Autor Wątek: Corolla 1.8 HEV - przyspieszenie i hałas na autostradzie  (Przeczytany 5581 razy)

0 użytkowników i 1 Gość przegląda ten wątek.

Offline ELuKSon

• Początkujący
  • Samochód:: Corolla TS 1.8
Odp: Corolla 1.8 HEV - przyspieszenie i hałas na autostradzie
« Odpowiedź #15 dnia: 08 Maja 2026, 12:33:10 »
Cześć

Czy podczas jazdy autostradą przy prędkościach 130 140 km/h w/w samochód generuje uciążliwy hałas ? Spotkałem się z takimi opiniami na forach internetowych .
Jak zachowuje się  Corolla 1.8 HEV podczas przyspieszania , wyprzedzania na autostradzie ? Chodzi mi tutaj głównie o elastyczność .Z danych katalogowych wynika że silnik spalinowy 1.8 w tej wersji ma 98 KM .Czy podczas długiej jazdy na autostradzie bez hamowania może dojść do sytuacji że akumulator odpowiedzialny za napęd elektryczny rozładuje się i wtedy realnie z 140 KM zostanie tylko te 98 KM co znacznie ograniczy  osiągi ? Czy ktoś miał w tym temacie jakieś doświadczenia ?

Czy generuje hałas - wg mnie , w porównaniu do Golfa,  Hyundaia i30, astry, jest znacznie głośniej. Po przesiadce ze starej astry , osoby na tylnym siedzieniu zastanawiały się czy okno jest otwarte, albo drzwi nie domknięte. (wg mnie to największy minus) o ile na drogach krajowych jest w miarę ok, to autostrady słabo, osobiście przez to wycieszenie  jeżdzę nie szybciej niż 120 :(
Wyprzedzanie, na drogach krajowych/ miasto to bajka . masz do dyspozycji prawie od razu pełną "moc" . każdy standardowy automat ma tak dużego laga że gdy jadę "na dsg" zawsze muszę planować (zrzut biegu , przygotowanie i wyprzdzam) Tutaj możesz sobie rozmawić, zmieniać stację na android auto, patrzysz wolne, cyk i jesteś przed autem. Oczywiście jeśli wyprzedzać będziesz przy 110 to już tak kolorowo nie ma. To nie jest 300 KM :D ale wciąż się da.
Akumualtor nie rozładuje się , nie sterujesz nim przecież osobiście. u mnie częściej jest "przeładowany" niż rozładowany. musze się naprawde postarać aby bateria spadła do 2 kresek na 8 które mamy na wyświetlaczu (zazwyczaj jak dojeżdzam pod dom, praktycznie muskać muszę "gaz" bo inaczej włączy spalinówkę  i zacznie ładować i ładować i ładować )
Ktoś tu napisał, że aby elektryk grał razem ze spalinowym to trzeba tryb sport mu zapuścić. Absolutnie nieprawda (chyba, że to jakaś szczególna wersja , może stary prius :D ) Cała przecież idea w tym jest taka aby auto "ciągnęło" jak tylko jest taka trzeba. Ja jeżdzę tylko na trybie "eko"(ale to samo tyczy sie i sport) i auto ma i pełną moc i zawsze przy mocniejszym wciśnięciu "gazu" bierze i to i to - i właśnie dlatego mozna tym autem wyprzedzać natychmiast i w każdych warunkach. (w "eko" jest o tyle lepiej że nie reaguje tak gwałtownie na naciskanie "gazu", jest to bardziej miękkie i przewidywalne, poza tym klima działa znacznie oszczędniej.)

Offline PanZodiak

• Toyot Leżący
  • *
  • Samochód:: Corolla E21
« Odpowiedź #16 dnia: 08 Maja 2026, 19:49:58 »
a jeżdzę tylko na trybie "eko"(ale to samo tyczy sie i sport) i auto ma i pełną moc i zawsze przy mocniejszym wciśnięciu "gazu" bierze i to i to - i właśnie dlatego mozna tym autem wyprzedzać natychmiast i w każdych warunkach. (w "eko" jest o tyle lepiej że nie reaguje tak gwałtownie na naciskanie "gazu", jest to bardziej miękkie i przewidywalne, poza tym klima działa znacznie oszczędniej.)

Z mojego krótkiego (2tyg., 1900km) doświadczenia z tym samochodem mogę stwierdzić, że tryb Eco nic nie daje. Żona trzaska codziennie 2x40km do roboty. Eksperymentalnie przez tydzień jeździła na Eco a drugi na Normal. Na Normal miała mniejsze zużycie paliwa. Nie jest to kwestia, że uczy się hybrydy, bo Ona ma wywalone na to - auto ma jechać z A do B i nie psuć się. Sama z siebie jeździ dość defensywnie. Może w którymś tygodniu znów przerzucę ją na Eco i zobaczę, co będzie się działo. Argument, że klima działa oszczędniej - nie skomentuję ;-)

Offline przmor

• Toyot Spamer
« Odpowiedź #17 dnia: 08 Maja 2026, 22:26:00 »
Faktów nie wypada komentować to fakt a że sprężarka klimatyzacji ma w trybie ECO zmniejszoną wydajność to kolejny fakt.

Offline bartolm

• Toyot Leżący
  • *
  • Samochód:: corolla
« Odpowiedź #18 dnia: 09 Maja 2026, 15:09:25 »
Faktów nie wypada komentować to fakt a że sprężarka klimatyzacji ma w trybie ECO zmniejszoną wydajność to kolejny fakt.

Mówisz o trybie jazdy czy trybie nawiewu? Bo to chyba 2 różne rzeczy

Offline przmor

• Toyot Spamer
« Odpowiedź #19 dnia: 09 Maja 2026, 17:50:34 »
O trybie jazdy bo o tym była mowa.

Offline bartolm

• Toyot Leżący
  • *
  • Samochód:: corolla
« Odpowiedź #20 dnia: 09 Maja 2026, 18:58:52 »
O trybie jazdy bo o tym była mowa.

Czyli tryb jazdy też ma wpływ na działanie klimatyzacji?

Offline przmor

• Toyot Spamer
« Odpowiedź #21 dnia: 09 Maja 2026, 19:49:08 »
W trybie jazdy ECO ograniczana jest wydajność sprężarki klimatyzacji aby pobierała mniej energii elektrycznej.

Offline Czestek

• Toyot Chodzacy
« Odpowiedź #22 dnia: 11 Maja 2026, 10:13:43 »

Z mojego krótkiego (2tyg., 1900km) doświadczenia z tym samochodem mogę stwierdzić, że tryb Eco nic nie daje.

Oczwysicie, ze daje, wystarczy wiecziec co.

ECO to mniejszy pobor prądu z aku na klimatyzacje. Ale - i to jest najwazeniejsze - jest inaczej wyskalowany peadl hgazu wiec latwiej nim operowac.

Wyobraz sobie, ze w trybie NORMAL caly skok pedalu hgazu jest rowno podzielony od 0 - 100%.

W ECO nadal masz 0 - 100% mocy ale podzial jest inny pierwsza polowa naciskania gazu (a nawet wiecej) nie daje tej samej mocy co w Normal (tak jakbys w Norman naciskal duzo slabiej... gaz, dopiero potem ok 80% skoku jest juz dostepna calosc mocy. Czyli zakres nacisku z ktorego sie normlanie rzadziej korzysta. Po prostu w jiescie mozez latwiej/delikatniej operowaac moca.

SPORT to samo tylko odwrotnie... Wystaczy delikatnie naciskac ghaz a auto reaguje tak, jabys wcisnal gaz do polowy skoku albo wiecej... ale potem juz juest normalnie, bo nic sie w silniku nie zmienia... Ale w zakresach predkosci/skoku pedalu gazu w ktorych najczesciej sie jeszdzi dieki temu auto wydaje sie "zwawsze".

A przy delikatniejszym operowaniem gazem jest latwiej utrzymac sie w tryybue EV czy tez szybciej do niego wrocic.
Pozdro!

Offline weasel123

• Toyot Leżący
  • *
  • Samochód:: Corolla Cross
« Odpowiedź #23 dnia: 11 Maja 2026, 11:37:30 »
W ECO nadal masz 0 - 100% mocy ale podzial jest inny pierwsza polowa naciskania gazu (a nawet wiecej) nie daje tej samej mocy co w Normal (tak jakbys w Norman naciskal duzo slabiej... gaz, dopiero potem ok 80% skoku jest juz dostepna calosc mocy. Czyli zakres nacisku z ktorego sie normlanie rzadziej korzysta. Po prostu w jiescie mozez latwiej/delikatniej operowaac moca.

Ten obrazek chyba wyjasnia wszystko:
https://obrazki.elektroda.pl/4780112800_1730496992.jpg
Logarytmiczny mniej więcej obrazuje tryb ECO gdzie do połowy wciśnięcia gazu moc przyrasta nieproporcjonalnie (mało).
Mi ten tryb pasuje bo pozwala płynniej jeździć a pełna moc potrzebna jest raz na jakiś czas ale rzadko.
Raz spróbowałem ECO przez kilka dni i już tak zostało bo potem NORMAL wydaje się mało precyzyjny w sterowaniu, no chyba że ktoś jeździ zero-jedynkowo to inna sprawa.

« Ostatnia zmiana: 11 Maja 2026, 11:43:53 wysłana przez weasel123 »

Offline Czestek

• Toyot Chodzacy
« Odpowiedź #24 dnia: 11 Maja 2026, 15:47:58 »
Dokładnie o to chodzi.
Mnie też bardziej ECO pasuje, bo daje stopie więcej swobody.
A jak się człowiek skupi i po tankowaniu (a nie jeżdżę tylko po mieście) wychodzi z dystrybutora 3,6–4,3/100, to tym bardziej pasuje.
Pozdro!

Offline weasel123

• Toyot Leżący
  • *
  • Samochód:: Corolla Cross
« Odpowiedź #25 dnia: 11 Maja 2026, 17:40:11 »
A jak się człowiek skupi i po tankowaniu (a nie jeżdżę tylko po mieście) wychodzi z dystrybutora 3,6–4,3/100, to tym bardziej pasuje.

Też prawda. Ten napęd to raj dla nerdów/geeków i ja się do nich zaliczam w tych tematach i takie jeżdżenie sprawia mi dużą przyjemność póki co.
Z drogi krajowej lub wojewódzkiej lekko da radę zrobić 4.2L/100 jadąc max przepisowo + te 10km/h ponad (CC który jest trochę kioskiem w porównaniu do TS).
« Ostatnia zmiana: 11 Maja 2026, 18:07:33 wysłana przez weasel123 »

www.ucando.pl

www.gotujesie.pl