Autor Wątek: Prius 3 Drgania auta niskie obroty  (Przeczytany 1676 razy)

0 użytkowników i 1 Gość przegląda ten wątek.

Offline Krzysiek50

• Toyot Leżący
  • *
  • Samochód:: PRIUS 3
Prius 3 Drgania auta niskie obroty
« dnia: 26 Października 2025, 17:49:33 »
Chciałbym się przywitać i prosić o pomoc. Jestem dumnym posiadaczem Priusa 3 słynącego z niezawodności. Niestety od wczoraj
w moim Priusie 3 z 2014 r przy niskich obrotach silnika spalinowego z przodu auto zaczyna drgać i słychać chałas. Objawy najcześciej pojawiają się przy przejściu z silnika spalinowego na elektryczny Przy przyśpieszeniu wszelkie objawy znikają. Na trasie szybkiego ruchu 400 km zrobiłem bez żadnych objawów. Czy to może być wina świec. Przebieg auta to 162 tys km. Na silniku elektycznym żadnych objawów. Przełączenie gaz/benzyna niczego nie zmienia. Od czego powinienem zacząć szukając przyczyny problemu ?

Offline Colin

• Toyot Spamer
    • KURO.pl
  • Samochód:: Made in Japan
Odp: Prius 3 Drgania auta niskie obroty
« Odpowiedź #1 dnia: 26 Października 2025, 18:58:27 »
Witamy

Objawy najcześciej pojawiają się przy przejściu z silnika spalinowego na elektryczny

A nie z przejścia z elektrycznego na spalinowy?

Wygląda na problem z "powietrzem" skoro na Pb i LPG tak samo.
Na początek usuń nagary z zaworu EGR i rozbierz go w drobny mak by sprawdzić czy prawidłowo funkcjonuje czy już zaciera się na amen.
Producent wprowadził aktualizację oprogramowania sterownika wtrysku i zmodyfikował zawór recyrk spalin na tą przypadłość.
黒 KURO 2.0 - Certyfikowany Niezależny Serwis TOYOTA & Lexus / SERMI Certified TOYOTA & Lexus Independent Repairer

Offline Krzysiek50

• Toyot Leżący
  • *
« Odpowiedź #2 dnia: 26 Października 2025, 21:41:24 »
Dziękuję za czujność i radę.
 Objawy najczęściej pojawiają się oczywiście przy przejściu z silnika elektrycznego na spalinowy.
Czy podpięcie OBD może wykazać błędy i przybliży do rozwiązania problemu ?

Offline Krzysiek50

• Toyot Leżący
  • *
« Odpowiedź #3 dnia: 26 Października 2025, 23:55:24 »
W trybie serwisowym na parkingu auto bardzo płynnie pracuje na wolnych obrotach oraz płynnie wchodzi na wyższe. Brak przy tym jakichkolwiek hałasów.

Offline marecho

• Prawie Toyot
  • Samochód:: toyota prius
« Odpowiedź #4 dnia: 05 Listopada 2025, 20:38:00 »
Witam, czy udało Ci się ustalić co było tego przyczyną. Mam podobne objawy. Wymieniłem już półoś lewą, raczej to nie EGR. A jak u Ciebie się to skończyło?

Offline autofreak

• Toyot Leżący
  • *
  • Samochód:: Toyota Corolla
« Odpowiedź #5 dnia: 25 Listopada 2025, 12:39:03 »
Cześć! Objawy, które opisujesz — drgania i hałas przy niskich obrotach silnika spalinowego, znikające przy przyspieszaniu — częściej wskazują na problemy z poduszkami silnika, układem napędowym lub przepustnicą, a nie od razu na świece zapłonowe. Zacząłbym od sprawdzenia stanu poduszek silnika i skrzyni, a następnie ewentualnie układu zapłonowego i wtryskiwaczy, szczególnie przy przebiegu 162
https://drzwiwadowice.com.pl/obszar-drzwi/bielsko

Offline Krzysiek50

• Toyot Leżący
  • *
« Odpowiedź #6 dnia: 23 Grudnia 2025, 22:11:24 »
Byłem u 3 mechaników ale nikt się nie podjął naprawy hybrydy. W desperacji zawiozłem auto do autoryzowanego serwisu Toyoty. Po 3 godzinach diagnostyki usterka nie została znaleziona i otrzymałem radę aby jeździć nieco dynamiczniej lub/albo coś sie popsuje mocniej. O dziwo po serwisie objawy praktycznie ustąpiły i 3 tygodnie był spokój. Aktualnie znowu auto mocno drży przy przełączaniu na silnik spalinowy. Czy ktoś zna może warsztat w okolicach Wrocławia który nie boi sie naszych hybrydek ? Poduszki wygląda że sa w dobrej kondycji.  Zacząć od EGR ?  Czy przy przebiegu 162 tys km mógł już się zapchać ?
« Ostatnia zmiana: 23 Grudnia 2025, 22:13:32 wysłana przez Krzysiek50 »

Offline p50waw

• Toyot Pełzający
  • **
  • Samochód:: C-HR 2.0 PHEV
« Odpowiedź #7 dnia: 05 Stycznia 2026, 17:40:57 »
Zmień świece, 160kkm to już najwyższy czas jeśli jeszcze nie były zmieniane.
Pamiętaj o modyfikacji DENSO - mają być te o niższej ciepłocie (ma być 16 jeśli dobrze pamiętam - w środku jeśli masz oryginał lub zmieniane dawno temu to jest ciepłota 20, ale powinno być 16)

Offline Krzysiek50

• Toyot Leżący
  • *
« Odpowiedź #8 dnia: 17 Stycznia 2026, 22:06:24 »
Awaria usunięta. Okazało się że to tłumik drgań sprzęgła. Auto naprawiłem w White Serwis we Wrocławiu. Specjalizują się w Priusach. Dziękuje wszystkim za pomocne rady.

Offline Colin

• Toyot Spamer
    • KURO.pl
  • Samochód:: Made in Japan
« Odpowiedź #9 dnia: 18 Stycznia 2026, 10:03:54 »
Okazało się że to tłumik drgań sprzęgła.

Czy została Ci przedstawiona usterka tego elementu / widziałeś na żywo?
黒 KURO 2.0 - Certyfikowany Niezależny Serwis TOYOTA & Lexus / SERMI Certified TOYOTA & Lexus Independent Repairer

www.ucando.pl

www.gotujesie.pl