Autor Wątek: Zmiana nagłośnienia radia e18  (Przeczytany 6216 razy)

0 użytkowników i 1 Gość przegląda ten wątek.

Offline damian_n

• Toyot Leżący
  • *
  • Samochód:: Auris II Hybrid
Zmiana nagłośnienia radia e18
« dnia: 12 Października 2025, 11:09:03 »
Szukam czytam i musiałbym chyba się doktoryzować z tego tematu, żeby samemu to rozpracować a wydaje mi się, że zostało to przerobione więc pytam. Posiadam Aurisa po lifcie, hybryda z radiem o oznaczeniu modelowym prawdopodobnie 86120-02J60 - radio takie jak tutaj https://www.cars-equipment.com/en/shop/radio-navigation-parts-2/oem-86120-02j60-bluetooth-radio-for/ Radio z BT, ekran nie dotykowy, bardzo ciemny, bez navi.
W pierwszej kolejności to chciałbym poprawić nagłośnienie ale z tego co czytałem to niekoniecznie sama zmiana głośników coś pomoże. Jeśli jest konieczna również zmiana radia to prosiłbym o polecenie czegoś - wersja z wyższego modelu czy też może coś na androidzie od chińczyków? Budżet jak najniższy :)

Offline przmor

• Toyot Spamer
Odp: Zmiana nagłośnienia radia e18
« Odpowiedź #1 dnia: 12 Października 2025, 13:23:48 »
Ostatnie zdanie zamyka jakąkolwiek dyskusję jeszcze przed jej rozpoczęciem  Na podstawie doświadczeń z audio w Auris II przed FL mogę napisać:
- głośniki fabryczne nie są tragiczne
- głośnikom należy stworzyć dobre warunki pracy przez mądre "zrobienie" drzwi
- głośniki potrzebują prądu, którego fabryczna jednostka nie jest w stanie dostarczyć
- fabryczna jednostka przed FL mocno podbija okolice 80Hz przy niskich poziomach głośności co jest właściwym zachowaniem biorąc pod uwagę właściwości ludzkiego słuchu jednak przy wyzszych poziomach głośności mocno obcina bas z powodu braku mocy
- umieszczenie tweeterów w Aurisie w słupkach jest dużo lepszym rozwiązaniem niz na podszybiu i można pokusić się o uporządkowanie sceny stereo poprzez korekty czasowe.
- głośniki niskotonowe nie są w żaden sposób filtrowane
- tweetery są filtrowane bardzo wysoko bo aż od 8kHz filtrem 6dB/oct.

Rozwiązaniem problemu jest zastosowanie dodatkowego wzmacniacza z procesorem DSP co zapewni glosnikom prąd i filtrację a dzięki korektom czasowym poprawną scenę stereo w miejscu odsłuchu (zazwyczaj kierowcy). Dodatkowo bardziej zaawansowane procesory DSP wyrównają charakterystykę częstotliwościową fabrycznej jednostki bez względu na poziom głośności.

Ile to kosztuje? Chiński wzmacniacz z procesorem DSP okolo 1000zl. Da nieco więcej prądu głośnikom (uwaga na matketing bo chinskie 600W to 4x150W nie wiadomo skąd bo układ wzmacniacza da maksymalnie 4x25W przy zniekształceniach 10% a 4x14W przy 1%), statycznie czyli dla ograniczonego zakresu głośności wyrówna charakterystykę częstotliwościową, korektami czasowymi uporządkuje scenę, pozwoli z czterech swoich kanałów zasilić każdy z czterech przednich głośników osobno a więc zastosować odpowiednie filtry i ustawic odpowiedni poziom sygnału.

Za 3000zl niemiecki produkt firmy Helix da więcej mocy i skoryguje charakterystykę częstotliwościową fabrycznej jednostki w całym zakresie głośności a ponadto będzie miał 6 kanałów co pozwoli oprócz przodu zasilić tył abo subwoofer. Tutaj można już myśleć o wymianie fabrycznych głośników, które mogą nie wytrzymać większej mocy wzmacniacza.

W moim Aurisie mam zrobione drzwi i dołożony chiński wzmacniacz z DSP i na razie brak motywacji by cokolwiek robić więcej bo jest całkiem dobrze.

Na koniec ważna rzecz, jakość radia FM fabrycznych jednostek jest słaba i tutaj poza wymianą jednostki niewiele można osiągnąć. Z innych źródeł (CD, BT, USB, In) dzwięk dużo lepszy.
« Ostatnia zmiana: 12 Października 2025, 13:50:01 wysłana przez przmor »

Offline przmor

• Toyot Spamer
« Odpowiedź #2 dnia: 12 Października 2025, 14:38:05 »
Ciąg dalszy. Wymiana radia na chińczyka może dać nieco korzyści chińskiego wzmacniacza z DSP jeśli radio będzie posiadało korekcję EQ, czasową i będzie wiadomo na jakim układzie jest zrealizowana końcówka mocy. Wtedy wymiana radia plus zrobienie drzwi może w zupełności wystarczyć.

Offline damian_n

• Toyot Leżący
  • *
  • Samochód:: Auris II Hybrid
« Odpowiedź #3 dnia: 12 Października 2025, 20:08:29 »
Nie chcę robić w aurisie studia, na codzień jeżdżę jeepem grand cherokee gdzie mam nagłośnienie harman kardon i 19 głośników ale czasem muszę zrobić kurs toyotą a tam nie brakuje mi głośności ale jakości dźwięku - po prostu jakbym słuchał muzyki na jakimś radiu mono z poprzedniej dekady  stąd decyzja, że nie chcę wydawać dużej kwoty na przeróbki, tak 5-7 stówek maks (robocizna we własnym zakresie). Słucham głównie przez BT ze smartphona. Może polecisz konkretnie coś co można w tym budżecie zrobić aby jakoś dało się słuchać? Co rozumiesz przez zrobienie drzwi?

Offline przmor

• Toyot Spamer
« Odpowiedź #4 dnia: 12 Października 2025, 20:57:23 »
Pojęcie "brakuje jakości" jest bardzo szerokie. Są tu na forum osoby, które wymieniły tylko fabryczne głośniki na dedykowane Focale i są zadowoleni i to w zasadzie jedyne co w podanym budżecie można zrobić. "Zrobienie" drzwi to ich wygłuszenie matami i pianką. Podobno w najniższych wersjach audio nie było tweeterów, może ich nie masz skoro dźwięk taki słaby?
« Ostatnia zmiana: 12 Października 2025, 21:00:07 wysłana przez przmor »

Offline True_Brujah

• Toyot Leżący
  • *
  • Samochód:: Auris HSD 2 FL
« Odpowiedź #5 dnia: 15 Października 2025, 19:02:43 »
A masz głośniki w tylnych drzwiach? Bo u mnie nie było. To też ogranicza scenę. Do dnia dzisiejszego nie zmieniłem radia bo nie chcę montować niczego z Chin. No i nie chce pakować w auto całej wypłaty.

Wysłane z mojego 23030RAC7Y przy użyciu Tapatalka

Auris 2 FL Hybrid - bieda edyszyn

Offline przmor

• Toyot Spamer
« Odpowiedź #6 dnia: 15 Października 2025, 21:30:01 »
Mam glosniki z tyłu.

Offline TheMrSkiBar

• Toyot Chodzacy
« Odpowiedź #7 dnia: 18 Października 2025, 08:37:26 »
co byś nie zrobił to na oryginalnych radiach Aurisa raz ze dają mała moc a tył gra zawsze o połowę ciszej, dobra stacja od chinczyka z androidem i fabryka gra 100 razy lepiej i tył też

Offline Krzysztofik1

• Toyot Pełzający
  • **
  • Samochód:: Auris 2013 HSD
« Odpowiedź #8 dnia: 19 Października 2025, 12:00:03 »
co byś nie zrobił to na oryginalnych radiach Aurisa raz ze dają mała moc a tył gra zawsze o połowę ciszej, dobra stacja od chinczyka z androidem i fabryka gra 100 razy lepiej i tył też
.
Masz jakieś rozeznaniem chińskich stacjach ?
Chyba dobre są Ainavi .
Nieco tańsze jak Hizpo są awaryjne .
Jestem o krok od zamówienia Ainavi H5 z ramką pod stacje .
Snapdragon , Dsp, 6Gb ram .

Offline Krzysztofik1

• Toyot Pełzający
  • **
« Odpowiedź #9 dnia: 19 Października 2025, 12:05:16 »
Mam głośniki we wszystkich drzwiach + tweetery w trójkątach za lusterkami .
Dźwięk jest jakby za ścianą, słaby efekt stereo , na jednych stacjach jest lepiej nz innych gorzej .
Głośniki oem mają dość dobre podbicie niskich tonów porównując ze starszym autem ale nic po za tym .
W starym aucie na oem głośnikach i chińskim radiu za 100zł dźwięk był lepszy poza niskimi tonami .

Offline przmor

• Toyot Spamer
« Odpowiedź #10 dnia: 19 Października 2025, 13:03:45 »
Słaby efekt stereo ma dwie przyczyny. Pierwsza to różnice czasowe w docieraniu dźwięku do uszu ze względu na różne odległości głośników od uszu. Druga to w przypadku radia FM to swego rodzaju "monofonizowanie" muzyki juz w studio radiowym. W pierwszym przypadku DSP z regulacją opóźnień głośników moze pomóc choć zeby to zrobić naprawde dobrze każdy z głośników z przodu powinno się skorygować osobno a nie tylko strona lewa i prawa. Drugi przypadek jest beznadziejny i niczego nie da sie zrobić poza sztucznym dodaniem przestrzennego efektu DSP. Do tego dochodzi jeszcze bardzo słaba jakość dźwięku radia FM z fabrycznego radia.

Offline Krzysztofik1

• Toyot Pełzający
  • **
« Odpowiedź #11 dnia: 19 Października 2025, 13:46:22 »
Fabryczne radio ma jakiś procesor dźwięku i poziom efektów niski lub wysoki w ustawieniach dźwięku ale ja nie widzę różnicy.
Nie ma funkcji loudnes .
W starym aucie mam radio JVC z kilkoma poziomami loudnes ,rozbudowanym equalizerem i teraz sprawdzałem na pudełku ma ustawienie wyrównania czasu "Time alignment" możliwe że ustawia sie też odległości wielkość i moc głośników ale raczej tego nie ustawiałem
Nie ma Dsp ,przynajmniej nie widziałem na pudełku ale możliwe że jakieś efekty dźwiękowe jeszcze ma oprócz loudness.
Jest to radio 1 din za ok 300 zł z przed paru lat i dźwięk jest dużo lepszy niż w aurisie .
Głośniki kiedyś zmieniałem i wygłuszałem drzwi ale wiele to nie zmieniło .
« Ostatnia zmiana: 19 Października 2025, 13:48:59 wysłana przez Krzysztofik1 »

Offline przmor

• Toyot Spamer
« Odpowiedź #12 dnia: 19 Października 2025, 13:55:14 »
Time aligment to jedna z funkcji DSP, umożliwiającą wprowadzenie korekt czasowych. Fabryczne radio ma swego rodzaju loudness załączony na stałe ale ze względu na małą moc radia i ochronę głośników ma to mało wspólnego z prawdziwym loudnessem. Fabryczne radio ma też funkcję automatycznej regulacji glosnosci w zależności od prędkości pojazdu i może to jest to ustawienie o którym piszesz, że nie słyszysz różnicy.

Offline Krzysztofik1

• Toyot Pełzający
  • **
« Odpowiedź #13 dnia: 21 Października 2025, 10:46:50 »
Zamówiłem Ainavi H5 .
Jak zacznę testować założe osobny temat .

Offline przmor

• Toyot Spamer
« Odpowiedź #14 dnia: 21 Października 2025, 11:36:10 »
Chętnie poczytam.

www.ucando.pl

www.gotujesie.pl