Autor Wątek: Sprawdzenie poziomu oleju - jak?  (Przeczytany 927 razy)

0 użytkowników i 1 Gość przegląda ten wątek.

Offline YogiBear

• Toyot Leżący
  • *
  • Samochód:: Corolla
Sprawdzenie poziomu oleju - jak?
« dnia: 28 Października 2025, 16:34:14 »
Cześć,

Próbuję sprawdzić poziom oleju w Corolli 1.8 hybryda.
Samochód stoi na równym podłożu. Zimny silnik. Wyciągał bagnet. Wycieram. Wkładam bagnet. Wyciągał bagnet i jest na tyle rozmazany ten olej i na tyle jasny, że trudno mi ustalić dokładny stan. Widać że olej jest i wydaje się że w granicach normy/bliżej max, ale ile dokładnie ile?

Macie jakieś patenty na to? Da się to jakoś na zegarach odczytać albo na tablecie?

Offline Momek

• Toyot Pełzający
  • **
Odp: Sprawdzenie poziomu oleju - jak?
« Odpowiedź #1 dnia: 28 Października 2025, 16:37:49 »
Po wyjęciu nie wycieraj bagnetu i nie wkładaj ponownie, wtedy coś tam w miarę zobaczysz.
Pozdro

Wysłane z mojego SM-A556B przy użyciu Tapatalka

Offline bbbb

• Toyot Pełzający
  • **
  • Samochód:: Corolla 1.5
« Odpowiedź #2 dnia: 29 Października 2025, 07:39:51 »
Zaraz po wyjęciu bagnetu odwróć na drugą stronę(znaczy się bagnet)

Offline fynooh

• Toyot Zmotoryzowany
  • Samochód:: Corolla Hybrid
« Odpowiedź #3 dnia: 29 Października 2025, 17:47:26 »
Tak, jak radzi Momek, po dłuższym postoju, najlepiej po nocy, po wyjęciu bagnetu, nie wsadzaj go ponownie, tylko od razu odczytaj, wszystko widać, nawet na jasnym oleju. A jak chcesz wyjąć i wytrzeć, to nie wsadzaj go od razu, bo sie rozmaże i nie odczytasz, tylko odczekaj z wyjętym bagnetem 5 - 10 minut, aż olej ścieknie z rurki i dopiero po tym czasie wsadź, wyjmij i odczytaj wynik. Mam taki sam silnik i nie mam żadnych problemów z odczytaniem poziomu oleju, nawet świeżo po wymianie. Co wy tu piszecie o jakichś problemach? Przecież dobrze widać poziom, miejsce mokre i suche na bagnecie.
Obecnie Corolla Hybrid 1,8 Comfort
oraz stary Peugeot 206 1,1
Poprzednio Auris 1,6 valvematic

Offline nepalczyk

• Toyot Leżący
  • *
  • Samochód:: Corolla 2020r.
« Odpowiedź #4 dnia: 30 Października 2025, 06:27:33 »
Co wy tu piszecie o jakichś problemach? Przecież dobrze widać poziom, miejsce mokre i suche na bagnecie.

Widać jak się zachowa ww procedury które chłopaki opisali :grin:
Jeżeli tak jak ja ktoś jest nauczony do odczytu oleju z samochodu (niezależnie ile razy byś wkładał bagnet tyko przecierał szmatką) gdzie poziom oleju na bagnecie jest bardzo wyraźny to może się zdziwić.
Sam po zakupie Corolli lekko się zdziwiłem z tym bagnetem, też nauczony - wyciągnąć- przetrzeć- włożyć - wyciągnąć i odczytać. Wynik -  olej rozmazany  :grin: :grin: :grin:
Ale tak jak piszecie, trzeba trochę poczekać aby olej spłynął.

www.ucando.pl

www.gotujesie.pl