Autor Wątek: C-HR plugin realny zasięg na silniku elektrycznym  (Przeczytany 4105 razy)

0 użytkowników i 1 Gość przegląda ten wątek.

Offline hughmm

• Toyot Leżący
  • *
  • Samochód:: CHR
C-HR plugin realny zasięg na silniku elektrycznym
« dnia: 22 Lipca 2025, 10:56:44 »
Witam,

Czy któryś z użytkowników nowego C-HR plug in może się podzielić się statystykami jaki jest realny zasięg na silniku elektrycznym? Oficjalne źródło podaje 66 km WLTP, niektórzy piszą, że trzeba to brać z przymrużeniem oka i realny zasięg jest mniejszy, około 50 km. Niektóre strony podają wręcz nawet 100 km. Rozumiem że to zależy od wielu czynników (miasto, trasa itd).

Zastanawiam się czy jest sens dopłacać do plug ina z ekonomicznego punktu widzenia. Jak wiadomo ładowanie też nie jest darmowe.

W Corolli (benzyna) przejechanie kilometra kosztowało mnie około 50 groszy.
W C-HR hybrydowej, przyjmując że spalanie wyjdzie 5l/100km będzie to około 31 groszy (5l*6.2zł/100).
W C-HR plug in koszt przejechania 100 km wyłącznie elektrycznie 13,6 KWH, jeśli na jednym ładowaniu na 100% przejedzie 50 km wyniesie: 13,6kwh * 2 * 1,3 zł(cena za 1 kwh prądu) = 35,36 zł. A więc 36 groszy za kilometr. Na ładowarkach wyszłoby to jeszcze gorzej. Z tego punktu widzenia kupowanie plug ina nie ma zbytniego sensu, chyba że ktoś ma instalację pv. Natomiast jeśli da się przejechać znacznie więcej niż 50 km na jednym ładowaniu to wynik się zmienia na korzyść. Przy 80 km zasięgu wyjdzie jakieś 22 grosze/km.
Chyba że ten plug in jest warty dopłaty bardziej ze względu na większy komfort i przyjemność jazdy (więcej jazdy na silniku elektrycznym) niż kwestie ekonomiczne?

Offline Jary59

• Toyot Pełzający
  • **
Odp: C-HR plugin realny zasięg na silniku elektrycznym
« Odpowiedź #1 dnia: 22 Lipca 2025, 11:35:10 »
U mnie wyświetla się zużycie energii 15,5 kWh na 100 km . Spokojnie robię po mieście 75 km i pozostaje mi około 12 % baterii. Ale nie tylko o koszt chodzi. Hybryda podczas krótkich jazd, zanim się rozgrzeje, tym bardzie w zimie pali dużo więcej niż wskazywane 4 - 5 l/100 km. Jeszcze gorzej gdy włączymy ogrzewanie, silnik spalinowy pracuje podczas krótkich miejskich jazd cały czas (trasy w zimie 2 - 3 km). (miałem 2 hybrydy - Auris i Yaris Cross) Teraz mam G-HR Plug In. W Plug In nic nie musi się rozgrzewać, mam od razu do dyspozycji ogrzewania pompą ciepła i pełną dynamikę bez obawy, że silnik zimny. Jadąc po zakupy, odwiedzając wiele miejsc w mieście jest to idealne rozwiązanie. Nie chodzi tylko o pieniądze (koszt 1 kWh w Tauron to około 1 zł), ale o komfort jazdy.

Offline DarioT

• Toyot Leżący
  • *
  • Samochód:: RAV4 PHEV
« Odpowiedź #2 dnia: 22 Lipca 2025, 12:13:26 »
Hmmmm, kolega @Jary59 pisze, że robi na spokojnie 75 km na prądzie swoim CH-R Plug in. Super bo to sporo. Można by na samym prądzie jezdzić w większości czasu. Tylko to chyba mało korzystne dla silnika spalinowego, który odpalany i smarowany jest okazjonalnie ? Teoretycznie można by jechać na serwis po roku i zlać czysty nieużywany olej. Więc myslę, że jak ktoś kręci się tylko "w około komina" to hybryda typu plug in srednio może mieć sens.
Pzdr 
DarioT

Offline Viandinea

• Toyot Leżący
  • *
  • Samochód:: C-HR Tokyo PHEV
« Odpowiedź #3 dnia: 22 Lipca 2025, 12:24:31 »
Po mieście rekord na razie to 96,5 km na prądzie, po trasie 70-100 km/h 85 km. Przejechane obecnie ~2500 km, 97% na prądzie. Dla mnie idealny samochód. Będę jechać w dłuższą trasę, nie muszę martwić się o ładowarki, a na co dzień prąd :)

Offline przmor

• Toyot Spamer
« Odpowiedź #4 dnia: 22 Lipca 2025, 14:07:11 »
A rekord od drugiej strony? Czyli 30st. na zewnątrz, włączona klima i mocno zakorkowane miasto typu Łódź gdzie średnia prędkość z przejazdu wynosi poniżej 20km/h?

Offline spetial

• Toyot Pełzający
  • **
  • Samochód:: C-HR II 2.0 '25
« Odpowiedź #5 dnia: 22 Lipca 2025, 15:34:37 »
Na temat zasięgu nie potrafię się jeszcze wypowiedzieć bo jeszcze nawet nie dotarłem silnika, na razie staram się jak najwięcej jeździć na benzynie.
Ja to liczę dla siebie w ten sposób używając kalkulatora z Fuelio, tam mnie kosztowało w starym aucie przejechanie 60 km 4,81€.
Bateria w nowym C-HR ma 13,6 kWh, to powiedzmy, że netto (to co naprawdę możesz wyjeździć na samym prądzie czyli do 30% w aplikacji a w aucie pokaże Ci 0%) to jakieś 10 kWh więc rachunek jest prosty, jeśli będę ładował np. jak w Aldi za 0,29€ to te 60 km wyniesie mnie 2,9€, w domu mam bodajże 0,32€ za kWh to jest też jeszcze dobra cena ale na mieście wszystko to co powyżej 0,48€ niezbyt się opłaca.
Wczoraj ładowałem 35 minut za 0,29€ i nabiło mi jakieś 18% baterii (+3,845 kWh) i auto pokazało mi 21 km zasięgu, bateria w aucie była na 0% a w aplikacji 30%, więc tak jakby te 60 km jest do zrobienia bez większych problemów myślę.
27.06.2019: Toyota C-HR 1.8 Team Deutschland
26.06.2025: Toyota C-HR 2.0 Lounge PHEV ADP+Panorama

Offline Viandinea

• Toyot Leżący
  • *
« Odpowiedź #6 dnia: 22 Lipca 2025, 16:18:01 »
A rekord od drugiej strony? Czyli 30st. na zewnątrz, włączona klima i mocno zakorkowane miasto typu Łódź gdzie średnia prędkość z przejazdu wynosi poniżej 20km/h?

Trasa z ograniczeniami 80-100 km/h przy 28 stopniach i z klimą, to po zrobieniu 62 km zostało jeszcze 13% baterii.

Offline Viandinea

• Toyot Leżący
  • *
« Odpowiedź #7 dnia: 26 Listopada 2025, 16:59:06 »
Odkopię trochę temat, bo przyszła zmiana temperatury, a wraz z nim zasięgu :grin:
Dziś przy -4 zasięg przy pełnej baterii wystarczył na 55 km.
WLTP podaje 66 km, w zimę mniej, w lato więcej, średnio pewnie wyjdzie te 66 km :)
Czekam na testy nowej Rav4. Podają, że zasięg do 100 km czysto na prądzie, także jeżeli będzie to ten sam przypadek co w CH-R to wyjdzie jakieś 130 km w ciepłe dni i pewnie z 80 km w zimę.

www.ucando.pl

www.gotujesie.pl