Autor Wątek: Problem z Radarem.  (Przeczytany 1605 razy)

0 użytkowników i 1 Gość przegląda ten wątek.

Offline JeremiahMcLane

• Prawie Toyot
  • Samochód:: Toyota RAV 4 V
Problem z Radarem.
« dnia: 21 Września 2025, 20:02:28 »
Dzień dobry wszystkim forumowiczom.
Mam problem z którym kolejni fachowcy jeden po drugim nie potrafią sobie poradzić. W przypływie rozpaczy błagam o jakiekolwiek rady zgromadzonych tu.
Pacjentka Toyota Rav4 z 2020 roku. Sprowadzona z USA. Lekka kolizja, wymieniony przedni zderzak. Nowy radar, sprowadzony ze stanów, 88210-06050, teoretycznie taki jaki powinien być według VINu.
Niestety nie daje się skalibrować żadną siłą i narzędziem. Komputer wypluwa błąd C1A9000.
Czy jest na to jakakolwiek metoda? Jest podejrzenie że radar mógł być rzucony czy uderzony w transporcie i uszkodzony w ten sposób, natomiast nie ma gwarancji że kupno następnego nie skończy się w ten sam sposób przy przesyłce.
Przyznam szczerze że jestem w kropce. Mam wątpliwości i boje się kupić następny żeby nie skończyć w ten sam sposób.
Przyjmę wszelkie rady i sposoby jak to naprawić.
Pozdrawiam serdecznie.

Offline Colin

• Moderator
  • Toyot Spamer
    • KURO.pl
  • Samochód:: Made in Japan
Odp: Problem z Radarem.
« Odpowiedź #1 dnia: 21 Września 2025, 20:24:10 »
Sprawdź instalację i sygnały magistrali do radaru, jeśli OK to uszkodzony radar
黒 KURO 2.0 - Certyfikowany Niezależny Serwis TOYOTA & Lexus / SERMI Certified TOYOTA & Lexus Independent Repairer

Offline JeremiahMcLane

• Prawie Toyot
« Odpowiedź #2 dnia: 21 Września 2025, 20:56:37 »
Sprawdź instalację i sygnały magistrali do radaru, jeśli OK to uszkodzony radar
Dzięki, zapiszę sobie. Czy sygnały magistrali dawałyby też jakieś inne objawy? Instalację i tak planowałem sprawdzić czy wiązka jest ok.

Offline Colin

• Moderator
  • Toyot Spamer
    • KURO.pl
« Odpowiedź #3 dnia: 21 Września 2025, 21:02:55 »
Na przebiegu sygnałow przy użyciu oscyloskopu wyjdzie, przykładowo brak CAN Low po naprawie wiązki przez "fachofcóf"  ale to raczej 99,9% uszkodzony radar

黒 KURO 2.0 - Certyfikowany Niezależny Serwis TOYOTA & Lexus / SERMI Certified TOYOTA & Lexus Independent Repairer

Offline JeremiahMcLane

• Prawie Toyot
« Odpowiedź #4 dnia: 21 Września 2025, 21:07:02 »
Dzięki za wyjaśnienie. A jeśli to uszkodzony radar. (a jak rozumiem wszyscy mi mówili że mam kupić amerykański, więc ma to znaczenie i europejski nie zadziała) to orientujesz się może czy można kupić czy sprowadzić jakoś żeby była gwarancja czy coś? bo jak kupię drugi a komuś upadł na magazynie i będzie ten sam efekt, to poza inwektywami będę w punkcie wyjścia minus dwa tygodnie na shipping jak ostatnio.

Offline Colin

• Moderator
  • Toyot Spamer
    • KURO.pl
« Odpowiedź #5 dnia: 21 Września 2025, 21:10:10 »
Po VIN dobierzesz odpowiednią referencje NOWEGO radaru. Zakupic można w Polsce w sklepach handlujacych częściami OE lubw ASO podając numer.
Radar "używany" tylko import z rynku USA z auta pochodzącego na tamten rynek.

PO zamontowaniu kalibracja obowiązkowa.

Offline JeremiahMcLane

• Prawie Toyot
« Odpowiedź #6 dnia: 21 Września 2025, 21:31:46 »
Dzięki za wsparcie. Teraz muszę znaleźć tylko kogoś z oscyloskopem i to sprawdzić. I prawdopodobnie zacząć szukać ile kosztuje nowy radar do amerykańskiej wersji wyposażeniowej.

Offline ledziu

• Toyot Zmotoryzowany
« Odpowiedź #7 dnia: 21 Września 2025, 21:57:38 »
I prawdopodobnie zacząć szukać ile kosztuje nowy radar do amerykańskiej wersji wyposażeniowej.
Zgłoś się do ASO, zapytaj o cenę, potem przydałby Ci ktoś ze zniżkami. Jak cena z kosmosu to szukaj na stronach US a potem dogadają się z jakąś firma na ściągnięcie. Chociaż różnie może być raz się opłaca sprowadzić a raz kupić w Pl.

Offline Mysza

• Prawie Toyot
  • Samochód:: TOYOTA RAV4
« Odpowiedź #8 dnia: 25 Listopada 2025, 14:16:00 »
Czy ktoś z Was montował nowy radar w samochodzie sprowadzonym z USA? Serwis nie jest w stanie skalibrowac mi radaru gdyż twierdzą, że nie mogą się z nim połączyć :(

Offline Colin

• Moderator
  • Toyot Spamer
    • KURO.pl
« Odpowiedź #9 dnia: 25 Listopada 2025, 14:50:16 »
To niech sprawdzą instalację

www.ucando.pl

www.gotujesie.pl