Autor Wątek: Sprężyny i zawieszenie Avensis T27  (Przeczytany 1062 razy)

0 użytkowników i 1 Gość przegląda ten wątek.

Offline egon446

• Toyot Leżący
  • *
  • Samochód:: Avensis T27
Sprężyny i zawieszenie Avensis T27
« dnia: 09 Lipca 2025, 17:59:49 »
Witam
Mam pytanie odnośnie sprężyn i generalnie zawieszenia w Toyocie T27 Kombi z 2009 roku.
Mechanik mi powiedział, że same części czyli sprężyna tył, łączniki stabilizatora (bodaj) to 1000 zł…
Ceny w internecie są z takim rozstrzalem, że szok- sprężyna jest za 180 i za 780 zł sztuka (ta droższa w serwisie Toyoty) i łączniki też. On powiedział, że dziadostwa nie bierze więc pytanie brzmi- czy to ma sens w sensie cenowym/ekonomicznym?
Dodatkowo mówi, że on by robił też wahacze bo są skorodowane- byłem pod samochodem i faktycznie są ale jak się w nie uderza brechą to nie kruszy się nic ani nie sypie tylko wygląda jakby na wierzchu była rdza…bo i też pytanie- jak stwierdzić czy faktycznie jest sens je wymieniać.
Wahacz mówił 300 zł sztuka.
Auto mam od 2017 roku i nic nie było przy zawieszeniu od tamtej pory robione- zrobiłem w tym casie 120k km. Całkowity przebieg 220k.  Wcześniej samochód serwisowany w Bawarii w ASO od 2009 roku (potwierdzone książką i telefonem do tego serwisu w Bawarii).

Przyzwyczaiłem się do bezawaryjności w tych 8 latach używania i wydanie teraz 2.5-3k strasznie szczypie w zwieracze… ;)

Z góry dzięki za pomoc.

Offline carinae20gli

• Toyot Chodzacy
Odp: Sprężyny i zawieszenie Avensis T27
« Odpowiedź #1 dnia: 10 Lipca 2025, 07:19:29 »
Wejdź sobie na sklep 2407.pl. Załóż sobie tam konto i wpisz tam VIN swojego samochodu. Potem sprawdzaj po VIN ceny części, oni mają oryginały i zamienniki.

Online ledziu

• Toyot Zmotoryzowany
« Odpowiedź #2 dnia: 10 Lipca 2025, 08:04:57 »
Przyzwyczaiłem się do bezawaryjności w tych 8 latach używania i wydanie teraz 2.5-3k strasznie szczypie w zwieracze…
Tu czuję pismo nosem że to nie jest problem auta albo mechanika a nawet kwot które usłyszałeś tylko problem jest z Tobą  :-)  i Twoim wężem w kieszeni  :-)
Wejdź sobie na sklep 2407.pl. Załóż sobie tam konto i wpisz tam VIN swojego samochodu. Potem sprawdzaj po VIN ceny części, oni mają oryginały i zamienniki
Dla mnie dziwna jest ta strona a przy zwykłych częściach eksploatacyjnych można sprawdzić ich ceny na allegro.
Chociaż i tak jak ktoś kto ma takie parcie na oszczędności zobaczy tylko to co będzie chciał zobaczyć  :-)

Offline egon446

• Toyot Leżący
  • *
  • Samochód:: Avensis T27
« Odpowiedź #3 dnia: 10 Lipca 2025, 12:40:56 »
I tak i nie. Nie mam problemu ze zrobieniem czegoś jeśli to jest potrzebne i zapłaceniem ale mam wątpliwości.

Właśnie do mnie dzwonił i powiedział, że żeby wymienić wahacze to musi silnik i skrzynie podnieś- prawda to? Dziwi mnie to bo wcześniej nic nie mówił i teraz sobie robi teren pod drogi koszt robocizny czy jak…?

www.ucando.pl

www.gotujesie.pl