zmieszczę się w połowie ceny EMU. Pytanie czy da to jakiś efekt i czy będzie pasowało. Samochodem Nie będę jeździł w ciężkim terenie ale wiadomo jak to jest. Kążdy lubi mieć zegarek który wytrzyma 200m pod wodą choć wie że nigdy go tyle nie zanurzy.

www.ucando.pl

www.gotujesie.pl