Autor Wątek: Dziwne stukanie  (Przeczytany 2090 razy)

0 użytkowników i 1 Gość przegląda ten wątek.

Offline Paulina758

• Początkujący
  • Samochód:: Toyota celica
Dziwne stukanie
« dnia: 02 Lipca 2025, 17:13:31 »
Hej wszystkim
Mam celice z 2004 roku 1.8 benzyna 192 konie od jakiegoś czasu mam problem z silnikiem. Mianowicie jak wrzucam 2 i przyspieszam są takie dwa charakterystyczne stuki które czuć aż pod stopami pasażera. Stuki występują tylko przy dodawaniu gazu na każdym biegu od 2. Na luzie jest cisza i tak samo przy zwalnianiu przy pomocy biegu też jest cisza. Jeden mechanik mówi że to skrzynia drugi ze nie i w sumie może być wszystko. Podejrzewałam już panewki czy rozrząd. Jestem umówiona już na diagnostykę ale mnie to denerwujesz terminy mają odlegl. Mówią że mogę jeździć ale się boję żeby coś więcej się nie stało. Macie jakieś pomysły?
Jeśli coś za mało napisałam pytajcie postaram się odpowiedzieć.

Offline Colin

• Toyot Spamer
    • KURO.pl
  • Samochód:: Made in Japan
Odp: Dziwne stukanie
« Odpowiedź #1 dnia: 02 Lipca 2025, 19:03:28 »
Witamy, warto sprawdzić najprostsze rzeczy jak poduszki mocujące silnika/skrzyni
黒 KURO 2.0 - Certyfikowany Niezależny Serwis TOYOTA & Lexus / SERMI Certified TOYOTA & Lexus Independent Repairer

Offline autofreak

• Toyot Leżący
  • *
  • Samochód:: Toyota Corolla
Odp: Dziwne stukanie
« Odpowiedź #2 dnia: 18 Września 2025, 15:31:19 »
Brzmi to bardziej jak problem z przeniesieniem napędu niż z samym silnikiem – np. poduszki silnika/skrzyni, przeguby, ewentualnie luz w skrzyni. Skoro na luzie i przy hamowaniu silnikiem jest cisza, to panewki czy rozrząd raczej bym wykluczył. Lepiej nie jeździć długo, bo jak to np. przegub czy mocowanie, może się pogorszyć i narobić większych szkód.

www.ucando.pl

www.gotujesie.pl