Witam Wszystkich serdecznie , na początek chciałem podziękować za przyjęcie do Szanownego grona
Postaram się w skrócie opisać mój problem, w ubiegłym roku kupiłem Yarisa IV w hybrydzie dla żony z niemiec, uszkodzonego , niby nie mocno ale jednak to małe autko i po rozebraniu przodu okazało się oprócz pasa z chłodnicami dostał też między innym kolektor ssący , i prawa podłużnica , auto miało być robione dla siebie więc bez zbędnych oszczędności , ktoś polecił mi "dobrego" blacharza , graty kupiłem w kolor. Przyjechał , obejrzał i stwierdził że musze wyjąc silnik , mam mały warsztat samochodowy więc zero stresu , wyjąłem silnik i zawiozłem auto do niego na lawecie , po tygodniu dojechała podłużnica i reszta części w części w kolorze, jednak gość miał takie ruchy że auto stało u niego 9 miesięcy , rozebrał podszybie i auto zimowało pod chmurką , może mój błąd ale zostawiłem sterownik silnika pod maską, ten obok filtra powietrza z lewej strony, w końcu wyszarpałem auto od niego , jednak jak wstawiłem auto na warsztat zauważyłem że z mojego sterownika wycieka woda, był cały zalany , zawiozłem go do elektryka, rozebrał go i stwierdził że wszystko zgniło w środku i nic z niego nie będzie , znalazłem używany sterownik Denso o takich samych numerach ale oczywiście auto nie odpala, przede wszystkim nie dziala pompa paliwa , pokazuje błędy układu hybrydowego , problem z procedurą startu, abs-em, ciągle świeci się STOP a z tyłu, z tego co udało mi się dowiedzieć to trzeba mu przypisać numer VIN, i teraz moje pytanko, czy ktoś zna kogoś kto jest w stanie go zakodować odpowiednio , ewentualnie czy można to zrobić komputerem diagnostycznym OTC ? Z góry dziękuję za wszelkie informacje i pozdrawiam