Autor Wątek: Najczęstsze usterki w yaris cross  (Przeczytany 9706 razy)

0 użytkowników i 1 Gość przegląda ten wątek.

Offline hindus

• Toyot Chodzacy
  • Samochód:: Yaris IV
Odp: Najczęstsze usterki w yaris cross
« Odpowiedź #30 dnia: 24 Września 2025, 07:34:45 »
Ja myślę że ludzie wciąż jeszcze mentalnie żyją w rzeczywistości gdy auta były proste i segment B kosztował 50k. A teraz się okazuje że golas jest za 90k, no to gdzieś ta dodatkowa kasa musiała się podziać, prawda? Yaris jedynka też był głośną puszką i patrząc na 20 lat ewolucji jest o niebo lepiej, tylko w międzyczasie auto przestało być proste a pieniądz stracił na wartości bo od 2000 roku inflacja wyniosła ponad 135%
Toyota nie będzie kanibalizować Lexusa więc ich auta zawsze będą niedorobione. Klient ma czuć delikatny niedosyt i jak go stać to kupić Lexa. Też ze swoimi mankamentami bo koncern ma zarabiać a nie robić rzemieślnicze cuda kute ręcznie przez mistrzów na szczycie góry Fuji ;)

Offline ledziu

• Toyot Zmotoryzowany
« Odpowiedź #31 dnia: 24 Września 2025, 07:49:38 »
Też ze swoimi mankamentami bo koncern ma zarabiać a nie robić rzemieślnicze cuda kute ręcznie przez mistrzów na szczycie góry Fuji
Trzeba jeszcze dodać że jak Toyota wtedy kosztowałby zgodnie z tym co powinna kosztiwać przy "hand made" to nagle by idealiści Tojociani przerzucili się na indyjskie Taty Nano i tam domagali się tej mega jakości i Profi obsługi ASO.

Yaris jedynka też był głośną puszką i patrząc na 20 lat ewolucji jest o niebo lepiej, tylko w międzyczasie auto przestało być proste
Dokładnie. Ja może przypomnę jak kupowałem odpowiednika Yarisa czyli starlet. Kosztowała 36k.pln.w 96r. Nie psuła się, wszystko działało i już niektórzy tworzyli legendę ale ...jest jedno ale. Nasz Starlet z wyposażenia posiadał ....  nic dosłownie nic. Brak wspomagania, szybki na korbkę, brak obrotomierza, lusterka manuał, brak ABS, brak Lampki od rezerwy !!! O klimie nie muszę wspominać. Brak radioodbiornika !!!

Offline Konrad62

• Toyot Zmotoryzowany
  • Samochód:: C-HR II 1.8 '24
Najczęstsze usterki w yaris cross
« Odpowiedź #32 dnia: 24 Września 2025, 09:35:03 »
Legenda Toyoty

Tylko dodam, że te stricte made in JAPAN i tam też wykonane jeszcze jakkolwiek fason trzymają. Reszta to równia pochyła
Czy Corolla wyprodukowana w Japonii jest zauważalnie lepsza od Corolli z UK? Czy chodzi stricte o modele produkowane tylko w Japonii, jak głównie Lexusy.
« Ostatnia zmiana: 24 Września 2025, 09:41:00 wysłana przez Konrad62 »
C-HR II 1.8 '24 Comfort
Auris II FL 1.8 '18 Premium+Comfort

Offline ghost2255

• Toyot Chodzacy
  • Samochód:: C-HR II
« Odpowiedź #33 dnia: 24 Września 2025, 15:50:18 »
@ghost2255 byłbyś tak dobry i ujawnił jakich wosków użyłeś konkretnie. Jestem przed odbiorem nowej C-HR-ki i może sam bym zrobił koserwację podwozia.

Nie wiem, czy jestem odpwiednią osobą do doradzania, bo robię konserwacje nakierowane na skuteczność, nie na efekt wizualny(a więc nie są tak ładne jak te z YT :-) ). Do tego stosuję woski tanie i dalekie od powszechnie polecanych.

A kładę tylko to, co sam przetestowałem i wiem że działa.

Np.moje auto od spodu wygląda słabo wizualnie. Jest tłuste, przykleja się kurz i brud, z profili się leje..... :D :D :D

Offline marx50

• Toyot Pełzający
  • **
  • Samochód:: Y IV & YC
« Odpowiedź #34 dnia: 24 Września 2025, 16:28:35 »
Akurat mam przed sobą cennik poloneza z 1998 r. ok 24 tys PLN wówczas. ok 20 średnich pensji, samochód wówczas w skali światowej już przestarzały. Daewoo Nexia 30 tys.- 24 pensje. Na dzisiejsze 20 statystycznych pensji to byłoby ok 160 tys.
Wiem że to zasługa rozwoju Polski, wzrostu naszego PKB, niuansów brutto netto itp. ale za podobna siłę nabywczą dostajemy auto w miarę nowoczesne w skali świata. Trudno powiedzieć że to regres

Offline Ma-corolla

• Toyot Chodzacy
« Odpowiedź #35 dnia: 02 Października 2025, 15:01:53 »
Tylko dodam, że te stricte made in JAPAN i tam też wykonane jeszcze jakkolwiek fason trzymają. Reszta to równia pochyła
Czy Corolla wyprodukowana w Japonii jest zauważalnie lepsza od Corolli z UK? Czy chodzi stricte o modele produkowane tylko w Japonii, jak głównie Lexusy.
[/quote]
No nie nie zgodzę się czy Auris 2007 mój diesel trzymał fason może tak ale korba i szyba otwarta z tyłu która latała na przód i tył to już nie … problemów nie miał ale szyba otwarta która lata mnie trochę wkurzał.
Jest to kwestia gdzie te auta jeżdżą powiem to jeszcze  raz mieliśmy corollę 2002 z 22 (400.000bez żadnych problemów )lata żadnej korozji a teraz się założę jeśli corolla by-i sdn japan nie jeździła po Grecji była by jusz skorodowana.

Druga sprawa jest takie mycie podwozia to się nazywa stosować to myć podwozie jak możecie po dużym 700km 800km jeździe po lodzie po mokrej dosolonej nawierzchni

No taki mamy klimat nie ma tego problemu w Grecji W Włoszech w Francji Hiszpanii Portugalii w PL jest ten problem i pytanie czy jest to w DE ten problem nie mam kogoś z Niemiec ???
Bo jak tam nie ma to coś z polskimi drogami albo za dużo soli ja nie mowie ona jest potrzebna ale skoro żyjemy tu trzeba konserwować !
Przepraszam Moderatorów za OFFTOP tu nie temat konserwacja podwozia
ja nie mam problemów żadnych z autem Yaris cross słyszałem też że głosowe komendy wam nie działają no mi działa wszystko auto zatrzymane jak jeździ to już nie rozumie tyle.
Nie zapominać jednak że to ma nazwę yaris cross to nie ma nazwy corolla czy corolla cross czy aygo ja aygiem 10 lat jeździłem bez problemów żadnej rdzy model 2012 !

www.ucando.pl

www.gotujesie.pl