Witam wszystkich forumowiczów, nie znalazłem na forum podobnego tematu odnośnie skrzyni manual 6b, więc jeśli coś się znajdzie na ten temat proszę o nakierowanie.
Kupiłem T27 z 2009r z silnikiem 2ZRFAE, skrzynia 6 biegów manual i to właśnie o skrzynie się rozchodzi cały temat który opiszę. Po jakimś czasie od zakupu zdiagnozowane zostało "piszczenie", "popiskiwanie" z okolic skrzyni biegów. Warsztat na miejscu podał prawdopodobną przyczynę, iż są to łożyska w skrzyni biegów. Samochód był zakupiony w serwisie więc się dogadałem, że skrzynie wyciągną i wyślą do "PROFESJONALNEGO" warsztatu od skrzyni. W skrócie tylko dodam, że warsztat docelowy, który miał to zrobić po wyjęciu skrzyni i rozłożeniu skrzyni nie bardzo wiedział jaka dokładnie jest przyczyna, więc skrzynia została wysłana do jeszcze innego "FACHOWEGO" warsztatu, gdzie rzekomo usterka została usunięta. Poskładali, samochód odebrałem, pojeździłem może ze 2 tygodnie i skrzynia podczas jazdy około 90km/h na 6 biegu uległa awarii. Laweta do warsztatu i diagnoza w warsztacie toyoty ujawniła, iż przyczyną awarii był brak korka spustowego od oleju w skrzyni i oczywiście brak oleju.... Przyjechała laweta z poprzedniego warsztatu i zabrała samochód... minęły 2 tygodnie, samochód odebrałem. Na dzień dobry problemy z wrzucaniem 2 biegu i wstecznego. Przejechałem około 300km i słychać, że te skrzynia znów zaczyna piszczeć. Samochód po tym ciąganiu po warsztatach jest poniszczony, źle poskładane osłony pod autem... zamiast klipsów montażowych powkręcane wkręty... ogólnie DRAMAT. Nie chcę tam już dzwonić i czegokolwiek się domagać, żeby mi coś tam naprawiali bo tylko same szkody...
Teraz do sedna... Proszę o nakierowanie mnie na jakiś SPRAWDZONY, RZETELNY serwis, gdzie zrobią mi to raz a dobrze z gwarancją na rok przynajmniej żebym mógł spokojnie spać. Interesuje mnie taka prosta opcja.. jadę warsztat na miejscu demontuje skrzynie, regeneruje i tego samego dnia lub na drugi dzień odbieram auto. Mieszkam w Ełku na mazurach, więc preferowałbym coś niedaleko jeśli będzie taka opcja. Za wszelką pomoc dziękuję z góry.