Autor Wątek: Toyota Corolla 1.8 Hybrid - Powerbank do kamery samochodowej.  (Przeczytany 842 razy)

0 użytkowników i 1 Gość przegląda ten wątek.

Offline sgarwa

• Prawie Toyot
  • Samochód:: Toyota Corolla
Cześć,

od dłuższego czasu rozważam zakup zewnętrznego akumulatora do zasilania kamerki samochodowej i waham się między dwoma gotowymi rozwiązaniami:

CELLINK NEO8+ – 7500 mAh, akumulatory LiFePO4
ENERGY WELL P6 – 8000 mAh, 102,4 Wh

Każde z tych urządzeń ma jednak swoje wady:

Cellink NEO8+ – posiada aplikację przez Bluetooth, ale według opinii często się zawiesza i występują problemy z logowaniem.

Energy Well P6 – brak aplikacji, tylko prosty wyświetlacz i... latarka, która w tym przypadku jest zbędna.

Dlatego zacząłem się zastanawiać, czy nie zbudować własnego zestawu opartego na bardziej elastycznych i — być może — niezawodnych komponentach. Wstępna konfiguracja wyglądałaby tak:

Planowany zestaw DIY:

Akumulator:
Green Cell LiFePO4 Cube 10Ah 12V/12.8V
https://allegro.pl/oferta/green-cell-akumulator-lifepo4-cube-10ah-12v-12-8v-17685221874

Ładowarka DC-DC:
Orion-Tr Smart 12/12-18A Isolated DC-DC Charger (Victron)
https://allegro.pl/oferta/orion-tr-smart-12-12-18a-isolated-dc-dc-charger-16363486338

Dodatkowe zabezpieczenie dla kamerki:
AC24V na DC12V 3A – konwerter zasilania
https://allegro.pl/oferta/ac24v-na-dc12v-3a-modul-zasilacza-konwerter-regulator-13486962938

Zdalne monitorowanie i komunikacja:
Moduł ESP32 + SIM800L (LilyGO TTGO T-Call)
https://allegro.pl/oferta/modul-esp32-z-sim800l-wifi-i-bluetooth-ttgo-t-call-lilygo-gsm-15846003521

Nie mam jednak pewności, czy taka konstrukcja ma sens — z jednej strony daje większą kontrolę i potencjalnie lepsze zabezpieczenia, z drugiej to jednak więcej pracy i potencjalnych punktów awarii.

Czy ktoś z Was próbował budować podobny system?
A może mimo wszystko lepiej zostać przy gotowym rozwiązaniu?

Z góry dzięki za opinie i sugestie!

Offline adamwrk

• Toyot Leżący
  • *
  • Samochód:: Corolla TS 2024
Odp: Toyota Corolla 1.8 Hybrid - Powerbank do kamery samochodowej.
« Odpowiedź #1 dnia: 13 Lipca 2025, 23:24:29 »
Mam tego cellinka. Aplikacja jest ok, prosta i czytelna. Problemów z połączeniem nie mailem. Ale niestety trochę w moim odczuciu jest kiepsko z rzeczywistą pojemnością/czasem działania. Dokupiłem nawet dodatkową baterię (extender), ale dalej szału nie ma. Zdarzają się np. takie sytuacje, że kamera traci zasilanie (powerbank wyłącza się) a po uruchomieniu samochodu nagle skacze z 2% na 30%. Zdaniem dystrybutora wskazania w aplikacji są orientacyjne, więc ostatecznie jej użyteczność jest żadna.

Offline sgarwa

• Prawie Toyot
  • Samochód:: Toyota Corolla
« Odpowiedź #2 dnia: 13 Lipca 2025, 23:50:39 »
Dzięki za cenną podpowiedź. Szczerze mówiąc, spodziewałem się, że Cellink może trochę rozczarowywać jakością, mimo że jego cena sugeruje produkt klasy premium.
Masz podłączony powerbank bezpośrednio do bezpiecznika (tzw. bypass), czy przez gniazdo zapalniczki?

Z tego co wiem, przy ładowaniu przez gniazdo zapalniczki prąd wynosi ok. 5 A, natomiast przy podłączeniu do bezpiecznika (min. 10 A) wzrasta do 9 A. Dzięki temu czas ładowania faktycznie się skraca, ale ogniwa mocniej się nagrzewają.
Mam też wrażenie, że problem może tkwić w samej ładowarce – wygląda na zbyt słabą. Dlatego wolę dopłacić i mieć coś pewniejszego oraz solidnie wykonanego.

Offline toot

• Toyot Leżący
  • *
  • Samochód:: Corolla 1.8
« Odpowiedź #3 dnia: 14 Lipca 2025, 08:32:41 »
Ja ze swojego cellinka jestem zadowolony. Początkowo wytrzymywał cały weekend na 2 kamerkach (70mai A800 + tył RC06 - tryb parkingowy). Teraz nie wiem, gdyż z reguły auto jeździ codziennie.
Powerbank podłączony do zapalniczki. Są tam jednak spadki napięcia, ale gdy zapłon jest włączony, ładowanie jest ok. Gdy zasilanie jest tylko z akumulatora - urządzenie piszczy. Pisałem o tym w tym temacie: https://forum.toyotaklub.org.pl/index.php?topic=56414.msg846191#msg846191
Aplikacja moim zdaniem funkcjonuje prawidłowo, ale z ciekawości zmierzę prąd ładowania. Na urządzeniu jest przełącznik, którym można wybrać natężenie prądu ładowania 5A lub automatyczny (to akurat mam i wg. aplikacji natężenie jest 7,5A). Dużym plusem jest dodatkowe wyjście USB.

Offline Arturas

• Toyot Chodzacy
  • Samochód:: Corolla 2.0 GR
« Odpowiedź #4 dnia: 14 Lipca 2025, 08:54:08 »
Cellink NEO8+ – posiada aplikację przez Bluetooth, ale według opinii często się zawiesza i występują problemy z logowaniem.
Mam go i nic takiego nie stwierdziłem. Kilkanaście kilometrów po mieście i jest naładowany do pełna. Wytrzymuje całą noc w trybie parkingowym.

Offline adamwrk

• Toyot Leżący
  • *
  • Samochód:: Corolla TS 2024
« Odpowiedź #5 dnia: 14 Lipca 2025, 10:49:06 »
Masz podłączony powerbank bezpośrednio do bezpiecznika (tzw. bypass), czy przez gniazdo zapalniczki?
Bezpośrednio i ładowanie ustawione na 9A (czyli max).

Na urządzeniu jest przełącznik, którym można wybrać natężenie prądu ładowania 5A lub automatyczny (to akurat mam i wg. aplikacji natężenie jest 7,5A).
Hmmm z tego co pamiętam, to jak miałem podłączony go gniazda zapalniczki, to nigdy nie ładował więcej jak 5A, niezależnie od ustawienia tego przełącznika.

Offline toot

• Toyot Leżący
  • *
  • Samochód:: Corolla 1.8
« Odpowiedź #6 dnia: 14 Lipca 2025, 20:47:42 »
Natężenie zmierzone. W trybie 5A jest 6,5A a w auto jest po włączeniu zapłonu 11,5A.

www.ucando.pl

www.gotujesie.pl