Autor Wątek: Zakup Toyoty RAV 4  (Przeczytany 7622 razy)

0 użytkowników i 1 Gość przegląda ten wątek.

Offline martaG

• Toyot Leżący
  • *
  • Samochód:: yaris
Zakup Toyoty RAV 4
« dnia: 31 Sierpnia 2025, 12:32:00 »
Witam Wszystkich.

Jestem nowa na forum, także w razie jak jest taki watek to proszę o usunięcie.

Obecnie mam T Yaris z 2013 roku. Mam zamiar kupić używaną RAV 4 i myślę o rocznikach 2019 oraz 2020.
Myślę o tym egz. https://www.otomoto.pl/osobowe/oferta/toyota-rav4-ID6HCsAM.html

czy te roczniki są ok?, czy to jest dobra decyzja?

Auto codziennie będzie pokonywało ok 40 km, a w okresie wakacyjnym wycieczki nad morze i góry.
Czy to jest dobra decyzja, czy mam wybierać inne modele?
dziękuję za pomoc.

« Ostatnia zmiana: 31 Sierpnia 2025, 12:37:15 wysłana przez martaG »

Offline marekj

• Toyot Chodzacy
  • Samochód:: Rav4 / C-HR
Odp: Zakup Toyoty RAV 4
« Odpowiedź #1 dnia: 31 Sierpnia 2025, 14:24:06 »
A nie lepiej poszukać hybrydę? Z tego co piszesz to auto nie będzie stało. Na paliwie się trochę zyska i jazda przyjemniejsza.
Pozdrawiam
Marek

RAV4:

Offline Krisman

• Toyot Spamer
  • Samochód:: HTH
« Odpowiedź #2 dnia: 31 Sierpnia 2025, 14:42:29 »
Miałem taką Comfort + Style 2.0 w benzynie, tylko z napędem AWD i w automacie.  Złego słowa nie powiem jesli chodzi o mechanikę i bezawaryjność, a spalanie w okolicach 8l/100 bez problemu gdzie ja miałem napęd i automat.
Dla mnie auto bylo zbyt głośne w trasie i z drobnymi brakami w dziedzinie komfortu użytkowania. Ten egzemplarz moim zdaniem jest ciut za drogi.
Zmiany, zmiany ,zmiany...;)

Offline wwicek24

• Toyot Leżący
  • *
  • Samochód:: Toyota RAV
« Odpowiedź #3 dnia: 31 Sierpnia 2025, 15:59:26 »
Zdecydowanie lepiej wybrać w automacie i hybrydę. Nawet jeśli będzie miała ciut wyższy przebieg

Online ledziu

• Toyot Zmotoryzowany
« Odpowiedź #4 dnia: 31 Sierpnia 2025, 16:11:50 »
Zdecydowanie lepiej wybrać w automacie i hybrydę. Nawet jeśli będzie miała ciut wyższy przebieg
Miałem ostatnio okazję przejechać się tym i tym to hybryda bez dwóch zdań. Tak właściwie to opcja 2,0 przy tej masie auta jest porażką.

Offline Nimrod-PW

• Toyot Pełzający
  • **
« Odpowiedź #5 dnia: 31 Sierpnia 2025, 16:44:10 »
Ja miałem obydwie wersje benzynę i teraz hybrydę, obydwoma modelami przejechałem podobny dystans benzyną ok 23 tyś km a hybrydą 28 tyś km i powiem że nie ma nad czym się zastanawiać tylko hybryda a już na pewno tylko automat. Ja po przesiadce z manualnej Rav4 na automat już nigdy do manuala nie wrócę. W hybrydzie średnie spalanie przy prawie jednakowych trasach mam na poziomie 6,4l/100km a w benzynie miałem 7,6l/100km. Zarówno jeden jak i drugi model przejechał ten dystans bezawaryjnie. Teraz planuję zamienić na RXa i też tylko hybryda.

Offline martaG

• Toyot Leżący
  • *
  • Samochód:: yaris
« Odpowiedź #6 dnia: 31 Sierpnia 2025, 17:33:01 »
Dziękuje za każda odpowiedź.

Za hybrydę trzeba dołożyć ok 20 , 30 tyś więcej :(.
Musze ten temat przemyśleć.., tylko czy warto kupić hybrydę z 2019 r? - to już 6 lat... ( nie do wymiany baterie)

Ale generalnie  jakie wady ma 5, 6 latek jak bym się zdecydowała kupić, na co mam zwracać uwagę?
« Ostatnia zmiana: 31 Sierpnia 2025, 17:50:03 wysłana przez martaG »

Offline Krisman

• Toyot Spamer
« Odpowiedź #7 dnia: 31 Sierpnia 2025, 17:51:40 »
Dziękuje za każda odpowiedź.

Musze ten temat przemyśleć..
Ale generalnie  jakie wady ma 5 latek jak bym się zdecydowała kupić i musze sprawdzić?
Generalnie to w tym aucie tylko sprawdzić jak wyglada pod względem korozji, a w hybrydzie złącze tylnego napędu jesli awd, to największa wtopa toyoty w tym modelu. Generalnie wziąść kogoś kto ma pojęcie i bez stresu.

Offline Walianders

• Toyot Pełzający
  • **
« Odpowiedź #8 dnia: 31 Sierpnia 2025, 20:41:41 »
Rav4 to bardzo dobry wybór dla Ciebie na takie przejazdy ale wybierz koniecznie hybrydę awdi, najlepiej z sieci ASO Toyoty Pewne Auto i z gwarancją Relax. Warto zapłacić trochę więcej ale mieć pewność.
AWDi przyda się zimą w górach a hybryda 2,5 litra spala średnio 6 litrów benzyny i masz już automatyczną bardzo komfortową skrzynię biegów.

Wysłane z mojego SM-S901B przy użyciu Tapatalka

Online ledziu

• Toyot Zmotoryzowany
« Odpowiedź #9 dnia: 31 Sierpnia 2025, 22:12:38 »
Musze ten temat przemyśleć.., tylko czy warto kupić hybrydę z 2019 r? - to już 6 lat... ( nie do wymiany baterie)
Dopłacasz za napęd który daje całkowicie inny komfort jazdy a nie za kolejny gadżet który może użyjesz może nie.
Do tego przy kupnie dopłacasz a przy sprzedaży dostajesz więcej. Jak sobie to połączysz z oszczędnościami paliwowymi to łączysz przyjemne z pożytecznym:-)

Offline Krisman

• Toyot Spamer
« Odpowiedź #10 dnia: 31 Sierpnia 2025, 22:35:54 »
No i nie 20-30kpln dopłaty. Pewne auta od pierwszego właściciela z podobnym wyposażeniem i przebiegiem można znaleźć bez problemu góra 10kpln drożej.
Oczywiście porównanie automat  vs automat, a nie manual vs automat.
To samo AWD vs AWD-i.

Offline przmor

• Toyot Spamer
« Odpowiedź #11 dnia: 31 Sierpnia 2025, 23:30:35 »
To już 6 lat, czas wymienić baterię... dobrze, że mój hybrydowy Auris tego nie słyszy i ani myśli wspominać o wymianie baterii po 11 latach i 423 tys.km.

Offline Obywatel1978

• Toyot Chodzacy
  • Samochód:: Rav4III 3ZR-FAE
« Odpowiedź #12 dnia: 01 Września 2025, 02:37:40 »
Żeby nie było, to auto z ogłoszenia ma też swoje zalety - przede wszystkim niski przebieg. Niektórzy mogą sobie pisać, że np. 200 tys. przebiegu to nic, a ja napiszę tyle że jak sobie pierwszy raz kupiłem auto z przebiegiem poniżej 100 tys. to poczułem różnicę. Jak ktoś spokojnie jeździ, to dwulitrowy silnik i ośka spokojnie mu wystarczą. No i dla mnie osobiście manualna skrzynia byłaby zaletą, ale to tak tylko na marginesie bo wiem że to obecnie bardzo niepopularny i zwalczany pogląd.

Offline JanuszTracz

• Toyot Pełzający
  • **
  • Samochód:: RAV4 Adventure
« Odpowiedź #13 dnia: 01 Września 2025, 06:46:45 »
Witam Wszystkich.

Jestem nowa na forum, także w razie jak jest taki watek to proszę o usunięcie.

Obecnie mam T Yaris z 2013 roku. Mam zamiar kupić używaną RAV 4 i myślę o rocznikach 2019 oraz 2020.
Myślę o tym egz. https://www.otomoto.pl/osobowe/oferta/toyota-rav4-ID6HCsAM.html

czy te roczniki są ok?, czy to jest dobra decyzja?

Auto codziennie będzie pokonywało ok 40 km, a w okresie wakacyjnym wycieczki nad morze i góry.
Czy to jest dobra decyzja, czy mam wybierać inne modele?
dziękuję za pomoc.

Potrzebujsz tak duzego samochodu, skoro na co dzien jezdzisz yariska?

Online ledziu

• Toyot Zmotoryzowany
« Odpowiedź #14 dnia: 01 Września 2025, 07:40:55 »
Jak ktoś spokojnie jeździ, to dwulitrowy silnik i ośka spokojnie mu wystarczą. No i dla mnie osobiście manualna skrzynia byłaby zaletą, ale to tak tylko na marginesie bo wiem że to obecnie bardzo niepopularny i zwalczany pogląd.
Jak najbardziej wystarczy silnik 2,0 do spokojnej jazdy a skrzynia manual to nie jest nic nadzwyczajnego tylko chodzi o prostą wygodę oraz komfort jazdy.
I żeby nie było lubię manuale, mam auta manualne.

www.ucando.pl

www.gotujesie.pl