Autor Wątek: RAV4 2025 - system audio - rozkmina  (Przeczytany 827 razy)

0 użytkowników i 1 Gość przegląda ten wątek.

Offline Marcin_RAMZES

• Toyot Pełzający
  • **
  • Samochód:: RAV4 2025
RAV4 2025 - system audio - rozkmina
« dnia: 09 Października 2025, 15:53:43 »
Od kilku tygodni jeżdżę nową Ravką i zastanawiam się jak by tu w miarę niedrogim kosztem polepszyć jakość audio (nie mam wersji JBL).
Oryginalny system nagłośnieniowy jest tylko trochę przyjemniejszy w słuchaniu od mojej teściowej - więc słabo. Bardziej to dudni niż gra :(
Nie jestem zaskoczony - wiedziałem co kupuję, ale myślę co by tu zmienić.
Czy ktoś zmieniał audio w swojej RAVce?
Może wystarczyłoby kupić za kilka stówek parę głośników tych przednich i wymienić samemu, albo jeszcze w przednich drzwiach...
Zawsze pewnie można jechać do jakiegoś car audio, wydać naście tysi i przerobić audio całkowicie, ale ja aż taki meloman nie jestem i o ile tysiaka czy dwa mogę w to włożyć, tak więcej już by mnie bolało. No i auto jest w leasingu i nie wiem czy by sie nie przywalili gdybym tak grubo zaczął ingerować.
Da się coś wymodzić czy lepiej przywyknąć?

Offline Konrad62

• Toyot Zmotoryzowany
  • Samochód:: C-HR II 1.8 '24
RAV4 2025 - system audio - rozkmina
« Odpowiedź #1 dnia: 09 Października 2025, 16:26:37 »
Klasycznie, wyklejenie drzwi matami, plus pianka na boczek, plus zestaw P&P Focala. Można poszerzyć o wzmacniacz ale u siebie w Aurisie byłem zadowolony z powyższych prac. Już same tweetery Focala założone na parkingu w 5 minut zrobiły różnicę, miałem wrażenie że OEMowych w ogóle nie było słychać.
Może jednak warto abym podkreślił że wcześniej zmieniłem radio, ale to dalej jest Toyotowa jednostka, tyle że nowsza.
C-HR II 1.8 '24 Comfort
Auris II FL 1.8 '18 Premium+Comfort

Offline Czarnybubu

• Toyot Leżący
  • *
  • Samochód:: CHR'25 ; RAV'25
Odp: RAV4 2025 - system audio - rozkmina
« Odpowiedź #2 dnia: 09 Października 2025, 18:17:55 »
A mi się wydaje że grają dobrze :)  nie włączaj FM , odpalaj tylko stacje DAB :p  ,

Offline Marcin_RAMZES

• Toyot Pełzający
  • **
  • Samochód:: RAV4 2025
Odp: RAV4 2025 - system audio - rozkmina
« Odpowiedź #3 dnia: 09 Października 2025, 18:41:07 »
A mi się wydaje że grają dobrze :)  nie włączaj FM , odpalaj tylko stacje DAB :p  ,
Nie słucham radia w ogóle. Muzę puszczam ze Spotify (wysokiej jakości). Wydaje mi się, że nawet w CHRce miałem nieco lepszy dźwięk.
Chyba trzeba będzie pomyśleć nad zestawem głośników i jakimś wygłuszeniu drzwi na wiosnę.

www.ucando.pl

www.gotujesie.pl