Autor Wątek: Aso stwierdziło zbyt dużo oleju zbyt mało płynu chłodzenia  (Przeczytany 1454 razy)

0 użytkowników i 1 Gość przegląda ten wątek.

Offline aphroman

• Toyot Leżący
  • *
  • Samochód:: Toyota Corolla
Parę tygodni temu kupiłem Toyotę Corolle 1.8 hybryda 2019 przebieg 120k.
Samochód niby sprawdzony przez kogoś kto się zna. Wsiadłem, przyjechałem do domu i męczą mnie myśli, że "coś nie tak". Dałem jeszcze raz do sprawdzenia, tym razem w ASO. Stwierdzili zbyt dużo oleju i zbyt mało płynu chłodzenia. Zamieszczam zdjęcie bagnetu, silnik zimny po nocy. Jak bardzo mam przerąbane?
« Ostatnia zmiana: 23 Czerwca 2025, 09:05:30 wysłana przez aphroman »

Offline Konrad62

• Toyot Zmotoryzowany
  • Samochód:: C-HR II 1.8 '24
Aso stwierdziło zbyt dużo oleju zbyt mało płynu chłodzenia
« Odpowiedź #1 dnia: 23 Czerwca 2025, 09:24:40 »
Witamy nowego kolegę, po pierwsze musisz się wyzbyć przyzwyczajeń z aut VW/Stelantis. Tak, jest to możliwe aby Toyota z przebiegiem 120 000 km nie miała absolutnie żadnego problemu. Co więcej jest to dosyć częste. Płyn Chłodniczy raczej średnio się miesza z olejem, jak już to robi się charakterystyczne masełko, więc jest duża szansa że to jest po prostu zbieg okoliczności. Ja bym zaczął od dolania płynu Chłodniczego oraz sprawdzenia stanu oleju zgodnie z instrukcją.
« Ostatnia zmiana: 23 Czerwca 2025, 09:26:41 wysłana przez Konrad62 »
C-HR II 1.8 '24 Comfort
Auris II FL 1.8 '18 Premium+Comfort

Offline aphroman

• Toyot Leżący
  • *
Odp: Aso stwierdziło zbyt dużo oleju zbyt mało płynu chłodzenia
« Odpowiedź #2 dnia: 23 Czerwca 2025, 09:43:35 »
Witamy nowego kolegę, po pierwsze musisz się wyzbyć przyzwyczajeń z aut VW/Stelantis. Tak, jest to możliwe aby Toyota z przebiegiem 120 000 km nie miała absolutnie żadnego problemu. Co więcej jest to dosyć częste. Płyn Chłodniczy raczej średnio się miesza z olejem, jak już to robi się charakterystyczne masełko, więc jest duża szansa że to jest po prostu zbieg okoliczności. Ja bym zaczął od dolania płynu Chłodniczego oraz sprawdzenia stanu oleju zgodnie z instrukcją.

Jeden mechanik stwierdził, żeby wymienić płyny i "jeździć obserwować ", a drugi od razu stwierdził, że trzeba sprawdzić czy uszczelka lub głowica nie jest uszkodzona.

Offline Konrad62

• Toyot Zmotoryzowany
« Odpowiedź #3 dnia: 23 Czerwca 2025, 10:57:05 »

Jeden mechanik stwierdził, żeby wymienić płyny i "jeździć obserwować ", a drugi od razu stwierdził, że trzeba sprawdzić czy uszczelka lub głowica nie jest uszkodzona.
Rwać głowicę w trybie natychmiastowym! ;)

Ja też bym zaczął od wymiany płynów.
C-HR II 1.8 '24 Comfort

Offline fynooh

• Toyot Zmotoryzowany
  • Samochód:: Corolla Hybrid
« Odpowiedź #4 dnia: 23 Czerwca 2025, 19:38:01 »
Stwierdzili zbyt dużo oleju i zbyt mało płynu chłodzenia.

Tyle to każdy laik może sprawdzić i powiedzieć. Co to za ASO, że nie zdiagnozowali przyczyny, tylko ty musisz sie nad tym głowić? A w ogóle to w tym ASO nie upuścili ci nadmiaru oleju i nie dolali płynu? Trza wrócić do nich, niech to zrobią i na razie "jeździć, obserwować".
Obecnie Corolla Hybrid 1,8 Comfort
oraz stary Peugeot 206 1,1
Poprzednio Auris 1,6 valvematic

Offline Konrad62

• Toyot Zmotoryzowany
« Odpowiedź #5 dnia: 23 Czerwca 2025, 23:17:30 »
Stwierdzili zbyt dużo oleju i zbyt mało płynu chłodzenia.

Tyle to każdy laik może sprawdzić i powiedzieć. Co to za ASO, że nie zdiagnozowali przyczyny, tylko ty musisz sie nad tym głowić? A w ogóle to w tym ASO nie upuścili ci nadmiaru oleju i nie dolali płynu? Trza wrócić do nich, niech to zrobią i na razie "jeździć, obserwować".
Nie zrobią tego za darmo. Zapłacił za inspekcję i dostał inspekcję
C-HR II 1.8 '24 Comfort

Offline ledziu

• Toyot Zmotoryzowany
« Odpowiedź #6 dnia: 24 Czerwca 2025, 07:00:37 »
Nie czujesz o co chodzi autorowi ? Od jakiegoś czasu zadaje pytania gdzie pewnie ja już bym 3 razy dla spokojności zmienił olej i dolał płynu. Niestety nie on ciągle zadaje pytania bo ...nie ufa nikomu, w ASO pewnie się mylą, jeden mechanik powiedział obserwować, inny mechanik upg a my jeszcze piszemy co innego.

W ramach braku zaufania lepiej miesiącami prowadzić śledztwo czy ktoś mnie oszukał  niż wymienić olej.

Online Jacek_63

• Toyot Chodzacy
  • Samochód:: Corolla 1,5
« Odpowiedź #7 dnia: 24 Czerwca 2025, 08:49:47 »

Nie czujesz o co chodzi autorowi ? Od jakiegoś czasu zadaje pytania gdzie pewnie ja już bym 3 razy dla spokojności zmienił olej i dolał płynu. Niestety nie on ciągle zadaje pytania bo ...nie ufa nikomu, w ASO pewnie się mylą, jeden mechanik powiedział obserwować, inny mechanik upg a my jeszcze piszemy co innego.

W ramach braku zaufania lepiej miesiącami prowadzić śledztwo czy ktoś mnie oszukał  niż wymienić olej.
+1

Offline aphroman

• Toyot Leżący
  • *
« Odpowiedź #8 dnia: 24 Czerwca 2025, 09:56:33 »

W oczekiwaniu na wymianę oleju ( jestem umówiony od zeszłego tygodnia, wolny termin mam na koniec tygodnia) zadaje pytania. W tym tygodniu będę miał wymieniony olej i zobaczymy co dalej. :)
« Ostatnia zmiana: 24 Czerwca 2025, 09:58:30 wysłana przez aphroman »

Offline iirekk

• Toyot Leżący
  • *
  • Samochód:: Corolla 1.8 TS
« Odpowiedź #9 dnia: 24 Czerwca 2025, 13:02:48 »
Hej wg mnie, to olej rozmazuje się po bagnecie jak go wyciągasz. Mam ten sam problem. Nie ważne jak i kiedy bym nie sprawdzał poziomu oleju to nigdy na tym bagnecie go nie widzę. Inżynierowie Toyoty powinni zajrzeć pod maskę Golfa i podpatrzeć jak powinna wyglądać końcówka bagnetu do oleju. Ja sobie zrobiłem własny bagnet. W przezroczysty wężyk paliwowy włożyłem kawał drutu żeby całość usztywnić, odmierzyłem długość wg bagnetu. Końcówkę zagiąłem. Wkładam ten zestaw zamiast bagnetu, czekam kilka sekund żeby olej miał szansę wypełnić wężyk. Potem zaginam koniec wężyka, albo zaklejam kawałkiem plasteliny. Wyciągam i mam poziom oleju jak na dłoni.

Offline aphroman

• Toyot Leżący
  • *
« Odpowiedź #10 dnia: 25 Czerwca 2025, 06:32:49 »
Wczoraj na szybko wykonałem test CO2 i wyszedł negatywny. W rurce fermentscyjnej nie było bulgotania i to mnie trochę zastanawia - test na spokojnie powtórzę jeszcze raz. Najlepsze na koniec. Po teście CO2 wyrównał się poziom płynu chłodniczego... Teraz ilość płynu chłodniczego jest w normie... Całkowicie zgłupiałem i nie wiem co o tym sądzić

Offline al2357

• Toyot Pełzający
  • **
  • Samochód:: Auris, Corolla
« Odpowiedź #11 dnia: 25 Czerwca 2025, 09:53:29 »
Teraz ilość płynu chłodniczego jest w normie.

Czy zmienił się przy tym poziom oleju?

Offline fynooh

• Toyot Zmotoryzowany
  • Samochód:: Corolla Hybrid
« Odpowiedź #12 dnia: 26 Czerwca 2025, 20:16:31 »
Hej wg mnie, to olej rozmazuje się po bagnecie jak go wyciągasz. Mam ten sam problem.
Tak, rozmazuje się, ale tylko wtedy, kiedy wkładasz i wyciągasz bagnet więcej, niż jeden raz. Ja nie mam z tym żadnego problemu nawet wtedy, kiedy olej jest całkiem jasny, świeżo po wymianie. Wystarczy wyjąć bagnet jeden raz po długim postoju, najlepiej po nocy i od razu sprawdzić poziom. A jeśli chcesz manewr sprawdzenia powtórzyć, to odczekaj w wyjętym bagnetem ok. 10 minut, aż wciągnięty olej ścieknie z rurki, po tym czasie wytrzyj bagnet i wsadź go ponownie, wyciągnij i sprawdź poziom.
Obecnie Corolla Hybrid 1,8 Comfort
oraz stary Peugeot 206 1,1
Poprzednio Auris 1,6 valvematic

www.ucando.pl

www.gotujesie.pl