Autor Wątek: Spalanie w Siennie  (Przeczytany 2085 razy)

0 użytkowników i 1 Gość przegląda ten wątek.

Offline Pojazdy-777

• Prawie Toyot
  • Samochód:: Sienna
Spalanie w Siennie
« dnia: 13 Sierpnia 2025, 21:12:59 »
Cześć. Niedawno zamieniłem Siennę 2010 na 2021. Wcześniej miałem hybrydowego Aurisa. I mimo, że jestem miłośnikiem ecodrivingu (przynajmniej w hybrydzie), to spalanie, jakie można "wykręcić" w nowej Siennie nawet mnie zszokowało :) da się zejść grubo poniżej 4 litrów :D

https://www.youtube.com/watch?v=B87oTDOX-Ro&t=16s

To oczywiście przy odpowiednich wyrzeczeniach i sprzyjających warunkach drogowych. Ale da się. Normalnie myślę, że wyniki w okolicach 5.5 będą spokojnie do osiągnięcia. Niebawem zamierzam zrobić test przy dystrybutorze, bo komputer może pokazać wszystko i dam znać :)

Offline Walianders

• Toyot Pełzający
  • **
Odp: Spalanie w Siennie
« Odpowiedź #1 dnia: 13 Sierpnia 2025, 23:18:23 »
Skąd dokąd jechałeś? Widzę że max 50kmh... z górki da się zejść poniżej litra

Wysłane z mojego SM-S901B przy użyciu Tapatalka

Offline Pojazdy-777

• Prawie Toyot
« Odpowiedź #2 dnia: 14 Sierpnia 2025, 20:41:11 »
Kręciłem się na trasie Grodzisk Mazowiecki - Błonie. I zaznaczyłem, że spalanie osiągnięte przy wyrzeczeniach i odpowiednich warunkach drogowych :) tak normalnie, w mieście, w cyklu mieszanym, można osiągnąć 5.5, nawet mniej. Tyle mi pokazuje komputer i właśnie robię test przy dystrybutorze, który będę sukcesywnie publikował na kanale.

Offline ledziu

• Toyot Zmotoryzowany
« Odpowiedź #3 dnia: 15 Sierpnia 2025, 08:47:05 »
Kręciłem się na trasie Grodzisk Mazowiecki - Błonie. I zaznaczyłem, że spalanie osiągnięte przy wyrzeczeniach i odpowiednich warunkach drogowych  tak normalnie, w mieście, w cyklu mieszanym, można osiągnąć 5.5,
To tak zapytam z ciekawości ile Ci paliła Sienna z 2010r.?

Offline Pojazdy-777

• Prawie Toyot
« Odpowiedź #4 dnia: 16 Sierpnia 2025, 00:29:17 »
W tej z 2010 aż tak na spalanie nie zwracałem uwagi, bo jak auto pali kilkanaście litrów, to litr w te, czy we wte (gazu) nie robiło mi żadnej różnicy. Paliło ok. 14 litrów. Ale jak pali 4, 5, czy 6, to każde pół litra ma jakieś znaczenie ;)

Offline ledziu

• Toyot Zmotoryzowany
« Odpowiedź #5 dnia: 16 Sierpnia 2025, 08:06:03 »
Paliło ok. 14 litrów.
A nie to spoko,  przestraszyłem się że 5-6l a to by znaczyło że muszę ćwiczyć technikę jazdy  :-)

Offline Pojazdy-777

• Prawie Toyot
« Odpowiedź #6 dnia: 16 Sierpnia 2025, 23:34:57 »
Zawsze można ;) w Aurisie nikt mi nie wierzył w 4.5 litra, w Siennie nikt mi nie wierzy w 5.5 ;) postanowiłem więc zrobić konkurs na kanale i do wygrania jest przejażdżka hybrydową Sienną, jeśli ktoś miałby ochotę i szkolenie z ecodrivingu ;)

Offline przmor

• Toyot Spamer
« Odpowiedź #7 dnia: 17 Sierpnia 2025, 00:00:12 »
Moje rekordy z Aurisa to (według komputera) 4.3 z całego baku jazdy miejskiej i 3.9 z ponad 800km trasy (Łodz-Władysławowo i powrót). A przedwczoraj i wczoraj trasa nad Zatokę Gdańską i z powrotem w sumie 740km ze spalaniem 4.5 bez zbytniego zwracania uwagi na spalanie a auto ma już konkretny przebieg bo 423 tys.km.

www.ucando.pl

www.gotujesie.pl