Autor Wątek: dziwne burczenie przy ok. 70 km/h  (Przeczytany 2265 razy)

0 użytkowników i 1 Gość przegląda ten wątek.

Offline wojtekSB

• Toyot Leżący
  • *
dziwne burczenie przy ok. 70 km/h
« dnia: 24 Maja 2025, 20:29:37 »
Witam klubowiczów. Yaris 2016r. salon pl przejechane 83tyś. km Myślałem że to coś z wydechem ale nie. Przy prędkości ok. 70 km/h gdy puszczam gaz dziwnie burczy , huczy , jakby rajdówka , powyżej 80km/h tego nie słychać bo silnik to zagłusza. Podejrzewam że to łożysko któregoś koła. Czy ktoś spotkał się z takim objawem ? Co to może być ?  Dzięki za każdą podpowiedż

Offline Xrayx3

• Początkujący
  • Samochód:: Yaris
Odp: dziwne burczenie przy ok. 70 km/h
« Odpowiedź #1 dnia: 14 Lipca 2025, 07:38:23 »
Udało się rozwiązać problem? Mam podobne objawy

Offline wojtekSB

• Toyot Leżący
  • *
« Odpowiedź #2 dnia: 27 Lipca 2025, 21:38:38 »
Tak ,tylna piasta z łożyskiem. Jeżdże już tak 2 miesiące i nie mam czasu wymienić mimo że kupiłem nową. Objechałem Chorwację i troche bardziej huczy tak że jak wymienie to napisze na forum.

Offline corollafan1

• Toyot Leżący
  • *
  • Samochód:: Toyota Corolla
« Odpowiedź #3 dnia: 22 Września 2025, 15:05:18 »
Hej, u mnie w podobnym Yarisie też pojawił się dziwny huczący dźwięk przy określonej prędkości i okazało się, że to było łożysko koła. Często słychać to właśnie przy niższych prędkościach, bo przy większych silnik zagłusza hałas. Najlepiej jak najszybciej podnieść auto na podnośniku i sprawdzić, czy koła nie mają luzu albo szumów przy obracaniu.
https://remontowymistrz.pl/

Offline artur84

• Toyot Leżący
  • *
« Odpowiedź #4 dnia: 23 Września 2025, 19:06:00 »
Złap za górę kołą i poruszaj mocno do pojazdu i do siebie. Możesz wyczuć taki minimalny luz jakby koło było niedokręcone. Ewentulanie podnieść i zakręcić kołem (będzie takie wyie, buczenie). U mnie był luz wyczuwalny na postoju. Wymieniłem dwa łożyska (piasty) i przy okazji klocki i tarcze. Yarsi 2017 hubryda 70000km

Offline lalamido

• Prawie Toyot
« Odpowiedź #5 dnia: 13 Października 2025, 20:52:37 »
Odkopię gdyż mam podobny problem w Yarku p1 2003 1.0. Otóż od około 40 km/h zaczynan być wyczuwalne burczenie wydaje mi się że z lewej strony auta, które narasta wraz ze wzrostem prędkości. Przy  ok 70 km/h ten dzwięk już zagłusza silnik (V bieg). Ogólnie wydaje mi się że 70-75 km/h jest najgłośniej. I teraz tak: jak się rozpędzę do tej prędkości i np włączę luz dźwięk nadal pozostaje, kiedy zaczynam wykonywać naprzemienne ruchy kierą - slalom, to kiedy skręcam kierą w prawo dźwięk się nasila, jest głośniej niż jak jadę prosto lub jeśli skręcam w kierą w lewo. Myślałem, że może jakiś wkręt wlazł w oponę ale nie. Miał ktoś podobnie?

Offline Krisman

• Toyot Spamer
  • Samochód:: HTH
« Odpowiedź #6 dnia: 16 Października 2025, 06:39:06 »
Łożysko koła na dzien dobry. Każdy rozgarnięty mechanik to Ci zdiagnozuje na podnośniku.
Zmiany, zmiany ,zmiany...;)

Offline lalamido

• Prawie Toyot
« Odpowiedź #7 dnia: 17 Listopada 2025, 23:58:12 »
Zgadza się - wymieniłem tylną lewą piastę i po problemie!

www.ucando.pl

www.gotujesie.pl