Autor Wątek: Układ chłodzenia  (Przeczytany 5729 razy)

0 użytkowników i 1 Gość przegląda ten wątek.

DarekJ

• Gość
Układ chłodzenia
« dnia: 13 Sierpnia 2005, 20:10:41 »
Panowie i Panie na czym wy jeździcie- chodzi o układ chłodzenia, w kupionym autku w układzie chłodzenia jest coś w rodzaju oleju w kolorze brąz, jest lepkie i naprawdężaden mechanik nie wie co to jest, może wy spotkaliście sięz tym
« Ostatnia zmiana: 31 Stycznia 2006, 20:28:41 wysłana przez janmor »

gabrish

• Gość
Uk³ad ch³odzenia
« Odpowiedź #1 dnia: 15 Sierpnia 2005, 17:35:05 »
A jak Ci samochód chodzi? Jak wygląda Twój olej. Może masz nieszczelność i płyn chłodzący miesza sięz olejel i na odwrót. Ja tak mam z drugim autkiem ale sięnie przejmuje bo jak sie już epsuje całkiem to trzasne drzwiami i zostawie...złomiarze z Kraka chętnie sięnim zajmą   :lol:

adamis

• Gość
Uk³ad ch³odzenia
« Odpowiedź #2 dnia: 17 Sierpnia 2005, 16:04:54 »
Do tej pory jeździłem(chłodziłem) na koncentracie Mobil,ale już go nie produkują węc teraz zalałem koncentrat Elf.
Czasem ,kiedy płyn jest nieodpowiedni lub przegrzany wytracają sięz niego różne szlamy.Może to to?
A nie ubywa ci go?

eltech

• Gość
Uk³ad ch³odzenia
« Odpowiedź #3 dnia: 18 Sierpnia 2005, 02:19:50 »
No właśnie to podstawa czy Ci płynu nie ubywa bo jeśli nie to zmień tylko nie lej byle czego bo to może siępotem czkawką odbić i co jakiś czas rób kontrolęstanu płynu - wtedy będziesz wiedział co i jak

DarekJ

• Gość
o uk³ ch³odzenia
« Odpowiedź #4 dnia: 13 Września 2005, 09:05:16 »
Dzięki za informacje, ale z olejem jest w pożądku, stan ciągle taki sam, a tego "płynu" mi trochęspuścili gdy zakładali gaz (zwykły a pali 15-16l.)i okazało sięże nie ma jakichś objawów ubocznych  tzn. jakichś innych kropelek czy czegoś podobnego. Więc chyba go dobrze przepłuczęi zalejęna szym płynem

adamis

• Gość
Uk³ad ch³odzenia
« Odpowiedź #5 dnia: 13 Września 2005, 19:52:25 »
Czy pisząc ''naszym płynem''miałeś na myśli jakieś Petrygo czy też Borygo?Bo jeśli tak,to pęknięcie głowicy masz jak w banku.Previa jest bardzo wrażliwa na jakość płynu,a nasze nie za dobrze jej służą.Koniecznie zastosuj dobry koncentrat.

DarekJ

• Gość
uk³ad ch³odzenia
« Odpowiedź #6 dnia: 13 Września 2005, 20:49:07 »
Dzięki za ostrzeżnie bo pewnie wlałbym Borygo , ale jaki konkretnie proponujesz  :shock:  ?

Spro-ket

• Gość
Re: uk³ad ch³odzenia
« Odpowiedź #7 dnia: 14 Września 2005, 01:34:29 »
Cytat: DarekJ
Dzięki za ostrzeżnie bo pewnie wlałbym Borygo , ale jaki konkretnie proponujesz  :shock:  ?

Ja proponujęzajrzenie we wcześniejsze dyskusje na ten bardzo popularny temat   :wink:  

Ostatnio --> tutaj <--  LINK

... i chyba dobrze że wstrzymałeś sięz tym borygusiem   :)

eltech

• Gość
Uk³ad ch³odzenia
« Odpowiedź #8 dnia: 15 Września 2005, 23:20:07 »
dzięki za link - przyda się :D

DarekJ

• Gość
uk³ad ch³odzenia
« Odpowiedź #9 dnia: 23 Września 2005, 20:59:53 »
Witam Panowie, powracam do płynów (bezprocentowych) co myślicie o koncentracie "bp" podobno jest zciągany bezpośrednio z Belgii a 5 l. kosztuje 58 zl.
A tak poza nawiasem na moim terenie dolnośląskie "piją" tylko Petrygo albo Borygo inne tylko na specjalne zamówienie.
I jeszcze jedno pytanie KTÓRÊDY SPÓŚCIÆ ten stary, jeśli z bloku to w którym to jest miejscu , a czy chłodnice też osobno płuczecie czy tak wszystko za jednym razem  :bno  Pozdrowienia

adamis

• Gość
Uk³ad ch³odzenia
« Odpowiedź #10 dnia: 24 Września 2005, 10:21:43 »
Korek spustowy z bloku silnika jest,patrząc z przodu samochodu,przed miską olejową,po prawej stronie takiej rury gumowej,mniej więcej na poziomie śrób skręcających miskę.

DarekJ

• Gość
uk³ad ch³odzenia
« Odpowiedź #11 dnia: 24 Września 2005, 10:46:40 »
Dzięki będępróbował sam to zrobić , chociaż bez kanału może być chyba ciężko no nie  :bdance

www.ucando.pl

www.gotujesie.pl