Autor Wątek: Proace City 2025 - problem z wyświetlaniem na adroid auto  (Przeczytany 1369 razy)

0 użytkowników i 1 Gość przegląda ten wątek.

Offline WalkierDzony

• Prawie Toyot
  • Samochód:: Proace City
Proace City 2025 - problem z wyświetlaniem na adroid auto
« dnia: 18 Października 2025, 11:01:04 »
Mam pewien problem
Odebrałem Toyote Proace City rocznik 2025 - miałem poprzedni model i takiego problemu nie mialem.
Odpalam Android Auto i z potężnego ekranu zostaje mi tylko wycięty kwadrat, za nic w świecie nie wiem jak zmienić wyświetlanie by było wszystko na pełnym ekranie.
Próbowałem na dwóch telefonach, klikanie gdziekolwiek nic nie daje, jak w radiu wyłączę funkcje wifi (jakoś tak) to telefon się nie łączy ani na kablu ani bezprzewodowo, po włączeniu od razu działa, funkcja android auto jest wlączona i w telefonie odpala się wifi, bluetooth.
Czy jest jakaś szansa by to zmienić?
Nie wiem czy jest to zależne, ale aplikacja moja Toyota nie wykrywa numeru VIN, bo myślałem, że tam jest jakaś opcja.
Wrzucam zdjęcia jak wygląda to u mnie.

Offline topoll

• Toyot Spamer
Odp: Proace City 2025 - problem z wyświetlaniem na adroid auto
« Odpowiedź #1 dnia: 18 Października 2025, 11:23:31 »
Aplikacja MyToyota nie przyjmuje francuzów od Stellantisa, ponoć.
RAV4 V C+S AWDi Pure White.
Śnieżynka Raffi ;) https://forum.toyotaklub.org.pl/index.php?topic=55311.0

Offline WalkierDzony

• Prawie Toyot
« Odpowiedź #3 dnia: 18 Października 2025, 11:48:40 »
Nie, kombinowaliśmy na 3 różne telefony w aucie, więc zdjęcia różne.
A masz jakiś pomysł ?
« Ostatnia zmiana: 18 Października 2025, 11:51:01 wysłana przez WalkierDzony »

Offline tato60plus

• Toyot Chodzacy
  • Samochód:: Lancer14/C23
« Odpowiedź #4 dnia: 18 Października 2025, 14:43:27 »
to częsty zarzut wobec Android Auto: interfejs jest ściśle skalowany i narzucony przez Google, a nie przez producenta auta.
AA nie renderuje się jak „aplikacja”, tylko wysyła kompozycję kafelków (template) do tzw. Car Host UI, który decyduje, jak to rozłożyć na ekranie. Dlatego w autach z panoramicznymi ekranami (np. VW, Skoda, Hyundai, BMW) mapa wygląda jak mały widget w ramce — bo host ogranicza proporcje, by nie naruszyć „safety zone” wg wytycznych UNECE i Google’a.

To nie do obejścia CSS-em, bo layout jest tworzony po stronie systemu infotainment, nie telefonu.
Ale są pewne półlegalne obejścia:

AA AIO Tweaker (root) – pozwala włączyć eksperymentalny „wide mode” w niektórych konfiguracjach (większy obszar mapy, czasem pełny ekran).

CarStream / Fermata Auto / Screen2Auto (root lub patch AA) – pozwalają rzucić dowolny obraz (np. Google Maps pełnoekranowo) jako „mirror”.

AA Mirror Plus – działa podobnie, ale wymaga wyłączenia weryfikacji podpisu i aktywacji trybu deweloperskiego AA.

Niektóre head unity (np. te na Androidzie 9+) dają się oszukać przez modyfikację DPI lub rozdzielczości w trybie „AA developer”, dzięki czemu layout się rozciąga bardziej.

Offline WalkierDzony

• Prawie Toyot
« Odpowiedź #5 dnia: 20 Października 2025, 06:34:11 »
Dzięki bardzo za pomoc.

www.ucando.pl

www.gotujesie.pl