Autor Wątek: Nowy akumulator - polecenia  (Przeczytany 1058 razy)

0 użytkowników i 1 Gość przegląda ten wątek.

Offline Alphamix

• Prawie Toyot
Nowy akumulator - polecenia
« dnia: 21 Czerwca 2025, 12:19:13 »
Dzień dobry,
Pacjent to Toyota Corolla rocznik 2005 benzyna+lpg.
Do tej pory szczęśliwie posiadacz tylko 2 akumulatorów, 11 lat fabryczny, obecnie 9 lat Centra 64ah.
Przyszedł czas na wymianę i stąd pytanie. Zakładam, że teraz już ciężko marzyć o takich osiągach jak 9 i 11 lat ale mimo to chciałbym kupić coś sprawdzonego. Jakieś sprawdzone marki, ktoś coś z własnego doświadczenia ma obecnie do polecenia?
W internetach milion różnych firm i co test to wygrywa coś innego.

Pozdrawiam

Offline Obywatel1978

• Toyot Chodzacy
  • Samochód:: Rav4III 3ZR-FAE
Odp: Nowy akumulator - polecenia
« Odpowiedź #1 dnia: 28 Czerwca 2025, 19:15:55 »
Kup sobie w InterCars akumulator 4Max. Są w dobrych cenach i niezłej jakości.

Offline bbbb

• Toyot Pełzający
  • **
  • Samochód:: Corolla 1.5
« Odpowiedź #2 dnia: 29 Czerwca 2025, 05:55:46 »
Przytoczę pewną historię(a właściwie dwie). Swego czasu w domu były 2 auta i w obu padły baterie(od nowości). Czystym zbiegiem okoliczności w odstępach kilku miesięcy. W pierwszym kupiłem Bosch Silver i wytrzymał prawie 3 lata. W drugim Vartę i ta wytrzymała niemal tyle samo. Delikatnie mówiąc lekko wnerwiony do obu aut kupiłem akumulatory "Kozak", o 1/3 tańsze od poprzednich. W jednym wytrzymał 4 lata i auto sprzedałem, a w drugim wytrzymał 5 lat i auto też poszło do ludzi. Wnioski pozostawiam innym.

Offline Obywatel1978

• Toyot Chodzacy
  • Samochód:: Rav4III 3ZR-FAE
« Odpowiedź #3 dnia: 29 Czerwca 2025, 12:03:01 »
Bardzo wiele zależy od sposobu użytkowania. Aktualnie użytkuję Vartę jeszcze po poprzednim właścicielu. U mnie jeździ już 5 rok i nie klęka na robocie. Z tym że ja auto garażuję i w ostatnim czasie robię więcej tras niż kiedyś. To też ma wpływ na żywotność akumulatora. Jak padnie, to kupię 4Max.

EDIT:

Wpływ ma też stan silnika - jak jest w dobrym stanie i pali z półobrotu, to nie wymęcza tak akumulatora i nie potrzebuje aż tak dużego prądu.
« Ostatnia zmiana: 29 Czerwca 2025, 12:05:28 wysłana przez Obywatel1978 »

Offline ledziu

• Toyot Zmotoryzowany
« Odpowiedź #4 dnia: 29 Czerwca 2025, 12:25:35 »
A ja mam wywalone jaka marka bo są wszystkie siebie warte i tak właściwie jak z oponami zacne opisy, reklamy, znana firma a potem i tak dostajemy produkt masowy nie wiadomo akurat gdzie wyprodukowany i wszystko w rękach farta.

Do swoich aut weekendowych siliłem się na aku z górnej półki, bo tylko od czasu do czasu nimi jeździłem. Przeszedłem na 4max i śmiem twierdzić że jest lepiej.
W największym stojaku mam aku Moll i to jest dopiero pełne zaskoczenie bo jest od 2015r.nigdy nie ładowany, auto w tamtym roku zrobiło 500km.a w tym 0 i teraz pierwszy raz go podładowałem.

Offline Poli

• Toyot Leżący
  • *
  • Samochód:: Corolla1.8
« Odpowiedź #5 dnia: 29 Czerwca 2025, 15:18:37 »
Zawsze wymieniałem na Exid- Centra.  Jedne z najlepszych akumulatorów. Nigdy nie  miałem problemów..

www.ucando.pl

www.gotujesie.pl