Autor Wątek: Korektor siły hamowania Yaris I  (Przeczytany 702 razy)

0 użytkowników i 1 Gość przegląda ten wątek.

Offline kwaki

• Początkujący
  • Samochód:: Yaris 3D 2002
Korektor siły hamowania Yaris I
« dnia: 07 Sierpnia 2025, 10:29:13 »
Dzień dobry.
Mam wielki problem, gdyż w naszej Toyota Yaris P1 48 kW 2002 r. (VNKJV13310A148287) zepsuł się korektor siły hamowania (zapiekły się tłoczki ) - tylny hamulec nie hamuje (potwierdzone w serwisie Toyota) [Bosch numer 0204031196, Toyota nr 47900-0D020]. Szukałem jakichś informacji o korektorze siły hamowania Yaris I lub jego zamienniku. Nic nie znalazłem, prócz ogólnych informacji i że "nie ma". Znalazłem też informację, że korektor, który nam się zepsuł, był też produkowany z numerami: Bosch 0204031198 / Toyota 47900-00020. Być może były inne też numery dla tej samej części.

1. Przeglądając różne zamienniki do innych korektorów f. BOSCH, zauważyłem, że są to grupy o takich samych korpusach, a przynajmniej tak wygląda na zdjęciach, różniące się jedynie dźwigniami. Więc pozostała jedynie możliwość znalezienia analogicznego korpusu z innym ramieniem i przełożenie starego ramienia do nowego korpusu. Czy ktoś ma jakieś doświadczenie z taką procedurą?
2. Poszukuję też "zwłok" takich korektorów lub o podobnym korpusie do zrobienia "sekcję zwłok", aby rozebrać swój egzemplarz do reanimacji.
Z góry dziękuję za pomoc i pozdrawiam, Piotr

Offline magiczka

• Toyot Leżący
  • *
Odp: Korektor siły hamowania Yaris I
« Odpowiedź #1 dnia: 26 Listopada 2025, 10:12:30 »
Sama bym najpierw szukała używki z rozbitka i próbowała przełożyć ramię, bo sporo tych części Boscha wygląda podobnie i ludzie czasem tak ratują temat. Daj znać, czy coś uda się dorwać, może ktoś z forum ma na części Yarisa i pomoże.
https://kapitanremont.pl/artykuly/od-czego-zaczac-remont-mieszkania-w-bloku/

www.ucando.pl

www.gotujesie.pl