Autor Wątek: Efektywna rekuperacja  (Przeczytany 7764 razy)

0 użytkowników i 1 Gość przegląda ten wątek.

Offline sp4

• Toyot Pełzający
  • **
  • Samochód:: Rav 4

Offline wszim

• Toyot Chodzacy
  • Samochód:: RAV4 V hybr AWD
Odp: Efektywna rekuperacja
« Odpowiedź #16 dnia: 01 Lipca 2025, 23:52:30 »
Dokładnie tak, każde hamowanie to strata energii, w hybrydach znacznie mniejsza ale jednak także jedź tak aby najlepiej unikać hamulca. Ja czasami z górki jak auto jedzie w trybie EV wrzucę N aby wyłączyć rekuperacje całkowicie i lecieć na luzie.
No i nie wierz w bajki że hybrydy mało palą szczególnie w mieście bo odzyskują energię z hamowania... hybrydy mało palą bo dzięki elektrykowi i akumulatorowi znacznie efektywniej wykorzystują energię z silnika a tej jest po prostu potrzebne mniej jeżdżąc w mieście ze średnią 20km/h niż poza jadąc 60-140km/h. Dla przykładu na trasie pozamiejskiej ponad 70km miałem łącznie wprowadzone do baterii 3,2kWh a wyciągnięte 2,7kWh, różnica naładowania pomiędzy startem a końcem trasy to +1% także aż ok. 0,5kWh się "rozpłynęło". Akumulatory mam Ni-Mh, li-iony pewnie są efektywniejsze.
Totalne bzdury. Poza jednym - rzeczywiście efektywniej gospodarują energią wyprodukowaną w ICE ponieważ część z niej odzyskują w czasie hamowania rekuperacyjnego.
Zgadzam się.  W intensywnym ruchu miejskim możliwy jest poziom odzysku energii kinetycznej w zakresie od 20% do 30%. Więc wrzucanie podczas jazdy na N to słaby pomysł.

Offline Ari93

• Toyot Pełzający
  • **
  • Samochód:: RAV4 AWD-i 2020
« Odpowiedź #17 dnia: 02 Lipca 2025, 09:53:43 »
Dlatego napisałem o górkach... takich górkach jak na Słowacji gdzie zjazd ma nawet kilometr i więcej; zamiast cały kilometr zjeżdżać i hamować na siłę żeby trzymać prędkość można wrzucić N i lecieć na luzie lekko rozpędzając się ponad zadaną prędkość. Dodatkowo na tempomacie powyżej 100km/h układ NIE wyłącza silnika i nie przechodzi w stan EV więc energia jest marnowana na pracę silnika (coś ponad 2kW). W Polsce takich górek nie spotkałem bo albo ich nie ma albo były ostrzejsze i faktycznie konieczne było zwalnianie.
Dodatkowo wrzucanie N ma być po prostu wygodne; po co cały czas dotykać gazu żeby "nożnie" wyłączyć rekuperacje i utrzymywać powiedzmy 50km/h jak można po prostu wrzucić N i jechać przy okazji na te paręnaście sekund dać odpocząć nodze. Nie powiecie mi że efektywniej jest puścić gaz, ładować baterię zwalniając do 45km/h żeby znowu przyśpieszyć do 50km/h, znowu ładować zwalniając do 45km/h itp... no bezsens.
Już laaaata temu były mody do Tesli S trzymające lekko pedał gazu cały czas żeby zniwelować rekuperację co wydłużało zasięg bo częściej się jeździło w trybie "Glide" czy jak to tam... zresztą obecnie w miękkich hybrydach też coraz częściej po odpuszczeniu gazu silnik się po prostu wyłącza i auto leci na luzie, to samo zresztą jest w Totycie w hybrydach 5gen gdzie zależnie co się dzieje przed autem to z automatu albo mocniej albo słabiej rekuperuje; jeździłem tylko w mieście i mnie to strasznie denerwowało ale jeśli poza miastem to zmniejsza niepotrzebną rekuperację to jestem za.

Nie rozumiem jak 0.5 kwh może się rozpłynąć??? W przyrodzie nic nie znika. Energię jedno ciało oddaje drugie przyjmuje.
Sądziłem że to jest oczywiste że w ciepło. Żadne przyjmowanie i oddawanie energii nie ma 100% sprawności dlatego należało by ograniczyć ich ilość; od nie przyśpieszania widząc czerwone światło na najbliższym skrzyżowaniu po wyłączanie rekuperacji aby po chwili nie musieć znowu przyśpieszać.

Offline vvk

• Toyot Pełzający
  • **
  • Samochód:: Corolla Cross
« Odpowiedź #18 dnia: 02 Lipca 2025, 20:47:34 »
Poza jednym - rzeczywiście efektywniej gospodarują energią wyprodukowaną w ICE ponieważ część z niej odzyskują w czasie hamowania rekuperacyjnego.
Przede wszystkim hybrydy zapewniają optymalne obciążenie ICE, dzięki czemu jego sprawność cieplna jest cały czas wysoka. I to jest większość oszczędności. Sama rekuperacja z hamowania to już dodatek.
Dla niewiarków: proponuję znaleźć odludne miejsce, wymusić tryb EV przy pełnej baterii, rozpędzać do 30-40 (ile tryb EV pozwoli) i rekuperować do 10. Zobaczycie po ilu takich cyklach kreski baterii znikną.

Offline alpha540i

• Toyot Pełzający
  • **
  • Samochód:: E21
« Odpowiedź #19 dnia: 02 Lipca 2025, 23:07:16 »
Co za pomysł żeby na N jezdzic? Hit kierowcy PKS z Autosana.

Offline wszim

• Toyot Chodzacy
  • Samochód:: RAV4 V hybr AWD
« Odpowiedź #20 dnia: 03 Lipca 2025, 00:03:03 »
Poza jednym - rzeczywiście efektywniej gospodarują energią wyprodukowaną w ICE ponieważ część z niej odzyskują w czasie hamowania rekuperacyjnego.
Przede wszystkim hybrydy zapewniają optymalne obciążenie ICE, dzięki czemu jego sprawność cieplna jest cały czas wysoka. I to jest większość oszczędności. Sama rekuperacja z hamowania to już dodatek.
Dla niewiarków: proponuję znaleźć odludne miejsce, wymusić tryb EV przy pełnej baterii, rozpędzać do 30-40 (ile tryb EV pozwoli) i rekuperować do 10. Zobaczycie po ilu takich cyklach kreski baterii znikną.
Przecież nikt neguje zjawiska strat cieplnych rekuperacji. Natomiast mocno statystycznie niszowe są sytuacje zjazdów w górach,  w których nie musimy używać pedału hamulca lub ogólniej spowalniania. Wiem co piszę bo w górach mieszkam i użytkuję hybrydę. Kombinowanie z jakimś wrzucaniem na N to trochę nieużytkowe teorie.

Offline Markid

• Toyot Spamer
  • Samochód:: RAV4 2.5 2020
« Odpowiedź #21 dnia: 03 Lipca 2025, 09:45:12 »
N jest zasadniczo do czynności technicznych, np. przepychania auta w serwisie, nie do jazdy. W trybie N nie ma ładowania akumulatora trakcyjnego.

Offline norbilex

• Toyot Leżący
  • *
  • Samochód:: RAV4 V exe
« Odpowiedź #22 dnia: 03 Lipca 2025, 12:18:46 »
Japończycy sugerują jazdę swoimi hybrydami na tzw. "jednym pedale". Ale lekkie hamowanie z większej prędkości przed np światłami efektywnie doładowuje baterię- widzę wtedy jak wskakuje 1-2 kreski baterii. Obecnie średnia u mnie z miesiąca to 5,3. Zwykle w podsumowaniu trasy ok 5. Ostatni dalszy przelot -1200km Lbn -Węgry -średnia z całej trasy 6,1 -ekspresówki i autostrady głównie ;) A 4 os. i full bagażnik. Uważam, że nie ma specjalnej recepty -każdy musi sam dostosować swój styl i ekonomi jazdy.

Offline 1988maciejt

• Toyot Leżący
  • *
  • Samochód:: Toyota Corolla
« Odpowiedź #23 dnia: 05 Lipca 2025, 18:20:44 »
Generator elektryczny ma swoją sprawność, ale mniej więcej tyle samo prądu wpłynie do baterii jeśli będziemy hamować delikatnie, co jeśli będziemy hamować mocniej.
Oczywiście gdy wcześniej odpuścimy gaz do mniej prądu/paliwa STRACIMY,  więc bilans będzie lepszy.

Ograniczeniem rekuperacji jest prąd wpływający do baterii. W wersjach niklowych jest to ok. 20kW, w wersjach litowych ok. 45kW.

Prądnice elektryczne wytwarzając moc proporcjonalna do kwadratu obrotów wirnika.

Dwie powyższe informacje należy połączyć i wtedy zorientujemy się, że przy dużych prędkościach wystarczy musnąć hamulec, żeby \ladowanie baterii osiągnęło limit. Przy niższych, tj. ok 30-50 km/h, moment hamujący z rekuperacji jest możliwie najwyższy. Przy bardzo niskich prędkościach ograniczeniem jest skuteczność wytwarzania prądu - jest bardzo niska.

Jak już wcześniej ludziska pisali, warto sugerować się wskaźnikiem rekuperacji. Należy hamować tak, aby wskazówka była co najwyżej na krańcu skali, ale nie mocniej, bo uruchomi się hamulec cierny. Trzeba sobie wypracować technikę jazdy, jeśli zależy nam na rekuperacji (mi na przykład zależy, więc gdy mogę to unikam hamowania ciernego). Tak więc przy jeździe z większymi szybkościami, tj powyżej 80 km/h, warto po prostu odpuścić gaz daleeeko przed planowanym zatrzymaniem, a zając się macaniem pedału gdy szybkość spadnie do 70.:)

Aha... i to NIE jest tak, że "dobra rekuperacja" da Ci więcej punktów za hamowanie. Nie wiem jak te punkty są liczone, ale kiedyś próbowałem maksymalizować wynik punktowy i nijak mi się nie udało dojść powyżej 90%. Za to gdy zacząłem myśleć tak, jak elektronik powinien myśleć, to osiągałem większe ilości energii z hamowania. Nie można tego zobaczyć w aplikacji, ale można zobaczyć na ekranie multimedialnym w sekcji informacji o podróży, w postaci kwadracików z literką "E".

Offline Walianders

• Toyot Pełzający
  • **
« Odpowiedź #24 dnia: 05 Lipca 2025, 22:22:05 »
Efekt efektywnej rekuperacji w rav4 normalna jazda powrotna na trasie Zuberec - Sosnowiec (max 100km/h na tempomacie na S1)

Wysłane z mojego SM-S901B przy użyciu Tapatalka

Offline Krisman

• Toyot Spamer
  • Samochód:: HTH
« Odpowiedź #25 dnia: 09 Lipca 2025, 16:10:39 »
Niecałe 66km/h średnia, ale ładnie.
Zmiany, zmiany ,zmiany...;)

Offline Walianders

• Toyot Pełzający
  • **
« Odpowiedź #26 dnia: 09 Lipca 2025, 17:57:34 »
Niecałe 66km/h średnia, ale ładnie.
Znaczna część drogi to teren zabudowany. Pierwszy raz na dłuższym dystansie udało się zejść poniżej 4 litrów. Ogólnie rzecz biorąc warunki były korzystne w drodze powrotnej i traktuję te 3,8 jako ciekawostkę do których jest zdolny ten samochód

Offline Markid

• Toyot Spamer
« Odpowiedź #27 dnia: 10 Lipca 2025, 09:34:06 »
Jedna z przyczyn tak niskiego spalania to profil trasy - Zuberec -> Sosnowiec - ewidentnie jest z górki ;)
Warto by sprawdzić tę sama trasę w drugą stronę.

Offline Walianders

• Toyot Pełzający
  • **
« Odpowiedź #28 dnia: 10 Lipca 2025, 11:09:53 »
Jedna z przyczyn tak niskiego spalania to profil trasy - Zuberec -> Sosnowiec - ewidentnie jest z górki ;)
Warto by sprawdzić tę sama trasę w drugą stronę.
Tak, nie dość że z górki to jeszcze z wiatrem ale w drugą stronę było 5,7. Średnia dnia wg apki to 4,5

« Ostatnia zmiana: 10 Lipca 2025, 11:24:27 wysłana przez Walianders »

Offline Markid

• Toyot Spamer
« Odpowiedź #29 dnia: 10 Lipca 2025, 14:48:59 »
Ale ja nie twierdzę, że to słaby wynik. Wręcz przeciwnie - doskonały, również ten średni.
Tylko mówię, że na tak niskie spalanie złożyło się kilka czynników, w tym profil trasy.
Ja schodzę do spalania poniżej 6l/100km (przy tankowaniu) tylko latem i gdy systematycznie codziennie robię trasy typu 2 x 30 km.

www.ucando.pl

www.gotujesie.pl