Autor Wątek: Migająca czerwona dioda od płynu chłodniczego toyota yaris 1.3 2000r.  (Przeczytany 457 razy)

0 użytkowników i 1 Gość przegląda ten wątek.

Offline pitates

• Początkujący
  • Samochód:: Yaris2000r1.3
Witam serdecznie mam następujący problem  w Toyota yaris 2000r silnik 1.3 wersja japonska:
Byłem u mechanika z naprawą   hamulców w tylnik kole oraz spawał mi uchwyt od rury wydechowej.
Po wyjechaniu z warsztatu i przejechaniu kilku kilometrów zaczeła migać mi czerwona lampka od płynu chłodniczego, wiec wróciłem do warsztatu i się zaczeło ale w skrócie co zrobili.
Wymiana czujnika w chłodnicy
wymiana czujnika temperatury w bloku silnika
Płukanie chłodnicy
Wymiana komputera z przeprogramowaniem
wymiana termostatu
Niby był u elektryka i wszystko ok ale to niby i niestety oddali mi samochód bo nie umieją go naprawić.

Moje testy są następujące:
lampka zielona od płynu gaśnie przy 51 stopni
obieg w chłodnicy jest po otwarciu termostatu temperatura taka sama jak z komputera temperatura płynu
 termostat otwiera się przy 85 stopniach
lampka czerwona zaczyna migać przy temperaturze z komputera ok 86 stopni
Wentylator załącza się raz przy 107 stopni dzisiaj przy 103 stopniach i schładza silnik do 85 stopni i wentylator się wyłącza.
Nie mam już pomysłów co to może być jak się za to zabrać bo nie daje mi to spokoju.
Dodam tylko zdarzyło mi się to 2 razy że wszystko było w porządku podczas jazdy nie zapaliła się kontrolka mimo że komputer pokazywał już taką temperaturę że się już zapalała.

www.ucando.pl

www.gotujesie.pl