Autor Wątek: Brak sygnalizacji o przełączeniu czujników ciśnienia w kołach  (Przeczytany 974 razy)

0 użytkowników i 1 Gość przegląda ten wątek.

Offline kristof_61

• Toyot Leżący
  • *
  • Samochód:: Corolla Cross

Temat ten poruszałem w innym wątku, ale z braku odpowiedzi założyłem ten wątek.
 Posiadam Aurisa TS z grudnia 2017 więc ma 7,5 roku. Od początku miałem drugi zestaw opon zimowych na felgach stalowych.
 Po przekładce kół samochód sygnalizował aby przełączyć czujniki dopiero po kilku dniach. Dlaczego tak nie wiem. Przełączałem i wszystko było ok.
 Gdzieś wyczytałem, że trzeba jechać ok. 80 km/h i wtedy dopiero będzie sygnalizacja aby przełączyć.
Być może jest to prawdą bo sygnalizacja zawsze była w podróży.
W tym roku koła przełożyłem około 15 kwietnia ( czyli miesiąc temu ) i do dzisiaj brak sygnalizacji aby przełączyć czujniki na letnie. Było też jechane ponad 80 km/h.
Co może być przyczyną?
Jaka jest sygnalizacja gdy padną baterie?
Jak to wszystko sprawdzić?

Offline KoMarek

• Toyot Chodzacy
  • Samochód:: A II 1.6 2014
Odp: Brak sygnalizacji o przełączeniu czujników ciśnienia w kołach
« Odpowiedź #1 dnia: 21 Maja 2025, 15:55:34 »
Trochę nie rozumiem tej Twojej procedury przełączania kompletów opon. Zmieniasz zestaw kół, naciskasz przycisk "resetu" 3x (w schowku) w tempie każda operacja - 1 sekunda. Jak masz coś nowsze, to przełącza się z menu na zegarach.
Spalanie - Motostat.pl

Offline kristof_61

• Toyot Leżący
  • *
« Odpowiedź #2 dnia: 21 Maja 2025, 19:30:07 »
Auto kupiłem w grudniu 2017r. i był na oponach letnich więc kupiłem opony zimowe na felgach stalowych i takim wyjechałem z salonu.
Gość w salonie napisał mi na kartce " po przekładce kół włączyć zapłon lub uruchomić silnik. Poczekać aż zaświeci się lampka i nacisnąć 3 razy w ciągu 3 sek. Lampka ma zgasnąć".
 Tą kartkę mam do dzisiaj w portfelu. Lampka ta nie zapalała się od razu ( jak napisał) więc jeździłem kilka dni, aż się zaświeciła i wtedy naciskałem przycisk. I tak robiłem 2 razy w roku . W tym roku minął miesiąc od przekładki kół a lampka się nie zaświeciła do dzisiaj dlatego założyłem ten wątek.
Dlaczego komputer nie wychwycił, że są inne czujniki?
Brak jakiejkolwiek sygnalizacji.
« Ostatnia zmiana: 21 Maja 2025, 19:34:22 wysłana przez kristof_61 »

Offline KoMarek

• Toyot Chodzacy
  • Samochód:: A II 1.6 2014
« Odpowiedź #3 dnia: 22 Maja 2025, 11:53:40 »
Nie czekaj na zaświecenie lampki, tylko zrób procedurę zmiany po włączeniu silnika. Gdy system TPMS nie "widzi" żadnego zaprogramowanego czujnika, to czeka jakieś 20 minut, wtedy dopiero zapala lampkę. Na krótkich trasach nie zapali się wcale.
Spalanie - Motostat.pl

Offline kristof_61

• Toyot Leżący
  • *
« Odpowiedź #4 dnia: 23 Maja 2025, 07:16:44 »
Byłem wczoraj na działce za miastem i wykonałem procedurę zmiany. Lampka mrugneła 3 razy a póżniej mrugała ok. 1 min. z inną częstotliwością i zapaliła się na stałe. Myślałem, że może są różne ciśnienia w kołach. Miałem zamiar sprawdzić nazajutrz.
Dzisiaj rano po włączeniu zapłonu mrugała ok. 15-20 sek. i zgasła.
« Ostatnia zmiana: 23 Maja 2025, 07:20:29 wysłana przez kristof_61 »

Offline grzeto

• Toyot Pełzający
  • **
« Odpowiedź #5 dnia: 26 Maja 2025, 07:26:14 »
Lampka może nie zareagować, jak jeździsz na krótkich odcinkach a auto trzymasz w garażu i w pobliżu masz drugi zestawem opon...
Pozdrawiam
AURIS II FL, 2018, 1,8 HSD

www.ucando.pl

www.gotujesie.pl