Autor Wątek: Wymiary logo Toyoty w Carinie E  (Przeczytany 1700 razy)

0 użytkowników i 1 Gość przegląda ten wątek.

Offline geralt5

• Toyot Leżący
  • *
Wymiary logo Toyoty w Carinie E
« dnia: 13 Września 2025, 23:01:09 »
Jak w temacie. Czy ktoś orientuje się jakie są dokładnie wymiary emblematu (loga) Toyoty na klapie od bagażnika dla Cariny E z 1996 roku (prod. brytyjska - sedan) ? Samochód kupiłem wiele lat temu już bez emblematu (ponoć został skradziony pierwszego roku po zakupie auta, co mnie nie dziwi patrząc na specyfikę lat 90-tych w PL) i nie mogę ustalić odpowiedniego rozmiaru znaczka. Kupiłem i zamontowałem zamiennik, który nie do końca pasuje (tzn. nie pokrywa dokładnie otworów montażowych w klapie przewidzianych pod oryginał), a oryginał, który otrzymałem niedawno (wym. po osiach poziomej i pionowej to 80mm x 53mm) również nie do końca pasuje (zaczepy nie pokrywają się z otworami w mojej klapie bagażnika).

Jeżeli ktoś posiada jeszcze samochód o podobnej do mojej specyfikacji (sedan prod. brytyjskiej) oraz oryginalny emblemat klapy bagażnika, to czy mógłby zmierzyć swoje wymiary? Był bym ogromnie wdzięczny.

Offline geralt5

• Toyot Leżący
  • *
Odp: Wymiary logo Toyoty w Carinie E
« Odpowiedź #1 dnia: 16 Września 2025, 17:46:32 »
carinae20gli - Mam prośbę. Jeżeli znalazłbyś chwilę na zmierzenie wymiarów logo Toyoty na swojej klapie bagażnika - był bym wdzięczny. Chodzi mi o oś poziomą i pionową idącą +/- przez środek (tak mierzyłem u siebie). Próbuję ustalić jaki rozmiar będzie u mnie pasował, bo narazie zamiennik i jeden oryginał, który niedawno dostałem - średnio pasują, a nie chciałbym też kupować każdego możliwego znaczka na chybił-trafił (ale jeżeli niczego nie ustalę, to chyba będzie jedyna opcja).

Offline carinae20gli

• Toyot Chodzacy
« Odpowiedź #2 dnia: 17 Września 2025, 07:16:08 »
Może dzisiaj po południu pomierzę. Mój to sedan, wyprodukowany w marcu 1994r., w Burnastone.

Offline geralt5

• Toyot Leżący
  • *
« Odpowiedź #3 dnia: 19 Września 2025, 19:26:41 »
Jakbyś dał radę pomierzyć w weekend był bym wdzięczny. Moja Cari to rocznik 96' - też Brytyjka. Swoją drogą to jak szukałem na Allegro emblematów, to okazało się, że Toyota bardzo dużo rozmiarów do swoich samochodów wypuściła.

Swoją drogą - czy pierwsza Avka miała ten sam rozmiar emblematu na klapie co Carina E (może ktoś się orientuje)? Mechanicznie te 2 samochody mają jeszcze wiele wspólnych części, natomiast blacharka już się zmieniła (inna buda etc.), ale może logo było jeszcze to samo? Niestety Carin już niewiele zostało - w Avkach ciągle większy wybór części z drugiej ręki.

Offline geralt5

• Toyot Leżący
  • *
« Odpowiedź #4 dnia: 19 Września 2025, 19:56:21 »
Załączam link jak to u mnie wygląda:

https://ibb.co/FLy3DxnQ

Sreberko schodzi, bo to podróba, ale wymiar się nie zgadza. Szukam takiego emblematu, który by pasował w te otwory zaczepami i niby dostałem wcześniej w tym roku emblemat (oryginał) o wym. 80x53 mm z zaczepami, a po przyłożeniu do klapy okazało się, że ma taki sam rozmiar jak podróbka, którą obecnie mam zamontowaną i bolce nie pasują (one znajdują się bezpośrednio pod plastikiem emblematu, a jak widać na foto - przy tym rozmiarze wystają poza jego obrys, więc zakładam, że org. emblemat musi być większy). Więc albo to nie był emblemat od Cariny (to co dostałem), albo (co też możliwe) występował on w więcej niż jednym rozmiarze. Mój samochód to wersja już po lifcie, tylko nie wiem czy to miało wpływ na klapę bagażnika (lift zmieniał grilla i logo na masce, ale czy coś w tylnej klapie?).

Online topoll

• Toyot Spamer
« Odpowiedź #5 dnia: 19 Września 2025, 20:37:51 »
Tylne lampy - zamienił miejscami stop/drogowe i kierunkowskazy/wsteczne.
RAV4 V C+S AWDi Pure White.
Śnieżynka Raffi ;) https://forum.toyotaklub.org.pl/index.php?topic=55311.0

Offline geralt5

• Toyot Leżący
  • *
« Odpowiedź #6 dnia: 19 Września 2025, 23:27:55 »
Dzięki za info. Czyli samo logo/znaczek Toyoty jest takiej samej wielkości w przed i po lifcie.

Offline carina2

• Początkujący
  • Samochód:: carina
« Odpowiedź #7 dnia: 20 Września 2025, 14:23:52 »
geralt5 nie odzywałem się wcześniej ale mój profil "carinae20gli" został zbanowany i od kilku dni mam blokadę i nie mogę wejść na forum, dzisiaj założyłem nowy profil o nazwie carina2;
zmierzyłem też znaczek na tylnej klapie i ma 57mm x 86mm
« Ostatnia zmiana: 20 Września 2025, 14:26:47 wysłana przez carina2 »

Offline geralt5

• Toyot Leżący
  • *
« Odpowiedź #8 dnia: 20 Września 2025, 22:58:11 »
carina2 - Dzięki za dokładne dane. Tego właśnie potrzebował. Czyli zaczynam polowanie na logo o tym konkretnie rozmiarze.

Nie wiem czy masz możliwość sprawdzenia u siebie bez demontowania, ale orientujesz się może czy u Ciebie również logo jest osadzane na plastikowych kołeczkach wewnątrz 2 otworów w klapie, bo z tego co widzę, to są różne rodzaje logo (z kołkami lub całkiem płaskie) i u mnie tak to właśnie wygląda. Podróba, którą mam obecnie przyklejoną, jest płaska i w złym rozmiarze, dlatego widać na krawędziach docelowe otwory. Oryginał, który otrzymałem jakiś czas temu, posiada te kołeczki, aczkolwiek jest w złym rozmiarze i nie mogę go zamontować. Z kolei na masce logo było chyba przyklejane (bez otworów), bo jego również nie posiadam, ale już otworów po nim nie ma (ani żadnego śladu - również zostało skradzione w latach 90-tych).

PS. Mam nadzieję, że sprawa się jakoś wyjaśni i odblokują Ci stare konto.

Offline carinae20gli

• Toyot Chodzacy
« Odpowiedź #9 dnia: 20 Września 2025, 23:27:52 »
Dobry administrator Marcin dzisiaj odblokował mi konto, w sumie nie wiadomo czemu było zbanowane, chyba omyłkowo.

A co do sposobu montażu znaczka Toyoty na tylnej klapie, to nie mam pojęcia bo nigdy nie demontowałem.

Natomiast na masce przedniej otworów po znaczku nie masz, bo może znaczka tam nigdy nie było - u mnie na masce znaczka też nie miałem, bo był zamontowany fabrycznie na atrapie chłodnicy (na 2 śruby o ile pamiętam).
« Ostatnia zmiana: 20 Września 2025, 23:33:56 wysłana przez carinae20gli »

Offline geralt5

• Toyot Leżący
  • *
« Odpowiedź #10 dnia: 20 Września 2025, 23:42:16 »
No to cieszę się, że ten problem masz już z głowy. :)

Natomiast co do maski, to tam chyba znaczek był (moja Cari to polift + właściciel przy sprzedaży mówił, że po pierwszym roku go z emblematów okradli - potem zaczął garażować samochód, ale już nie zadał sobie trudu na odtworzenie stanu oryginalnego). Mi przód jednak nie przeszkadza, bo akurat to przerobiłem sobie na przedlifta (wykorzystując brak znaczka na masce właśnie i śladu po nim oraz wymieniając grilla na takiego jak masz u siebie właśnie), gdyż bardziej mi się ta stylówa podoba.
Tył natomiast świecił (i nadal świeci) pustkami i o ile znaczek Toyota Carina udało mi się dorwać w oryginale i zamontować, to z logo już nie miałem tyle szczęścia. Podobnie zresztą z symbolem wersji (choć to mnie najmniej boli, ale jak gdzieś znajdę XLi to nie omieszkam zamontować).

Generalnie próbuję skompletować brakujące elementy do wiosny przyszłego roku, gdyż planuję małe "spa" dla klapy i zderzaków. Jakby się całość udało zebrać do kupy i odtworzyć oryginał był bym zadowolony, bo to takie "final touche", których mi brakuje.

Offline geralt5

• Toyot Leżący
  • *
« Odpowiedź #11 dnia: 02 Października 2025, 22:43:06 »
Przewinęło mi się przez ręce kolejne logo (rzekomo od Cariny) i również niepasujące. Zamieściłem już ogłoszenie w dziale kupię, natomiast napiszę również tutaj, dla czytających wątek i zorientowanych w Carinach. Jeżeli ktoś z Was posiada logo Toyoty na tylną klapę bagażnika o wym. 57mm x 86mm wraz z oryginalnymi bolcami/zaczepami montażowymi (3 sztuki) w dobrym stanie i na sprzedaż proszę o info. Może uda się coś znaleźć. :)

www.ucando.pl

www.gotujesie.pl