Autor Wątek: Na jednym baku?  (Przeczytany 9571 razy)

0 użytkowników i 1 Gość przegląda ten wątek.

Offline przmor

• Toyot Spamer
Odp: Na jednym baku?
« Odpowiedź #45 dnia: 03 Września 2025, 16:43:19 »
Mam trzy wątpliwości. Pierwsza to ile faktycznie było paliwa w kanistrze, druga to ile paliwa z kanistra zużył zanim dojechał na stację a trzecia to wlewanie paliwa pod sam korek.

Offline Krecz1985

• Prawie Toyot
  • Samochód:: Corolla Ts 2.0
« Odpowiedź #46 dnia: 03 Września 2025, 18:40:24 »
Był ktoś komu silnik zgasł z braku paliwa. Ale nie sprawdził ile wtedy wejdzie... tyle osób zostałoby oswieconych.

Witam :) tak, ja doprowadziłem do sytuacji gdzie zabrakło mi paliwa. Jak pokazuje zero ( zatankuj ) wlewam ok 35/36 litrów, i kiedyś jak wracałem z trasy po drodze minął stacje shell i polecialem dalej ( mam flotę ) zerknąłem że do stacji mam 200 km a zasięg ok 150, więc myślę na spokojnie dam radę, no i nie dałem rady, jazda autostradowa dała znać że paliwo szybciej znika z baku. Jak miałem 10 km do stacji to samochód mi zgasł, zjechałem na MOP i wyłączyłem. Odczekałem chwilę, ruszyłem, przełączył się na benzynę, zaraz na hybrydę, ujechałem ok 7 km i auto na zjeździe ok 2 km przed stacją padło. Wyczerpałem hybrydę, więc poszedłem na stacje kupiłem karnister, wlałem 3 litry wracam do auta, wlewam, odczekuję chwilę. No i nic się nie dzieje, zapłon tylko. Zadzwoniłem po asistance, przyjechał chłopak podłączył pod akumulator ( bo już bateryjki padły) cisza nic się nie dzieje…więc auto na lawete i na stacje. Wlaliśmy 40 litrów, znowu kable pod aku chwile odczekaliśmy i odpalił. Więc tak, można wyjechać do zera ;) bak ma równe 43 litry :)

Offline przemGoku

• Toyot Pełzający
  • **
  • Samochód:: Corolla 2.0 TS
« Odpowiedź #47 dnia: 17 Września 2025, 10:10:32 »
nie bać się jechać 50km na Zatankuj, a to jest możliwe, sprawdziłem parę razy
Da się nawet przejechać ponad 70, ale szczerze mówiąc nie polecam bo można dostać zawału z tego stresu.
Corolla 2.0 TS Hybrid Comfort Style + Tech

Offline Czestek

• Toyot Chodzacy
  • Samochód:: Corolla TS 1.8
« Odpowiedź #48 dnia: 17 Września 2025, 10:16:45 »
Tankowalem w zeszlym tyg. rezerwa sie swieci (przy 50km zasiegu sie zapala), komputer pokazywal 33 km do 0 weszlo ciut ponad 33l.

Czyli ile realnie do spalenia mialem jeszcze w baku i (zakladajac 4l/100) ile faktycznego zasiegu?
Pozdro!

Offline przemGoku

• Toyot Pełzający
  • **
« Odpowiedź #49 dnia: 17 Września 2025, 10:39:55 »
nego zasiegu?
Nigdy nie wlałem więcej niż 38l. Kiedyś Colin wspominał o tych 5l, które zawsze są w baku, więc to by się zgadzało.

Offline Czestek

• Toyot Chodzacy
« Odpowiedź #50 dnia: 18 Września 2025, 08:13:36 »
nego zasiegu?
Nigdy nie wlałem więcej niż 38l. Kiedyś Colin wspominał o tych 5l, które zawsze są w baku, więc to by się zgadzało.

Ale wspominal, ze sa niedostepne - wiec tak jakby ich nie bylo.
Pozdro!

Offline MrG

• Toyot Pełzający
  • **
  • Samochód:: Corolla Sedan
« Odpowiedź #51 dnia: 18 Września 2025, 08:52:48 »
nego zasiegu?

Więc nadal się zgadza....

38 wlewasz max, a że zbiornik ma w teorii 43 więc faktycznie te 5 jest nie dostepne
| Corolla Sedan Hybrid | 1.8 | E211 | Tokyo Red | 76000 | Warszawa |

Offline Walianders

• Toyot Pełzający
  • **
« Odpowiedź #52 dnia: 18 Września 2025, 09:25:41 »
nego zasiegu?

38 wlewasz max, a że zbiornik ma w teorii 43 więc faktycznie te 5 jest nie dostepne
A jechaliście do końca aż silnik zgaśnie?

Wysłane z mojego SM-S901B przy użyciu Tapatalka

Offline MrG

• Toyot Pełzający
  • **
  • Samochód:: Corolla Sedan
« Odpowiedź #53 dnia: 18 Września 2025, 10:40:31 »
nego zasiegu?

Wysłane z mojego SM-S901B przy użyciu Tapatalka
Niektórzy z tego forum ponoć  tak a ja się nie odważyłem.
| Corolla Sedan Hybrid | 1.8 | E211 | Tokyo Red | 76000 | Warszawa |

Offline Czestek

• Toyot Chodzacy
« Odpowiedź #54 dnia: 18 Września 2025, 11:42:46 »
nego zasiegu?

Tak, tylko to znaczy, ze nie ma znaczenia czy zostaje 5, 50 czy 0. Mowimy przeciez o zasiegu na tym, co sie da realnie spalic.
Pozdro!

Offline przemGoku

• Toyot Pełzający
  • **
« Odpowiedź #55 dnia: 19 Września 2025, 11:17:24 »
Nigdy więcej niż 38l nie udało mi się zatankować. Ogólnie dla mnie dziwne to jest, ale cóż począć?

Offline przemGoku

• Toyot Pełzający
  • **
« Odpowiedź #56 dnia: 19 Września 2025, 11:20:18 »
Kolega powyżej się odważył. Ja bym się obawiał, że coś w tym silniku trwale uszkodzę. Jak wspominałem kiedyś na "0" przejechałem ponad 70km, ale miałem stres, że stanę gdzieś w lesie i będzie kapa. Pamiętam, że po zatankowaniu weszło jedynie 37l.

Offline KrzysiekEg

• Toyot Pełzający
  • **
  • Samochód:: corolla 23 1,8
« Odpowiedź #57 dnia: 16 Marca 2026, 17:47:28 »
Tak dla uzupełnienia i rozwiania wątpliwości, ostatnio zalałem 39,5 l do zbiornika. 39,1 do pierwszego, do drugiego odbicia 0,4.
Zawsze tankuje na tej samej stacji, praktycznie na tym samym dystrybutorze, z częstotliwością co 5-6 dni. Zawsze do drugiego odbicia.
Czyli jak najbardziej da się wyjeździć cały zbiornik.
Według informacji o niewyjeżdżalnych 5 litrach w zbiorniku, powinienem stać od 1,5 litra. 43-5=38.

Offline pawelll

• Toyot Pełzający
  • **
« Odpowiedź #58 dnia: 16 Marca 2026, 20:56:20 »
Szukałem tej mitycznej wypowiedzi @Colin o niewyjeżdzalnych 5 l i nie mogę znaleźć. Ktoś może ją przytoczyć? Bo w świetle powyższych wpisów da się je "wyjechać"
Corolla TS HEV 2.0 Executive

Offline B0B

• Toyot Pełzający
  • **
« Odpowiedź #59 dnia: 17 Marca 2026, 10:42:56 »
Szukałem tej mitycznej wypowiedzi @Colin o niewyjeżdzalnych 5 l i nie mogę znaleźć. Ktoś może ją przytoczyć? Bo w świetle powyższych wpisów da się je "wyjechać"

proszę:

Odejmij od 43 litrów około 5 litrów których technicznie pompa nie może pobrać i pozostają w zbiorniku oraz około 5 litrów rezerwy.
Według instrukcji rezerwa jest ustawiona  na 6,4 litra
Plus 5 litrów które cały czas jest w zbiorniku, wynikające z jego konstrukcji, których pompa nie może zassać.
Wszystko zależy co znaczy słowo "dno". NAWET gdy samochód zatrzyma się w z powodu braku paliwa to i tak w zbiorniku fizycznie będzie około 5 litrów.
« Ostatnia zmiana: 17 Marca 2026, 11:18:19 wysłana przez B0B »
Corolla Sedan Hybrid (2024) Executive

www.ucando.pl

www.gotujesie.pl