Autor Wątek: EV  (Przeczytany 2166 razy)

0 użytkowników i 1 Gość przegląda ten wątek.

Offline tedy

• Toyot Leżący
  • *
  • Samochód:: Yaris Cross
EV
« dnia: 18 Października 2025, 13:45:20 »
Witam! Mam pytanie po jakim czasie wyświetla wam się EV po odpaleniu auta rano.

Offline tato60plus

• Toyot Chodzacy
  • Samochód:: Lancer14/C23
Odp: EV
« Odpowiedź #1 dnia: 18 Października 2025, 14:45:12 »
a dlaczego to ważne?

Offline topoll

• Toyot Spamer
« Odpowiedź #2 dnia: 18 Października 2025, 15:02:49 »
Zależy od wielu czynników.
RAV4 V C+S AWDi Pure White.
Śnieżynka Raffi ;) https://forum.toyotaklub.org.pl/index.php?topic=55311.0

Offline hindus

• Toyot Chodzacy
  • Samochód:: Yaris IV
« Odpowiedź #3 dnia: 18 Października 2025, 18:15:04 »
Latem czy zimą? :)

Offline Konrad62

• Toyot Zmotoryzowany
  • Samochód:: C-HR II 1.8 '24
« Odpowiedź #4 dnia: 18 Października 2025, 18:15:47 »
36 sekund

Sent from my iPhone using Tapatalk
C-HR II 1.8 '24 Comfort
Auris II FL 1.8 '18 Premium+Comfort

Offline tedy

• Toyot Leżący
  • *
  • Samochód:: Yaris Cross
« Odpowiedź #5 dnia: 19 Października 2025, 11:12:06 »
Uruchamia się silnik spalinowy,dopiero po przejechaniu kilkuset metrów wyświetli się EV,czy pogoda ma na to wpływ?

Offline Krisman

• Toyot Spamer
  • Samochód:: HTH
« Odpowiedź #6 dnia: 19 Października 2025, 11:16:13 »
Uruchamia się silnik spalinowy,dopiero po przejechaniu kilkuset metrów wyświetli się EV,czy pogoda ma na to wpływ?
Tak. Jak jest zimno, to strat silnika benzynowego od razu jest normą. I na, odwrót, ciepło, to elektryk i dopiero po jakimś czasie benzyna.
Zmiany, zmiany ,zmiany...;)

Offline hindus

• Toyot Chodzacy
« Odpowiedź #7 dnia: 19 Października 2025, 11:23:57 »
Chyba, że stojąc na EV musisz dynamicznie włączyć się do ruchu. Np. wyjazd z posesji na DK. Wtedy benzyna szybko wystartuje :)

Offline przmor

• Toyot Spamer
« Odpowiedź #8 dnia: 19 Października 2025, 11:47:03 »
Żeby mógł aktywować się tryb EV temperatura płynu chłodzącego musi osiągnąć 40st.C. Ręczne sterowanie ogrzewaniem czyli od samego początku "na maksa" może wydłużyć ten proces (w trybie Auto grzanie zaczyna sie po osiągnięciu 50st.C). To co napisałem dotyczy III generacji HSD ale obstawiam, że w kolejnych jest identycznie. Przy minusowych temperaturach dochodzi jeszcze kwestia temperatury baterii i mocno obniżonych limitów jej ładowania i rozładowania dopóki się nie rozgrzeje.

Offline Krisman

• Toyot Spamer
  • Samochód:: HTH
« Odpowiedź #9 dnia: 19 Października 2025, 12:06:32 »
Chyba, że stojąc na EV musisz dynamicznie włączyć się do ruchu. Np. wyjazd z posesji na DK. Wtedy benzyna szybko wystartuje :)
No tak, ale to "oczywista oczywistość", jest akcja, jest reakcja. Generalnie jeżdżę absolutnie normalnie, nie na wynik i użytkowanie auta jest niewspółmiernie przyjemniejsze, do zużycia paliwa.  :) Przykład z dzisiaj: W Szczecinie dziś był pierwszy przymrozek, a ja auto zostawiłem koło domu, nie w garażu. Auto odpaliło na ICE, włączyło automatycznie grzanie (mam to skolerowane z klimatyzacją) kierownicy na poziomie 2 i foteli na poziomie 3 (po chwili zmniejszyło do 1 i 2) bo klima (zawsze u mnie włączona) była ustawiona na 22°C. Ruszyłem i załączyło się automatyczne odraszanie szyby, nawiew na full, więc następny odbiornik energii, dodatkowo włączyłem grzanie szyby tylnej i lusterka i po 4 km trasy, średnia spalania wyniosła 12l/100. Jak dojechałem na miejsce (15km), to finalnie miałem 6.3l/100, gdzie jeszcze wczoraj było 4.8l.
Zmiany, zmiany ,zmiany...;)

Offline hindus

• Toyot Chodzacy
« Odpowiedź #10 dnia: 19 Października 2025, 17:09:17 »
No tak, ale to "oczywista oczywistość", jest akcja, jest reakcja.
Bardziej chodziło mi o to, że jak już wskoczy w ICE to tak łatwo go nie odpuszcza dopóki trochę nie podgrzeje, nie podładuje itd. Pierwszy odcinek jak nie ma powodu wyjść z EV to potrafi sporo pociągnąć, a potem podejrzewam że musi podgrzać płyn chłodniczy żeby nie pracować na bogatej mieszance tylko szybko dojść w okolice właściwej temperatury pracy.
Jak to już jest osiągnięte to ICE włącza się skokowo np. przy przyspieszaniu i od razu gaśnie jak zejdziemy z zapotrzebowaniem na moc poniżej dostępnej mocy EV.

Offline btn

• Toyot Leżący
  • *
  • Samochód:: YC ComfortTech
« Odpowiedź #11 dnia: 20 Października 2025, 09:53:34 »
W lecie YC rozpieszcza częstą pracą na EV a właśnie gwałtowne przejście pogodowe na jesień i zimę powoduje szok i wątpliwości czy wszystko nadal prawidłowo funkcjonuje.
W mrozy odpalałem na EV ale po chwili włączała się benzyna. Na krótkich dystansach jak koledzy wyżej zauważyli samochód pali jak smok, dopiero dłuższa trasa zbija tą początkową konsumpcję.
Niestety, coś za coś.

Offline hindus

• Toyot Chodzacy
« Odpowiedź #12 dnia: 20 Października 2025, 11:22:19 »
Na krótkich dystansach jak koledzy wyżej zauważyli samochód pali jak smok
Tak jak i zwykły samochód :) dlatego jak ktoś chce auto na krótkie trasy to hybryda się nigdy nie zwróci a zacznie jeszcze więcej kłopotów robić.

www.ucando.pl

www.gotujesie.pl