Autor Wątek: Manipulacja tłoczkiem zacisku hamulcowego z elektrycznym ręcznym  (Przeczytany 876 razy)

0 użytkowników i 1 Gość przegląda ten wątek.

Offline gilange

• Prawie Toyot
  • Samochód:: C-HR
Cześć,
przy wymianie klocków hamulcowych z tyłu zauważyłem pękniętą gumę osłonową tłoczka - trzeba wymienić.
Zastanawiam się czy mogę przykładając 12 VDC do wtyczki silnika wypchnąć tłoczek żeby zdjąć i nałożyć nową gumkę.
Czy są tam jakieś enkodery absolutne i zmiana położenia “z zewnątrz” zepsuje mechanizm (pozycjonowanie)?
A może są tam jednak jakieś krańcówki i śmiało po ustawieniu trybu serwisowego mogę
1. wypchnąć tłoczek przykładając 12 V do silniczka,
2. wymienić gumkę
3. cofnąć tłoczek na maksa zmieniając polaryzację przyłożonego 12 V do silnika, wracając tym samym do położenia tłoczka wymuszonego trybem serwisowym - ręczny cofnięty na max.

Z góry dzięki za odpowiedź.
Pozdrawiam

Offline vvk

• Toyot Pełzający
  • **
  • Samochód:: Corolla Cross

Offline Toreider

• Toyot Leżący
  • *
  • Samochód:: Toyota CHR 1,8
Odp: Manipulacja tłoczkiem zacisku hamulcowego z elektrycznym ręcznym
« Odpowiedź #2 dnia: 25 Sierpnia 2025, 17:58:50 »
Witaj , niedawno wymieniałem klocki z tyłu Toyota CHR 1,8 hybryd i cofałem ręczny właśnie tą metodą. Na wyłączonym zapłonie  przyłożenie 12V z akumulatora tłoczek się schował wymiana klocków i zmiana polaryzacji i zaciśnięcie ręcznego . Po tej operacji. trasa Śląsk - Świerardow  Zdrój - Śląsk , dwa dni później Śląsk -  Szwajcaria - Śląsk łącznie 3200 km wszystko OK.  Gumek nie wymieniałem więc co do samego tłoczka i jego konstrukcji się nie wypowiem . .
« Ostatnia zmiana: 25 Sierpnia 2025, 18:16:13 wysłana przez Toreider »

Offline gilange

• Prawie Toyot
  • Samochód:: C-HR
Odp: Manipulacja tłoczkiem zacisku hamulcowego z elektrycznym ręcznym
« Odpowiedź #3 dnia: 26 Sierpnia 2025, 11:25:16 »
@Toreider Dzięki za informację. Procedure włączania trybu serwisowego hamulcwów (cofanie ręcznego na maksa) znam. Ale chodziło  mi o zadziałanie napięciem 12 V na silniczek. I twoja odpowiedź rozwiewa moje wątpliwości.
Pozdro!

www.ucando.pl

www.gotujesie.pl