Autor Wątek: Felgi 17 cali, a 16 cali na zimę  (Przeczytany 3642 razy)

Offline pacula79

• Toyot Leżący
  • *
  • Samochód:: Corolla 1.8 hyb
Felgi 17 cali, a 16 cali na zimę
« dnia: 20 Maja 2025, 07:03:55 »
Witam.
Mam pytanie dotyczące felg. Mianowicie w swojej Corolli TS Combi mam oryginalnie felgi aluminiowe 17 cali z oponami letnimi. Chciałem teraz sobie dokupić w ASO felgi  16 cali stalowe z oponami zimowymi. Czy będą pasowały te felgi?

Offline Jacek_63

• Toyot Chodzacy
  • Samochód:: Corolla 1,5
Odp: Felgi 17 cali, a 16 cali na zimę
« Odpowiedź #1 dnia: 20 Maja 2025, 08:01:58 »
Będą.
Taniej kupisz poza ASO.
Rozstaw śrub 5x114;3 , otw. centr. 60,1 , ET40 , szerokość felgi 6,5 cala.
Opona 205/55×16
« Ostatnia zmiana: 20 Maja 2025, 08:06:05 wysłana przez Jacek_63 »

Offline krajesek

• Prawie Toyot
  • Samochód:: osobowy
« Odpowiedź #2 dnia: 20 Maja 2025, 11:21:36 »
i jeszcze komplet czujników ciśnienia  :-)

Offline Jacek_63

• Toyot Chodzacy
« Odpowiedź #3 dnia: 20 Maja 2025, 13:01:59 »
A te to bym kupił w ASO.
Na "wolnym rynku" dobre czujniki wyjdą niewiele taniej, a jak będzie kłopot z rejestracją/przełączaniem, to ASO może rozłożyć ręce.
« Ostatnia zmiana: 20 Maja 2025, 13:07:56 wysłana przez Jacek_63 »

Offline krajesek

• Prawie Toyot
  • Samochód:: osobowy
« Odpowiedź #4 dnia: 20 Maja 2025, 13:11:33 »
mi się udało znaleźć (wyglądające na) nowe (nie potwierdzę, że oryginalne bo nie wiem) na alledrogo za 279 komplet i działają 2 sezony...

a z ciekawości nie znam ceny w aso ---> ile taki kpl.??

Offline pacula79

• Toyot Leżący
  • *
« Odpowiedź #5 dnia: 20 Maja 2025, 19:41:35 »
Felgi wraz z oponami chcę kupić w ASO, ponieważ mam do wykorzystania voucher i zniżkę za zakup auta. Koszt kompletu będzie w okolicy 2100 zł. więc taniej nigdzie nie kupię, a wiem że nowe i z zaprogramowanymi już też czujnikami

Offline Jacek_63

• Toyot Chodzacy
« Odpowiedź #6 dnia: 20 Maja 2025, 22:04:19 »
To jest dobra cena.
Nie daj sobie tylko wmówić, że nie możesz jeździć na 16-kach, bo auto jest homologowane na 17-kach.

Offline nexus7

• Toyot Leżący
  • *
« Odpowiedź #7 dnia: 21 Maja 2025, 08:43:51 »
Nie daj sobie tylko wmówić, że nie możesz jeździć na 16-kach, bo auto jest homologowane na 17-kach

Tutaj temat jest śliski.
Od kiedy jest nowy proces homologacyjny, homologuje się każdą wersję auta i jeśli Twoje jest na 17 z salonu, to tylko takie mają zgodność w świetle prawa. Nie znam sytuacji, aby inny rozmiar był przyczyną problemów, ale wszystko jest ok, dopóki nie potrącisz sędziego, albo nie zderzysz się z posłem, lub synem naczelnika (itp.). W starszych autach na słupku były naklejki z kilkoma kombinacjami, dziś jest tylko jedna. Ciekawe też, jak na coś takiego patrzą legaliści Niemcy ( u nich musisz mieś naklejkę na desce, jak masz koła z niższym indeksem prędkości) lub Czesi i Austriacy, którzy lubią nam dosrać.

Offline Konrad62

• Toyot Zmotoryzowany
  • Samochód:: C-HR II 1.8 '24
« Odpowiedź #8 dnia: 21 Maja 2025, 09:04:51 »
Nie daj sobie tylko wmówić, że nie możesz jeździć na 16-kach, bo auto jest homologowane na 17-kach

Tutaj temat jest śliski.
Od kiedy jest nowy proces homologacyjny, homologuje się każdą wersję auta i jeśli Twoje jest na 17 z salonu, to tylko takie mają zgodność w świetle prawa. Nie znam sytuacji, aby inny rozmiar był przyczyną problemów, ale wszystko jest ok, dopóki nie potrącisz sędziego, albo nie zderzysz się z posłem, lub synem naczelnika (itp.). W starszych autach na słupku były naklejki z kilkoma kombinacjami, dziś jest tylko jedna. Ciekawe też, jak na coś takiego patrzą legaliści Niemcy ( u nich musisz mieś naklejkę na desce, jak masz koła z niższym indeksem prędkości) lub Czesi i Austriacy, którzy lubią nam dosrać.
Kupując komplet w salonie nie dostajesz innej naklejki przypadkiem?
C-HR II 1.8 '24 Comfort
Auris II FL 1.8 '18 Premium+Comfort

Offline topoll

• Toyot Spamer
« Odpowiedź #9 dnia: 21 Maja 2025, 09:12:29 »
Nie jest śliski, masz w wymogach technicznych dopuszczenia pojazdu do ruchu jakie są wymagania względem kół. Felgi i opony muszą mieć homologację ale własną a nie samochodu i nie muszą być zgodne z homologacją samochodu (tak jest w Niemczech, nawet więcej, masz określone dopuszczalne rozmiary opon i nie możesz użyć innych nawet zamiennych - jest jednak procedura na ich dopisanie!).
W Polsce homologacja nie pozwala wprowadzić na rynek (sprzedać) NOWEGO samochodu na ogumieniu w rozmiarze innym niż homologowany bo emisja itp. Natomiast dopóki rozmiar Twoich koł jest zgodny z wymiarami OE i czoło bieżnika nie wystaje spod błotnika to jest to zgodne z polskimi przepisami.
Konwencja wiedeńska zaś jasno określa, samochód jest legalny w kraju rejestracji - ma prawo poruszać się także w Niemczech czy gdziekolwiek indziej. Przynajmniej w Europie.
RAV4 V C+S AWDi Pure White.
Śnieżynka Raffi ;) https://forum.toyotaklub.org.pl/index.php?topic=55311.0

Offline pacula79

• Toyot Leżący
  • *
« Odpowiedź #10 dnia: 21 Maja 2025, 11:23:34 »
To jest dobra cena.
Nie daj sobie tylko wmówić, że nie możesz jeździć na 16-kach, bo auto jest homologowane na 17-kach.
No właśnie pani w salonie ni o tym wspominała, że nie powinienem jeździć na 16 calach, bo w razie wypadku itp.

Offline topoll

• Toyot Spamer
« Odpowiedź #11 dnia: 21 Maja 2025, 11:36:41 »
Chyba, że fizycznie się nie mieszczą.
RAV4 V C+S AWDi Pure White.
Śnieżynka Raffi ;) https://forum.toyotaklub.org.pl/index.php?topic=55311.0

Offline Jacek_63

• Toyot Chodzacy
« Odpowiedź #12 dnia: 21 Maja 2025, 11:59:41 »
To jest dobra cena.
No właśnie pani w salonie ni o tym wspominała, że nie powinienem jeździć na 16 calach, bo w razie wypadku itp.

Bo lepiej dla niej wcisnąć Ci koła 17-ki z alu, na których więcej zarobi, i szuka jelenia, którego naciągnie.

Tak jak napisał @topoll - masz mieć homologowane felgi i opony, większość sprzedawanych w oficjalnych sklepach homologację ma (chyba, że kupisz jakieś niewiadomego pochodzenia chińskie).
Poza tym Corolla zależnie od wersji jest na felgach 15, 16, 17 i 18 cali zależnie od wersji wyposażenia, a przecież zawieszenie w każdej z tych wersji jest to samo  :grin:

Ja mam fabrycznie 17-ki 225/45 (z nalepką w drzwiach), na zimę mam 16-ki Dezent'a z gumami 205/55 (bez nalepki w drzwiach :laugh: ) i jakoś nikt mi na przeglądach (a wypadają w zimie) nic nie powiedział.

Kupuj ten komplet, a jak Ci odmówią sprzedaży, to zażądaj odmowy na piśmie.

Offline YogiBabo

• Toyot Chodzacy
  • Samochód:: E18_Prestige_MS
« Odpowiedź #13 dnia: 22 Maja 2025, 08:22:12 »
Ja mam fabrycznie 17-ki 225/45 (z nalepką w drzwiach), na zimę mam 16-ki Dezent'a z gumami 205/55 (bez nalepki w drzwiach  )
A ja mam takie same 17 i miałem kupić 16 na zimę ale ostatecznie do tego nie doszło ale nalepki na słupku mam dwie - dla 17 naklejone w fabryce i dla 16 pozyskana z TMP.
pacula79 ja bym zbytnio się nie przejmował brakiem drugiej naklejki ale jak masz obawy w tym zakresie to wyświetl wszystkie moje posty i jest tam wątek tych naklejek  - wzór pisma i gdzie napisać. Temat był wałkowany pomiędzy 2017 a 2019 rokiem
E18_Prestige_MultidriveS

Offline pacula79

• Toyot Leżący
  • *
« Odpowiedź #14 dnia: 22 Maja 2025, 09:23:00 »
Ogólnie, to zgadzam się z przedmówcami powyżej. Chciałem tylko zasięgnąć porady i mieć większą pewność. Zrobię tak jak myślałem od samego początku i kupię te felgi 16 cali w ASO, bo cena jest bardzo dobra.

www.ucando.pl

www.gotujesie.pl