Autor Wątek: Jak uruchamiać CHR II  (Przeczytany 3048 razy)

0 użytkowników i 1 Gość przegląda ten wątek.

Offline KryZdzich

• Toyot Leżący
  • *
  • Samochód:: CHR II comfort
Jak uruchamiać CHR II
« dnia: 04 Października 2025, 22:58:56 »
Usłyszałem, że trzeba włączyć przyciskiem POWER bez hamulca tzw DODATKOWE, a dopiero jak jest napis kontynuuj uruchomić POWER z hamulcem.
Jak się uruchomi samochód bez tej wstępnej procedury, to podobno, w czasie tej najbliższej jazdy, nie ładuje się akumulator 12V. Czy to prawda ?
« Ostatnia zmiana: 04 Października 2025, 23:00:40 wysłana przez KryZdzich »

Online tato60plus

• Toyot Chodzacy
  • Samochód:: Lancer14/C23
Odp: Jak uruchamiać CHR II
« Odpowiedź #1 dnia: 04 Października 2025, 23:01:23 »
ja usłyszałem, że trzeba jeszcze zakręcić korbą

Offline Konrad62

• Toyot Zmotoryzowany
  • Samochód:: C-HR II 1.8 '24
« Odpowiedź #2 dnia: 05 Października 2025, 01:28:31 »
Trzymając Power i Vol+ robimy screenshota
C-HR II 1.8 '24 Comfort
Auris II FL 1.8 '18 Premium+Comfort

Offline KryZdzich

• Toyot Leżący
  • *
« Odpowiedź #3 dnia: 05 Października 2025, 09:00:29 »
ja usłyszałem, że trzeba jeszcze zakręcić korbą

Jak nie mam nic do powiedzenia to nic nie mówię.

Offline KryZdzich

• Toyot Leżący
  • *
« Odpowiedź #4 dnia: 05 Października 2025, 09:01:55 »

A po Polsku ???

Offline Krisman

• Toyot Spamer
  • Samochód:: HTH
« Odpowiedź #5 dnia: 05 Października 2025, 10:18:12 »

A po Polsku ???
...po polsku, to jaja sobie robią. A jesli masz instrukcję, ale nie chce Ci się czytać...
https://youtu.be/ZZa5WE_-WBk?si=9dRjNoP4PhtK0lzr
Zmiany, zmiany ,zmiany...;)

Offline Walianders

• Toyot Pełzający
  • **
« Odpowiedź #6 dnia: 05 Października 2025, 10:43:46 »
Usłyszałem, że trzeba włączyć przyciskiem POWER bez hamulca tzw DODATKOWE, a dopiero jak jest napis kontynuuj uruchomić POWER z hamulcem.
Jak się uruchomi samochód bez tej wstępnej procedury, to podobno, w czasie tej najbliższej jazdy, nie ładuje się akumulator 12V. Czy to prawda ?
Gdzie to usłyszałeś? Tak z ciekawości.
Samochód sam steruje ładowaniem akumulator 12 V, ale jeśli chcesz podładować ten akumulator bo podczas trybu DODATKOWE wyskakuje komunikat o niskim poziomie naładowania robisz tak:
Uruchamiamy w trybie READY, skrzynia na P, i bateria trakcyjna (napędową) ładuje akumulator 12V. Warto wyłączyć klimatyzację (OFF) i inne odbiorniki prądu jak radio czy oświetlenie. Takie kilkukrotne ładowaniem po 10-15 minut skutecznie zapobiega komunikatowi o rozładowanym aku 12V. U mnie to pomogło.

Wysłane z mojego SM-S901B przy użyciu Tapatalka

Offline KryZdzich

• Toyot Leżący
  • *
« Odpowiedź #7 dnia: 09 Października 2025, 13:58:47 »
Uruchamiamy w trybie READY, skrzynia na P, i bateria trakcyjna (napędową) ładuje akumulator 12V. Warto wyłączyć klimatyzację (OFF) i inne odbiorniki prądu jak radio czy oświetlenie. Takie kilkukrotne ładowaniem po 10-15 minut skutecznie zapobiega komunikatowi o rozładowanym aku 12V. U mnie to pomogło.
Dzięki. Rzeczowa odpowiedź.

Offline LeOn

• Toyot Leżący
  • *
  • Samochód:: Toyota C-HR 2.0
« Odpowiedź #8 dnia: 21 Listopada 2025, 19:51:14 »
też tak uważam

Offline bisti

• Toyot Leżący
  • *
  • Samochód:: CHR2024 1.8
« Odpowiedź #9 dnia: 26 Stycznia 2026, 10:42:15 »
Mam CHR II od 11.2024. Dotychczas po odpaleniu samochodu silnik spalinowy się nie włączał i kilka minut jechałem sobie na prądzie. Po wizycie w serwisie i przeglądzie po odpaleniu samochodu w zasadzie od razu włącza się silnik spalinowy i kilka minut pracuje zanim ewentualnie przejdzie na silnik elektryczny. Serwis każe obserwować sytuację i poczekać na cieplejsze dni. Ale parkuję w garażu temperaturę mam tam dodatnią i dotychczas nie ważne czy zima czy lato samochód wyjeżdżał z garażu na prądzie a nie paliwie. Zresztą sąsiedzi dalej wyjeżdżają hybrydami z garażu na silniku elektrycznym. Co się u mnie mogło podziać?

Offline marekj

• Toyot Chodzacy
  • Samochód:: Rav4 / C-HR
« Odpowiedź #10 dnia: 26 Stycznia 2026, 10:57:20 »
Moze kwestia jak masz ogrzewanie ustawione? Wieksze doświadczenie mam w Rav4 gdzie w zimie to praktycznie od razu zawsze odpala silnik spalinowy. C-HR z tego co widzę to też od razu odpala. Garaż mam ale nieogrzewany. A jak juz odpali to musi go dogrzać do jakiejś tam temperatury. Krótkie trasy po mieście ogrzewanie mam ustawione na jakieś 16-17 st. Wtedy uklad szybciej przechodzi do pracy hybrydowej. Dopiero jak jade gdzies dalej bez kurtki itp, to sobie podkręcam na 20, 21. Jak masz w miare naładowany aku trakcyjny to zawsze mozesz od razu po włączeniu napędu włączyć tryb EV. Wtedy wyjedziesz z garażu na prądzie, aż do osiągniecia 30km/h. W C-HR  to chyba nawet trochę wiecej ale za krótko tym jeżdżę i jeszcze nie wiem.
Pozdrawiam
Marek

RAV4:

Offline bisti

• Toyot Leżący
  • *
  • Samochód:: CHR2024 1.8
« Odpowiedź #11 dnia: 26 Stycznia 2026, 11:09:36 »
Jak napisałem: Przez rok do wizyty w serwisie nie było z tym problemu. Temperatura co prawda ustawiona na 20 st. ale zawsze tak było. Przełączanie ręczne na EV bez sensu, skoro do tej pory nie musiałem tego robić. Coś się podziało z akumulatorem? Chyba trochę za wcześnie?

Offline marekj

• Toyot Chodzacy
  • Samochód:: Rav4 / C-HR
« Odpowiedź #12 dnia: 26 Stycznia 2026, 11:21:31 »
Trudno powiedzieć. Moje doświadczenie jest takie, że w zimie spalinowy odpala od razu. CHR mam od tygodnia i też tak to działa - auto z 6.2024 ale wcześniej nie jeździło - przebieg 120km. Moze to kwestia temperatuty w Twoim garażu. Jaka masz w nim teraz temperaturę? Zima jest jednak w tym roku trochę ambitniejsza i może temperatura spadła ponizej jakiejś tam granicy, która wymusza odpalenie spaliniaka od razu. Jeśli wiążesz to z serwisem to pytanie co tam robili ale raczej ECU nie programowali. 
Pozdrawiam
Marek

RAV4:

Offline ghost2255

• Toyot Chodzacy
  • Samochód:: C-HR II
« Odpowiedź #13 dnia: 26 Stycznia 2026, 12:27:26 »
Układ hybrydowy "żyje swoim życiem" i ma wiele czynników jakie bierze pod uwagę przy uruchamianiu lub gaszeniu spalinowca. No i CHR2 ma juz filtr GPF, który trzeba wypalać i wtedy też napęd się inaczej zachowuje-nie gasi silnika mimo temperatury i naładowania akumulatora trakcyjnego.

Moja rada dot. napędu hybrydowego jest niezmienna: jeśli spalanie ŚREDNIE z 2-3 baków na podobnej trasie z podobnymi temperaturami jest na podobne, to znaczy że wszystko jest OK.

Jak będzie coś nie tak, to wywali CE.

Offline Greska

• Toyot Pełzający
  • **
  • Samochód:: C-HR II 1.8
« Odpowiedź #14 dnia: 26 Stycznia 2026, 19:22:32 »
Jak napisałem: Przez rok do wizyty w serwisie nie było z tym problemu. Temperatura co prawda ustawiona na 20 st. ale zawsze tak było. Przełączanie ręczne na EV bez sensu, skoro do tej pory nie musiałem tego robić. Coś się podziało z akumulatorem? Chyba trochę za wcześnie?

Może zrobili jakąś aktualizację softu, albo coś podmienili ;)
Toyota C-HR GR Sport MY26

www.ucando.pl

www.gotujesie.pl