Autor Wątek: Rezerwa i wskaźnik "range"  (Przeczytany 5771 razy)

0 użytkowników i 1 Gość przegląda ten wątek.

Kinga Macyszyn

• Gość
Rezerwa i wskaźnik "range"
« dnia: 12 Sierpnia 2005, 10:47:03 »
Witajcie,

Z tego co piszecie, rezerwy w baku starcza spokojnie na jakieś 80 km w Yarisie. Wczoraj zapaliła mi siękontrolka, zrobiłam na niej jakieś niecałe 10 km. Dzisiaj rano wsiadam do auta i z ciekawości zerknęłam na "range" - czyli ile kilometrów zrobięjeszcze na zapasie wg komputera. A na komputerze jest napisane 14 km!
I teraz tak:
1) Czy to prawda?
2) Jeśli nie, to z czego taki błąd komputera wynika? (Auto ma dopiero 4 tys km przebiegu, różnice w spalaniu między komputerowym a rzeczywistym to ok. 0,8-0,5 l / 100 km) Czy może to być kwestia wypadku? Bo szczerze mówiąc nigdy nie sprawdzałam ile jeszcze wg komputera km mogęzrobić, bo nie jeździłam wcześniej na rezerwie (tzn. jak sięzapalał, to gnałam do stacji   :wink: )
Dam radęjeszcze jakieś 5 km zrobić po benzynę?   :anarty
« Ostatnia zmiana: 21 Sierpnia 2009, 10:15:40 wysłana przez Janmor »

adi

• Gość
Rezerwa i wska¼nik "range"
« Odpowiedź #1 dnia: 12 Sierpnia 2005, 10:52:23 »
Dasz rade.....

Kinga Macyszyn

• Gość
« Odpowiedź #2 dnia: 12 Sierpnia 2005, 10:53:13 »
Cytat: adi
Dasz rade.....

Nawet jeśli wg komputera został mi 1 km?   :anarty

adi

• Gość
« Odpowiedź #3 dnia: 12 Sierpnia 2005, 10:55:10 »
Jk zapala Ci sie rezerwa to zeruj licznik np. B przejechanych km i wtedy bedziesz wiedziala ile mozesz przejechac jeszce...w lecie dla pewnosci to jakies 50 km ale jak masz w miare nowy samochod to lepiej tankowac od razu po zapaleniu rezerwy bo szkoda silnik itp.

Offline Ice

• Toyot Pełzający
  • **
« Odpowiedź #4 dnia: 12 Sierpnia 2005, 10:55:20 »
Wydaje mi sie ze "range" jest liczony na podstwie nie sredniego zuzycia a chwilowego. Czyli rano zimny silnik to w takim stanie starczy na tyle i tyle. Jak sie rogrzał pewnie pokaże wiecej.
BMW E46 320d
Mini Cooper

Kinga Macyszyn

• Gość
« Odpowiedź #5 dnia: 12 Sierpnia 2005, 10:57:04 »
Cytat: adi
Jk zapala Ci sie rezerwa to zeruj licznik np. B przejechanych km i wtedy bedziesz wiedziala ile mozesz przejechac jeszce...w lecie dla pewnosci to jakies 50 km ale jak masz w miare nowy samochod to lepiej tankowac od razu po zapaleniu rezerwy bo szkoda silnik itp.

A rozwiniesz temat? Nie wiedziałam, że jeżdżenie na rezerwie może samochodowi jakoś zaszkodzić - to pierwszy raz, więc pewnie nic sięnie stanie, ale lepiej wiedzieć na przyszłość.

Kinga Macyszyn

• Gość
« Odpowiedź #6 dnia: 12 Sierpnia 2005, 10:59:24 »
Cytat: Ice
Wydaje mi sie ze "range" jest liczony na podstwie nie sredniego zuzycia a chwilowego. Czyli rano zimny silnik to w takim stanie starczy na tyle i tyle. Jak sie rogrzał pewnie pokaże wiecej.

Z tym, że on pokazywał tyle samo i rano i po dojeździe do pracy, rano 14 km, po zrobieniu 11tu pokazuje teraz 3. Myślisz, że warto podjechać z tym do serwisu?
Koleżanka ma SkodęFabiępo wypadku - u niej kiedyś komputer po osiągnięciu range = 0 zaczął odliczać wartości ujemne  :chmmm

Offline Rolf

• Toyot Chodzacy
« Odpowiedź #7 dnia: 12 Sierpnia 2005, 11:47:22 »
Nie powinno sięjeździć na rezerwie, bo z resztkami paliwa są zasysane wszelkie syfy z dna baku.
U mnie po zapaleniu sięrezerwy komputer zwykle pokazuje że mogęprzejechać jeszcze między 18 a 0 km (nie wiem od czego zależy).
Kiedyś nie miałem akurat na paliwo, więc na range 0 zrobilem około 60 km. Do baku weszło mi 38 litrów.

Smok

• Gość
« Odpowiedź #8 dnia: 12 Sierpnia 2005, 11:53:27 »

www.ucando.pl

www.gotujesie.pl