Autor Wątek: dziwne zachowanie przy rozruchu silnika  (Przeczytany 27074 razy)

0 użytkowników i 1 Gość przegląda ten wątek.

bog62

• Gość
dziwne zachowanie przy rozruchu silnika
« Odpowiedź #15 dnia: 27 Sierpnia 2005, 13:00:08 »
zdanek, czy Ty też miałes jakies problemy ze swoim YARIS-em?

zdanek

• Gość
« Odpowiedź #16 dnia: 27 Sierpnia 2005, 15:10:49 »
Owszem, owszem - pisałem o tym już wiele razy - 2 latka 63 tys.km. - wymiana: sprzęgło, 2 razy łączniki stabilizat. przód, amorki przód, sprężarka klimatyzacji a we wrześniu lakierowanie klapy i tylnego pasa - rdza! Więcej już o tym pisał nie będębo temat doprowadza mnie do rozpaczy!!!

kabanini

• Gość
« Odpowiedź #17 dnia: 28 Sierpnia 2005, 14:57:34 »
Witam wszystkich, w moim yarisie rok 2003, przebieg 45000 , od dłuższego czasu również słychać dziwny stukot zaraz po rozruchu na zimnym silniku przypominający klekot diesla, co ciekawe ,podobnie jak u jednego z członków forum występuja pewna prawidłość a mianowicie w czasie słonecznej pogody przy temp. zewnetrznej powyzej 23-24 stopni , dźwięk ten jakby zanika. W serwisie w Poznaniu postawiono diagnoze że to wina zby lepkiego oleju, którym już nie zalewa sie tych silników i po przeglądzie na nowym oleju objaw ten powinien ustąpić.

Offline Rafels

• Toyot Chodzacy
« Odpowiedź #18 dnia: 28 Sierpnia 2005, 23:40:01 »
Cytat: kabanini
W serwisie w Poznaniu postawiono diagnoze że to wina zby lepkiego oleju, którym już nie zalewa sie tych silników i po przeglądzie na nowym oleju objaw ten powinien ustąpić.

He he że niby zawory "klepią"...? Chyba jednak nie. Ja mam "gęsty" mobil 1 5W-50 i też słychać rozrząd :)
"I love the smell of flames early in the morning..."

JaryÂś

• Gość
« Odpowiedź #19 dnia: 29 Sierpnia 2005, 14:19:04 »
NO to teraz ci powiem ..żebyś sie juz zaczął bać :wink: ..ale tak poważnie to jest to rozrząd a dokładnie luznie napicze łancucha rorządu...nie przejmuj sie jesli tego dobrze ci nie wyregulują to rozciągnie ci sie łancuch a wtedy robisz rozrząd to tylko jakieś 2000PLN :wink: ..skąd to wiem? mialem wymieniany łancuch dwa razy...ale to bardziej wina złego serwisu ASO niż egzeplarza...jesli klekotanie bediesz słyszał na luznych obrotach po jakimś czasie to juz lańcuch do wymiany. Jesli serwisujesz w ASO to ci zrobią w ramach gwarancji wiec sie nie przejmuj.
p.s. mogą ci mowić, ze delikatny dzwiek praktycznie jest  w kazdym yarku zimnym olej spłynał i brak smarowania..
tyle odemnie
pozdro

CarinaGTI

• Gość
« Odpowiedź #20 dnia: 29 Sierpnia 2005, 14:25:08 »
coprawda wynik śmieszny ale mam dopiero 33kkm nic nie stuka nic nie puka
jedyne co to jak ostatnio wymianiełam sobie olej i filtr, to źle wpasowałem filtr powietrza i obudowa mi stukała :-DD poza tym jeździ :D no oprócz tego że wróbel rozwalił mi pół fartucha błotnego hy hy
przyjrzyj sięokolicy łańcucha rozrządu, może trzeba napiąć ciut bardziej łańcuch lub rolka moze hałasować, zwłaszcxza, że jak pisałeś coś już przy rozrządzie było w ASO robione ...

JaryÂś

• Gość
« Odpowiedź #21 dnia: 29 Sierpnia 2005, 16:40:36 »
dobre ASO to podstawa...ja testuje teraz nowe narazie nie wydam opiniii :wink:

Offline uniorek

• Toyot Leżący
  • *
« Odpowiedź #22 dnia: 29 Sierpnia 2005, 17:02:17 »
Cytat: CarinaGTI
coprawda wynik śmieszny ale mam dopiero 33kkm nic nie stuka nic nie puka
jedyne co to jak ostatnio wymianiełam sobie olej i filtr, to źle wpasowałem filtr powietrza i obudowa mi stukała :-DD poza tym jeździ :D no oprócz tego że wróbel rozwalił mi pół fartucha błotnego hy hy
przyjrzyj sięokolicy łańcucha rozrządu, może trzeba napiąć ciut bardziej łańcuch lub rolka moze hałasować, zwłaszcxza, że jak pisałeś coś już przy rozrządzie było w ASO robione ...

A jak chcesz łańcuch napiąć???, przeciez jest napinacz mechaniczno-hydrauliczny,
jak chydraulkika nawala(2-3 mm ruchu) i dalej jest lańcuch za luzny to sie wysówa dalej napinacz (niby o ząbek bo jet na jakies szynie czy cos) - tak mi przynajmniej w ASO mechanik tłumaczył.
Ale mozliwe zanim napinacz dostanie cisnienia oleju (silnik zacznie pracowac i pompa oleju) to bedzie łańcuch troszke klelotał, u mnie tez tak moze byc bo miałem wymieniany łancuch ale napinacz mam stary

Pozdro

Offline etom

• Toyot Chodzacy
    • Tabela zużycia paliwa
« Odpowiedź #23 dnia: 29 Sierpnia 2005, 17:33:53 »
Moze ktos niedouczonemu (poprzednie auto z lancuchem to 126P) wyjasnic co takiego "klekocze" jak lancuch jest luzny a napinacz nie wybiera tego luzu ?
Cos sie o cos obija,czy jeszcze cos innego ?
Bo w maluchu luzny lancuch "szorowal" po obudowie ,ale dzwiek raczej przypominal terkot a nie "klekot jak w dieslu".

CarinaGTI

• Gość
« Odpowiedź #24 dnia: 29 Sierpnia 2005, 18:35:49 »
uniorek, nie każdy mechaniczno-hydrauliczny działa na tej samej zasadzie, pomimo, że nazwęmają wspólną-a Audi chociażby inaczej to sięsprawuje etc. etc. Poza tym w ASO wiele rzeczy sięsłyszy i na niektóre z nich robie tak:  :shock:  Drugie primo ani ja ani ty nie słyszeliśmy dźwięku-racja, więc możemy jedynie sugerować. Poza tym na napinaczu bym nie oszczędzał i bym wymienił na twoim miejscu-wkońcu na rozrządzie i np. oleju nie ma co oszczędzać. Wiele może być rzeczy-zwłaszcza, że już coś było przy tym fancie majstrowane, a najgorsze co może być to poprawiać.

Podjedź niech ASO sięmartwi-zwlaszcza, że już przy tym robili!!

JaryÂś

• Gość
« Odpowiedź #25 dnia: 30 Sierpnia 2005, 10:08:05 »
jak pojedizesz do ASO i zglosisz usterke po mimo wymiany lancucha wymienia ci napinacze na nowe

piter n

• Gość
« Odpowiedź #26 dnia: 01 Września 2005, 10:46:26 »
cz

Offline uniorek

• Toyot Leżący
  • *
« Odpowiedź #27 dnia: 01 Września 2005, 10:58:09 »
Witam!!!

Miałem to samo tyle ze auto prawie było 5 letnie i przejechane ponad 40 tys.
Identyczne zachowanie klekot z lewej strony i na wolnych obrotach trzasło autem, zreszta silnikiem tez motało.
To na 99% łańcuch rozrządu klekocze - powodow moze byc kilka - wyciagnoł sie, lub napinacz nie daje rady go napiąc.

Auto na gwarancji wiec jedz do ASO niech to naprawia. Naprawa potrwa co najmniej 2 dni - musza otworzyc sprawdzic co nie wydala wymienic to cos i zamknąc usczelniajac silikonem ktory schnie 24 h. No chyba ze to cos innego

Pozdro

P.S. za wymiane łancucha wybuliłem sie prawie 1000 pln   :asmiliecry

Offline Rafels

• Toyot Chodzacy
« Odpowiedź #28 dnia: 01 Września 2005, 10:59:07 »
piter n, Moja rada: udaj sięjak najszybciej do ASO. To nie jest normalne zachowanie. Musisz ich molestować ponownie, jeśli nic nie stwierdzą, bo to jest podstawą do ewentualnych roszczeń w przypadku kolejnych problemów (Prawo Handlowe). W półrocznym Yarisie nie ma prawa nic klekotać :(
"I love the smell of flames early in the morning..."

piter n

• Gość
« Odpowiedź #29 dnia: 01 Września 2005, 11:19:41 »
z tych

www.ucando.pl

www.gotujesie.pl