Cześć
Czy podczas jazdy autostradą przy prędkościach 130 140 km/h w/w samochód generuje uciążliwy hałas ? Spotkałem się z takimi opiniami na forach internetowych .
Jak zachowuje się Corolla 1.8 HEV podczas przyspieszania , wyprzedzania na autostradzie ? Chodzi mi tutaj głównie o elastyczność .Z danych katalogowych wynika że silnik spalinowy 1.8 w tej wersji ma 98 KM .Czy podczas długiej jazdy na autostradzie bez hamowania może dojść do sytuacji że akumulator odpowiedzialny za napęd elektryczny rozładuje się i wtedy realnie z 140 KM zostanie tylko te 98 KM co znacznie ograniczy osiągi ? Czy ktoś miał w tym temacie jakieś doświadczenia ?
Czy generuje hałas - wg mnie , w porównaniu do Golfa, Hyundaia i30, astry, jest znacznie głośniej. Po przesiadce ze starej astry , osoby na tylnym siedzieniu zastanawiały się czy okno jest otwarte, albo drzwi nie domknięte. (wg mnie to największy minus) o ile na drogach krajowych jest w miarę ok, to autostrady słabo, osobiście przez to wycieszenie jeżdzę nie szybciej niż 120 :(
Wyprzedzanie, na drogach krajowych/ miasto to bajka . masz do dyspozycji prawie od razu pełną "moc" . każdy standardowy automat ma tak dużego laga że gdy jadę "na dsg" zawsze muszę planować (zrzut biegu , przygotowanie i wyprzdzam) Tutaj możesz sobie rozmawić, zmieniać stację na android auto, patrzysz wolne, cyk i jesteś przed autem. Oczywiście jeśli wyprzedzać będziesz przy 110 to już tak kolorowo nie ma. To nie jest 300 KM :D ale wciąż się da.
Akumualtor nie rozładuje się , nie sterujesz nim przecież osobiście. u mnie częściej jest "przeładowany" niż rozładowany. musze się naprawde postarać aby bateria spadła do 2 kresek na 8 które mamy na wyświetlaczu (zazwyczaj jak dojeżdzam pod dom, praktycznie muskać muszę "gaz" bo inaczej włączy spalinówkę i zacznie ładować i ładować i ładować )
Ktoś tu napisał, że aby elektryk grał razem ze spalinowym to trzeba tryb sport mu zapuścić. Absolutnie nieprawda (chyba, że to jakaś szczególna wersja , może stary prius :D ) Cała przecież idea w tym jest taka aby auto "ciągnęło" jak tylko jest taka trzeba. Ja jeżdzę tylko na trybie "eko"(ale to samo tyczy sie i sport) i auto ma i pełną moc i zawsze przy mocniejszym wciśnięciu "gazu" bierze i to i to - i właśnie dlatego mozna tym autem wyprzedzać natychmiast i w każdych warunkach. (w "eko" jest o tyle lepiej że nie reaguje tak gwałtownie na naciskanie "gazu", jest to bardziej miękkie i przewidywalne, poza tym klima działa znacznie oszczędniej.)