Autor Wątek: zgrzyt w skrzyni biegow (F)  (Przeczytany 9400 razy)

0 użytkowników i 1 Gość przegląda ten wątek.

misieq_wn

• Gość
zgrzyt w skrzyni biegow (F)
« dnia: 11 Sierpnia 2005, 14:32:33 »
Mam probelm ze skrzynia, kiedy zmieniam biegi do gory (czyli jedynka dwojka trojka itd) wszystko jest ok ale jak np chce zredukowac z czworki na trojke to rzezi. Co to moze byc?
« Ostatnia zmiana: 07 Marca 2007, 16:29:11 wysłana przez Miche »

FAWORYT

• Gość
« Odpowiedź #1 dnia: 11 Sierpnia 2005, 19:30:04 »
Synchronizator trzeciego i czwartego biegu .Miałem to samo,jak redukowałem z czworki na trojke to zgrzytało.W serwisie ASO Synchronizator III IV bieg S53 .Ceny z VAT za synchronizator 107.15  za usługe 400,89 PLN ,ceny z VAT ,to jest to co zapłaciłem.Razem 508zł.
« Ostatnia zmiana: 07 Marca 2007, 16:30:08 wysłana przez Miche »

misieq_wn

• Gość
zgrzyt w skrzyni biegow
« Odpowiedź #2 dnia: 11 Sierpnia 2005, 21:27:15 »
dzieki bardzo za pomoc, pozdrawiam

Offline carinus

• Toyot Chodzacy
  • Samochód:: Auris I 1,4 d4d
« Odpowiedź #3 dnia: 15 Sierpnia 2005, 11:18:55 »
Zmiana oleju na taki jak w automatach pomaga w tych sytuacjach.

zawika1

• Gość
« Odpowiedź #4 dnia: 28 Września 2005, 06:45:48 »
Odgrzewam ten temat, bo właśnie wczoraj za radą carinusa, wymieniłem olej w skrzyni biegów na taki jak do automatów (skrzyń oczywiście   :-DD  ).
Nic nie zgrzytało w skrzyni, ale czasami po zatrzymaniu na światłach, ciężko wchodziła jedynaka.

Olej Castrol Dextron III 104 zł(3 litry), robocizna(wymiana) 30 zł i miodzio absolutne. Skrzynka pracuje jak nowa.
Dzięki carinus za sugestie.
Nie mogęnacisnąć pomógł, bo to  nie ja zakładałem ten temat. Ale patent jest   :athunbsup  .
Pozdrawiam.

misieq_wn

• Gość
zgrzyty w skrzyni
« Odpowiedź #5 dnia: 28 Września 2005, 08:46:28 »
ja mialem bardzo ciekawa i zarazem dziwna sytuacje, zaczalem sie zastanawiac co zrobic, czy wymieniac te synchronizatory czy sprobowac z tym olejem...w toyocie powiedzieli ze taka usluga to minimum 2000 wiec pojechalem za miasto do goscia co sie zajmuje samochodami japonskimi, u niego wychodzilo 300, 400 zl z robocizna, zaczalem sie jeszcze zastanawiac z tym olejem i powiedzialem ze sie telefonicznie umowie na termin i ..... chyba sie auto przestraszylo ze je rozbiora:). Wracam do domu, 100 km na liczniki, chce wyprzedzac tira wiec redukcja do trojki (oczywisice  jestem przygotowany na zgrzyt) a tu cisza.... zdziwilem sie, rozpedzam jeszcze bardziej i z ciekawosci znowu daje na 3 i cisza.... nie mam pojecia co sie stalo ze to przestalo zgrzytac. Jak bylem w toyocie na przegladzie to kazalem im to obejrzec i ocenic koszty i zeby cos powiedzieli ale nie mozliwe zeby cos z tym robili, do dzis nic z tym nie zrobilem i nie wiem co na to zadzialalo a dziala eleganco :)) pozdrawiam

ThorsHammer

• Gość
« Odpowiedź #6 dnia: 28 Września 2005, 09:47:04 »
Cytat: misieq_wn
do dzis nic z tym nie zrobilem i nie wiem co na to zadzialalo a dziala eleganco

To proste. Toyoty sa bezawaryjne i sie nie psuja  :lol:

Offline dziejo

• Toyot Leżący
  • *
« Odpowiedź #7 dnia: 21 Października 2005, 09:49:22 »
Po przeczytaniu j/w rowniez zaczyczylem sobie zmiane oleju w skrzyni.Na to mechaniory,ze tego nie powinienem ruszac.
Nie wiem upierac sie czy zostawic jak jest ?
Mam natomiast nieduza dolegliwosc przy lewarku zmiany biegow.Same biegi wchodza dobrze -jedynie lewarek np. po wrzuceniu I czy tez II ustawia sie w pozycje jakby byl na luzie-t.zn jakby cos go sciagalo w prawa strone.Przypuszczam ,ze mam jakas nieprawidlowosc przy samym lewarku.Podobno jest tam zespol ciegien i sprezyn.Moze ktos z Was dysponuje rysunkami ?

piotr610

• Gość
Odp: zgrzyt w skrzyni biegow (F)
« Odpowiedź #8 dnia: 20 Czerwca 2008, 21:55:52 »
a ile oleju wchodzi do sktzyni manualnej carina 4a-fe z 1995 roku czy to jest 2,6 litra tez mam czesto problemy podczas jazdy przy zmianie na 3 sa zgrzyty znajomi stwierdzil ze pewnie synchronizator jak reszta chodzi ok mysle ze zmienic olej na syntetyk

www.ucando.pl

www.gotujesie.pl