Autor Wątek: Automatyczne parkowanie - kamery 360  (Przeczytany 2550 razy)

0 użytkowników i 1 Gość przegląda ten wątek.

Offline Czestek

• Toyot Chodzacy
  • Samochód:: Corolla TS 1.8
Automatyczne parkowanie - kamery 360
« dnia: 05 Czerwca 2025, 12:19:50 »
Hej,

czy w nowych Corollach system automatycznego parkowania działa w oparciu o kamery 360st. jak w Yaris Cross?

Wrzucilem na forum YC pytanie: https://forum.toyotaklub.org.pl/index.php?topic=58871.0 - ale nikt mi na razie nie odpowiedzial.
Moze Wy wiecie, moze w nowych Corollach to dziala tak samo?

Chcialem pomoc sasiadce - u mnie to dziala super banalnie, ale inaczej, bo kamer 360 nie mam - i troche poleglem...

Ktos/cos, zebym wiedzial co po kolei jak znow wsiade do jej auta, ewentualnie z czym ten system sobie nie radzi.
Pozdro!

Offline adamwrk

• Toyot Leżący
  • *
  • Samochód:: Corolla TS 2024
Odp: Automatyczne parkowanie - kamery 360
« Odpowiedź #1 dnia: 05 Czerwca 2025, 13:19:53 »
Nowe corolle nie mają ani systemu automatycznego parkowania ani kamer 360. Asystent parkowania był w poprzednich rocznikach (nie pamiętam do którego), ale potem to wywalili z konfiguracji.

Online vipmleko

• Toyot Pełzający
  • **
  • Samochód:: Corolla 2.0 TS
« Odpowiedź #2 dnia: 05 Czerwca 2025, 13:20:31 »
Jesteś pewien, że w nowej Corolli jest automatyczne parkowanie i kamery 360 st? Tak patrzę w konfigurator i nie widzę ani kamer 360 ani automatycznego parkowania nawet w wersji executive. U mnie w przedlifcie jest automatyczne parkowanie ale działa z czujników bo kamer 360 brak.

Offline Czestek

• Toyot Chodzacy
« Odpowiedź #3 dnia: 05 Czerwca 2025, 13:23:16 »
Serioooo? W nowych Corollach nie ma automatycznego prakowania??? WTF! WHY?

Akurat ten system calkiem sprawnie sobie radzi... Parkowanie równolełe spoko, gorzej z parkowaniem tyłem. Ale overall - calkiem git.

Za to to, co jest w YC to jest coś strasznego :-( - ale i tak info, ze tego w Corollach juz nie ma to conajmniej dziwne jest...
Pozdro!

Offline B0B

• Toyot Pełzający
  • **
« Odpowiedź #4 dnia: 05 Czerwca 2025, 15:31:29 »
W corolli 19' był asystent parkowania i działał fajnie. W 24' nie ma asystenta, nie ma kamer 360
Corolla Sedan Hybrid (2024) Executive

Offline Czestek

• Toyot Chodzacy
« Odpowiedź #5 dnia: 05 Czerwca 2025, 16:54:40 »
W corolli 19' był asystent parkowania i działał fajnie. W 24' nie ma asystenta, nie ma kamer 360
Wiem, że był, bo mam Executive '19 I istotnie działa bardzo fajnie.

Ale ze w nowych nie ma to mi do głowy nie przyszło, ale lipa
Pozdro!

Offline vvk

• Toyot Pełzający
  • **
  • Samochód:: Corolla Cross
« Odpowiedź #6 dnia: 05 Czerwca 2025, 18:22:41 »
Akurat ten system calkiem sprawnie sobie radzi... Parkowanie równolełe spoko, gorzej z parkowaniem tyłem. Ale overall - calkiem git.
Nie zgodzę się. O ile kamery 360° to gamechanger, to system parkowania jest mocno słaby. Bardzo ślamazarny, kręci kołami na wciśniętym hamulcu, bardzo nieefektywny (wykorzystanie wolnego miejsca), za mały zasięg analizy. Użyłem raz. Mogę go odsprzedać ;)

Offline lukas13

• Toyot Pełzający
  • **
  • Samochód:: Corolla ts 1.8
« Odpowiedź #7 dnia: 05 Czerwca 2025, 18:27:21 »
 Zgadzam się, też użyłem tylko raz z ciekawości.
Trzeba na prawdę nie umieć parkować, żeby używać tego dziadostwa.

Offline bbart79

• Toyot Pełzający
  • **
  • Samochód:: TS GR Sport 2.0
« Odpowiedź #8 dnia: 06 Czerwca 2025, 02:08:40 »
Ja próbowałem z 50 razy i w sumie to znalazł miejsce ze cztery lub pieć. Zaparkował natomiast tylko dwa razy w tym raz pod skosem do stojących aut. Jak dla mnie to szkoda było zasobów do zaprojektowania i udostępnienia tego “udogodnienia”.

Offline digital5

• Toyot Chodzacy
  • Samochód:: E21 TS 2.0 Exe
« Odpowiedź #9 dnia: 06 Czerwca 2025, 08:48:25 »
Asystent parkowania wylecial z Corolli po FL. Nie mam pojecia o co moglo chodzic. Jedyne co widac z zewnatrz miedzy tymi samochodami odnosnie parkowania, to brak bocznych czujnikow. Moze to byl jakis powod, ze to bylo za drogie czy cos. Z tego co sie orientuje to kompletnie nie bierze on pod uwage obrazu z jakiejkolwiek kamery.
Moim zdaniem dziala to super tylko trzeba sie nauczyc uzywac. Pierdyliard razy musialem gdzies szybko zaparkowac rownolegle i wjezdzal mi w takie szczeliny za pierwszym razem, ze ja bym potrzebowal na to kilku minut. Mam dosc ciasne miejsce w garazu, gdzie musze zaparkowac tylem i 9/10 razy on wjezdza tam idealnie. Wyrywam mu tylko kierownice na sam koniec zeby ustawic samochod w wygodnej odleglosci od sciany po stronie kierowcy. Moja zona postawila wrecz warunek, ze ona samochodu bez tego juz nie chce. Polecam przeczytac instrukcje, w ktorej jest opisane jak system widzi przeszkody i jak sie ustawiac do parkowania.
« Ostatnia zmiana: 06 Czerwca 2025, 08:50:06 wysłana przez digital5 »

Offline Czestek

• Toyot Chodzacy
« Odpowiedź #10 dnia: 06 Czerwca 2025, 08:53:58 »
Mam dosc ciasne miejsce w garazu, gdzie musze zaparkowac tylem i 9/10 razy on wjezdza tam idealnie.

Ooo, do garażu też się da?
Nie próbowałem mówiac szczerze, bo drzwo mi odstaja na boki i jakoś założyłem, że nie zauważy "dziury" w ciągu garaży i zgłupieje, muszę zatem z ciekawości spróbować (na co dzień wjeżdżam przodem, bo zakupy trzeba wytargać...).

W każdym razie system nie działa źle. Korzystam z niego od święta, bo sam parkuje (z kamerą to juz w ogóe żaden probem) bez kłopotu... ale czasem komus pokazac abo dla odmiany, why not. I zawsze sobie radzi OK.

Jedzynie tyłem miedzy auta... ajkos tak staje, ze pasazer moze wyjsc a ja nawet nie mam jak drzwi otworzyć...
Pozdro!

Offline digital5

• Toyot Chodzacy
  • Samochód:: E21 TS 2.0 Exe
« Odpowiedź #11 dnia: 06 Czerwca 2025, 09:37:30 »
No akurat u mnie jest wjazd prostopadle wiec sie da :) z jednej strony jest samochod sasiada a z drugiej sciana.

Offline coolicz

• Toyot Pełzający
  • **
  • Samochód:: Corolla TS 2.0
« Odpowiedź #12 dnia: 06 Czerwca 2025, 09:51:13 »
Tak jest, po lifcie ta opcja wyleciała i również brakuje bocznych czujników. Może to był okres pocovidowy kiedy planowano lift i nie chcieli już pakować więcej elektroniki... W każdym razie sam się zdziwiłem odbierając auto w 24, przyznam, że akurat tego nie sprawdziłem dokładnie :) Miałem to poprzednio w Aurisie z 2016 i faktycznie za często się nie korzystało, ale potrafił wcisnąć się w naprawde ciasne miejsce parkując równolegle.

Offline Czestek

• Toyot Chodzacy
« Odpowiedź #13 dnia: 06 Czerwca 2025, 10:14:07 »
No akurat u mnie jest wjazd prostopadle wiec sie da :) z jednej strony jest samochod sasiada a z drugiej sciana.

U mnie jest ściana/ciąg garazy... sprawdze czy jak otworze skrzydła drzi czy zobaczy "dziurę" do wiazdu...
Pozdro!

Offline lukas13

• Toyot Pełzający
  • **
  • Samochód:: Corolla ts 1.8
« Odpowiedź #14 dnia: 06 Czerwca 2025, 17:38:45 »
 Tanio odsprzedam :-)
Nawet moja żona prędzej nauczyła się parkować tyłem, niż obsłużyć to ustrojstwo :grin:

www.ucando.pl

www.gotujesie.pl