Autor Wątek: Auris 1 jaki silnik  (Przeczytany 2242 razy)

0 użytkowników i 1 Gość przegląda ten wątek.

Offline Raz

• Toyot Leżący
  • *
  • Samochód:: Brak
Auris 1 jaki silnik
« dnia: 27 Lipca 2025, 12:06:54 »
Hej, zamierzam kupić Aurisa 1 z silnikiem benzynowym. Nie wiem tylko czy lepiej przedlift czy polift? Polift nieco ładniejszy moim zdaniem i w niego bym celował, ale czy nie obawiać się valvematica? Jeśli się zepsuje to są dość duże koszta. Czy on często pada czy to raczej sporadycznie? Przedlift ma prostszy silnik, ale skrzynia 5 biegowa i też podobno bywa awaryjna. Dzięki za pomoc.

Offline Obywatel1978

• Toyot Chodzacy
  • Samochód:: Rav4III 3ZR-FAE
Odp: Auris 1 jaki silnik
« Odpowiedź #1 dnia: 27 Lipca 2025, 12:19:26 »
ale czy nie obawiać się valvematica

Mam silnik w tej technologii i jest super, również na gazie. Jedyny zarzut to to, że w stosunku do mocy deklarowanej na papierze w rzeczywistości jest dość ospały.

Offline ledziu

• Toyot Zmotoryzowany
« Odpowiedź #2 dnia: 27 Lipca 2025, 14:34:15 »
Hej, zamierzam kupić Aurisa 1 z silnikiem benzynowym. Nie wiem tylko czy lepiej przedlift czy polift? Polift nieco ładniejszy moim zdaniem i w niego bym celował, ale czy nie obawiać się valvematica? Jeśli się zepsuje to są dość duże koszta. Czy on często pada czy to raczej sporadycznie? Przedlift ma prostszy silnik, ale skrzynia 5 biegowa i też podobno bywa awaryjna. Dzięki za pomoc.
Bezpieczniejsza opcja to pierwszy wypust bez Valve i skrzynia 5b. Ale są krótkie przełożenia 140kmh/4100-4200 RPM.
Opcja z Valve zagrożenie padniętym modułem + 6b potrafi się wysypać. 140kmh około 3500rpm. Trwałością ta pierwsza skrzynia jest o wiele lepszą opcją.
Oba te auta łączy problem rdzy i ewentualnej awarii upg.
Jak miałbym brać fl to szukałbym 1,8h bije na głowę 1,6 ale cena wyższa. Są też do ustrzelenia 1,8 zwykłe beny.

Jedyny zarzut to to, że w stosunku do mocy deklarowanej na papierze w rzeczywistości jest dość ospały
Ospały to mało powiedziane jest Lipka :-)
Moc jest ok.niuta brak i to jest problem rav 2,0 o ile dobrze rozumiem patrząc na Twojego awatara :-)

Offline Obywatel1978

• Toyot Chodzacy
« Odpowiedź #3 dnia: 27 Lipca 2025, 15:07:52 »
Ospały to mało powiedziane jest Lipka :-)
Moc jest ok.niuta brak i to jest problem rav 2,0 o ile dobrze rozumiem patrząc na Twojego awatara :-)

Tak, dokładnie - Rav4 III 2.0 158KM. Nie idzie dobrze ani z dołu ani za chętnie się nie wkręca. Corsa E 1.4 90KM (auto żony) jest żwawsza w jeździe miejskiej. Na trasie - przy prędkościach rzędu 120 km/h daje już o sobie znać pojemność i Toyota wygrywa.

Offline ledziu

• Toyot Zmotoryzowany
« Odpowiedź #4 dnia: 27 Lipca 2025, 15:22:09 »
Rav4 III 2.0 158KM. Nie idzie dobrze ani z dołu ani za chętnie się nie wkręca. Corsa E 1.4 90KM
Moc dla Twojej rav nie ma znaczenia. Jak był np diesel z Hondy CR-V 140km to byłaby bajka.
Ostatnio testuje RAV4 3,5 V6 po 2,0 i...przy 3,5 wersja 2,0 nie powinna powstać :-)

Offline Obywatel1978

• Toyot Chodzacy
« Odpowiedź #5 dnia: 27 Lipca 2025, 15:36:08 »
przy 3,5 wersja 2,0 nie powinna powstać :-)

Niestety przez głupią politykę dobre silniki nie trafiają do aut na Europę.

Offline Raz

• Toyot Leżący
  • *
« Odpowiedź #6 dnia: 27 Lipca 2025, 16:29:12 »
Zastanawiam się jeszcze nad Civicem Ufo 1.8. Ogólnie chciałbym kupić japończyka. Ufo twardy zawias, więc bardziej celuję w Aurisa. Zwłaszcza że na co dzień jazda po mieście. Weekendowo jakieś trasy.

Offline ledziu

• Toyot Zmotoryzowany
« Odpowiedź #7 dnia: 27 Lipca 2025, 16:43:31 »
Civic silnik i skrzynię 6b ma lepszą, po lifcie jest dopracowany tylko tak jak piszesz jest twardy.
Tak naprawdę też ma kilka bolączek ale trochę mniejszej wagi niż skrzynia i Valve. 

Jeżeli preferujesz spokojną jazdę to i tak wybrałbym 1,8h.
« Ostatnia zmiana: 27 Lipca 2025, 17:20:29 wysłana przez ledziu »

Offline Obywatel1978

• Toyot Chodzacy
« Odpowiedź #8 dnia: 27 Lipca 2025, 23:11:15 »
Ufo twardy zawias, więc bardziej celuję w Aurisa.

No i ta stylistyka nadwozia kontrowersyjna. Trzeba być twardzielem, żeby taką Hondę polubić ;)

Nie ma to jak niczym nie wyróżniający się szaraczek jak Auris. W razie draki nikt nie zapamięta, czym przyjechałeś ;)
« Ostatnia zmiana: 27 Lipca 2025, 23:13:01 wysłana przez Obywatel1978 »

Offline Obywatel1978

• Toyot Chodzacy
« Odpowiedź #9 dnia: 27 Lipca 2025, 23:12:30 »
.

Offline Krzysztofik1

• Toyot Pełzający
  • **
  • Samochód:: Auris 2013 HSD
« Odpowiedź #10 dnia: 28 Lipca 2025, 13:00:20 »
Ufo twardy zawias, więc bardziej celuję w Aurisa.

No i ta stylistyka nadwozia kontrowersyjna. Trzeba być twardzielem, żeby taką Hondę polubić ;)

Nie ma to jak niczym nie wyróżniający się szaraczek jak Auris. W razie draki nikt nie zapamięta, czym przyjechałeś ;)

Civic ufo fajnie wygląda,sam się nad takim zastanawiałem.
Auris 1 wygląda nijak jak mydelniczka i dość kobieco sorry :)
Za to Auris 2 to zupełnie inne auto i wygląda super ,przedliftowe lepiej wyglądają niż po lifcie , jedna z lepiej prezentujących się Toyot.
Ja chciałem kupić Priusa ale dołożyłem do aurisa i nie żałuję.

edit.
Przedlift wygląda jako tako , wychodzi na to że jak dla mnie polifty są nieudane .
Nie wiem jaki masz budżet ale lepiej kupić w lepszym stanie starszego niż nowszego okazyjnie .
« Ostatnia zmiana: 28 Lipca 2025, 13:05:59 wysłana przez Krzysztofik1 »

Offline Raz

• Toyot Leżący
  • *
« Odpowiedź #11 dnia: 28 Lipca 2025, 17:15:15 »
Budżet do 25 tys. Na Aurisa 2 za mało. Auris 1 przedlift jest taki nijaki. Chyba jednak poszukam Ufo. Uda się chyba znaleźć w tej kwocie już polifta.

Offline Krzysztofik1

• Toyot Pełzający
  • **
  • Samochód:: Auris 2013 HSD
« Odpowiedź #12 dnia: 28 Lipca 2025, 19:59:43 »
Auris 2 to tak od 30 się zaczynają ,chociaż i za 28 jest nawet
w Hybryd :cool:zie ale do poprawek .
Jeśli zwykła benzyna manual i Japończyk tym razem  prawdziwy Made in Japan  to może Lancer ?
Mam starego colta 2000 rok od 11 roku do tej pory ,może nie robiłem dużych przebiegów ale przez te wszystkie lata tylko eksploatacja ,zero problemów .  :cool:
« Ostatnia zmiana: 28 Lipca 2025, 20:01:53 wysłana przez Krzysztofik1 »

Offline ledziu

• Toyot Zmotoryzowany
« Odpowiedź #13 dnia: 28 Lipca 2025, 20:30:33 »
Auris 2 to tak od 30 się zaczynają ,chociaż i za 28 jest nawet
Za 30k to realna cena 1ki fl hybryd. Za 2ke hybrydową 30k.to już musi być grubo.
Jeśli zwykła benzyna manual i Japończyk tym razem�  prawdziwy Made in Japan�  to może Lancer ?
Lancer to inna historia. Ale autor nic o nim nie wspominał.
Uda się chyba znaleźć w tej kwocie już polifta.
To zależy, wydaje się starczyć chociaż od pół roku nie sprawdzam ich cen.
Za to Auris 2 to zupełnie inne auto i wygląda super ,przedliftowe lepiej wyglądają niż po lifcie
To jest właśnie kwestia gustu. Przed liftem dla mnie jest obrzydliwy do tego stopnia że wolałbym 1fl wypasioną w hybrydzie niż 2ke przed liftem.

Offline Raz

• Toyot Leżący
  • *
« Odpowiedź #14 dnia: 29 Lipca 2025, 07:01:30 »
Lancer jakoś mi nie leży. Mniej popularny. Pewnie i części droższe niż w Aurisie? Będę szukać Aurisa 1 fl i Civica ufo fl. Co się trafi w lepszym stanie to biorę. Auris chyba trochę mniej problemów z korozją? Obydwa dobre pod lpg z tego co wiem. Ewentualnie jeszcze założę lpg.

www.ucando.pl

www.gotujesie.pl