Autor Wątek: Ceny materiałów do przeglądu  (Przeczytany 1641 razy)

0 użytkowników i 1 Gość przegląda ten wątek.

Offline Czestek

• Toyot Chodzacy
  • Samochód:: Corolla TS 1.8
Ceny materiałów do przeglądu
« dnia: 14 Listopada 2025, 08:29:38 »
Jako, że moja Corolla na Relax robi się za stara, na wymiane oleju, itd podjade już do mojego wartsztatu.

Ale z ciekawości napisałem do kilku ASO z pytaniem o cene materiałów i przyznam szczerze, mocno się zdziwiłem...

Olej (czyli musze kupić bańkę 5l) 0W20 - 100 zl/litr, widze ze na allegro niecale 200 zl bańka 5l

Swiece - tu juz całkowity kosmos!!! Pamietam, ze do Avensis (4 szt.) i do Lexusa to własnie kiedys w ASO kupowałem, bo była caloek spoko cena... teraz???

4 szt. to 1000 zł!!!! I teraz nie wiem... czy w ASO ktos oszalal... przeciez to jest calkiem zwykly silnik benzynowy... czy moze ja czegoś nie wiem i do cyklu Atkinsowa to trzeba miec jakies super specjalne świece???

Jakie mam kupić?

Filtr baterii HV za 100 zł? - chyba kogoś !!!!
Pozdro!

Offline muzz

• Toyot Pełzający
  • **
  • Samochód:: Corolla 1.8H TS
Odp: Ceny materiałów do przeglądu
« Odpowiedź #1 dnia: 14 Listopada 2025, 08:45:12 »
Olej kupiłbym w zasadzie jakikolwiek, dobrej marki (np. Eneos, AMSoil, Motul, Mobil, Toyota, Orlen - ponoć niezłe robią) i byle nie castrol. Olej kupiony w jakimś większym sklepie z olejami (osobiście biorę z Petrostaru najczęściej ale jest też np. Galonoleje).
Świece dobrałbym w katalogu Denso i takie kupił np. w Iparts albo innym większym sklepie moto byle nie w ICku bo dla zwykłego Kowalskiego mają ceny z kosmosu.
Z filtrami baterii nie wiem jak jest bo nie próbowałem takowych jeszcze kupować i nie wiem czy aftermarket coś sprzedaje ale raz na kilka lat te 100 zł bym chyba był w stanie wydać...

Offline ledziu

• Toyot Zmotoryzowany
« Odpowiedź #2 dnia: 14 Listopada 2025, 08:54:05 »
Filtr baterii HV za 100 zł? - chyba kogoś !!!!
Jest takie powiedzenie które kiedyś usłyszałam od sprzedającego nieruchomość w cenią X10 w stosunku do rynku...

"Ło panie w ch...a rżnięcie też zajęcie"  :cheesy:

Offline przmor

• Toyot Spamer
« Odpowiedź #3 dnia: 14 Listopada 2025, 09:26:54 »
Olej kupiłbym w zasadzie jakikolwiek, dobrej marki (np. Eneos, AMSoil, Motul, Mobil, Toyota, Orlen - ponoć niezłe robią) i byle nie castrol. Olej kupiony w jakimś większym sklepie z olejami (osobiście biorę z Petrostaru najczęściej ale jest też np. Galonoleje).
Świece dobrałbym w katalogu Denso i takie kupił np. w Iparts albo innym większym sklepie moto byle nie w ICku bo dla zwykłego Kowalskiego mają ceny z kosmosu.
Z filtrami baterii nie wiem jak jest bo nie próbowałem takowych jeszcze kupować i nie wiem czy aftermarket coś sprzedaje ale raz na kilka lat te 100 zł bym chyba był w stanie wydać...
Dlaczego nie Castrol?

Offline muzz

• Toyot Pełzający
  • **
  • Samochód:: Corolla 1.8H TS
« Odpowiedź #4 dnia: 14 Listopada 2025, 11:58:59 »
raz, że kiedyś krążyła opinia, że castrol pomagał pierwszym vvti w zakończeniu żywota.
dwa miałem volvo, które jeździło od nowości na castrolu. byłem 3 właścicielem, 2 poprzednich mi znanych. w silniku po ok. 200k syf straszny i jak sobie przypomnę wnętrze silnika corolli po 200k na mobilu to jednak wolę nie zalewać castrola i innym też nie polecam ;)

Offline przmor

• Toyot Spamer
« Odpowiedź #5 dnia: 14 Listopada 2025, 12:11:02 »
Widocznie silnik mojego Aurisa po 429 tys.km na Castrolu 5w30 jest wyjątkiem. Wprawdzie nie zaglądałem do niego więc nie wiem czy jest tam jakiś syf ale pracuje normalnie więc nie zaglądam bo po co?

Offline topoll

• Toyot Spamer
« Odpowiedź #6 dnia: 14 Listopada 2025, 13:07:20 »
raz, że kiedyś krążyła opinia, że castrol pomagał pierwszym vvti w zakończeniu żywota.
dwa miałem volvo, które jeździło od nowości na castrolu. byłem 3 właścicielem, 2 poprzednich mi znanych. w silniku po ok. 200k syf straszny i jak sobie przypomnę wnętrze silnika corolli po 200k na mobilu to jednak wolę nie zalewać castrola i innym też nie polecam ;)
Kiedyś Castrol był najczęściej podrabianym olejem. Jednak w tym co piszesz też jest ziarenko prawdy, był taki moment gdy ASO używały Castrola i pierwsze VVTi miały na nim problem.
RAV4 V C+S AWDi Pure White.
Śnieżynka Raffi ;) https://forum.toyotaklub.org.pl/index.php?topic=55311.0

Offline przmor

• Toyot Spamer
« Odpowiedź #7 dnia: 14 Listopada 2025, 13:16:32 »
Ile lat temu to było?

Offline topoll

• Toyot Spamer
« Odpowiedź #8 dnia: 14 Listopada 2025, 13:18:30 »
Ile lat temu to było?
No z 20 lat temu ale kiepska opinia ciągnie się jak smród za wojskiem.

Offline przmor

• Toyot Spamer
« Odpowiedź #9 dnia: 14 Listopada 2025, 13:24:55 »
Być może, co nie zmienia faktu, że te przypadłości silnika w moim Aurisie najwyraźniej nie ruszają.

Offline topoll

• Toyot Spamer
« Odpowiedź #10 dnia: 14 Listopada 2025, 14:35:44 »
Być może, co nie zmienia faktu, że te przypadłości silnika w moim Aurisie najwyraźniej nie ruszają.
Wystarczy być może kupować w sprawdzonych sklepach a nie na Allegro.

Offline przmor

• Toyot Spamer
« Odpowiedź #11 dnia: 14 Listopada 2025, 14:54:05 »
Albo uznać, że to co działo się 20 lat temu jest już nieaktualne.

Offline lukas13

• Toyot Pełzający
  • **
  • Samochód:: Corolla ts 1.8
« Odpowiedź #12 dnia: 14 Listopada 2025, 16:53:10 »
 Mi też wymienili filtr baterii, już przy pierwsze wizycie po 15 tyś. za 80 zł. Teraz sprawdzam sam i po 35 tyś. jeszcze nie wymaga wymiany.
Zwykłe naciąganie klienta, ale do czasu.

Offline marianek

• Toyot Pełzający
  • **
  • Samochód:: Corolla
« Odpowiedź #13 dnia: 14 Listopada 2025, 17:29:47 »
Jeśli masz czysto w samochodzie i co jakiś czas zajrzysz, odkurzysz ten filtr to ciężko aby był zapchany.
Świece są opisane w instrukcja, zakupy tylko w dobrym i pewnym sklepie, bo sporo podróbek przy tanich okazjach.
Toyota Corolla TS 1.8 Style 2023

Offline Amper

• Toyot Chodzacy
« Odpowiedź #14 dnia: 14 Listopada 2025, 17:54:44 »
Filtr Bateri trakcyjnej powinien być wymieniany co 30000  k ,  po 15 k powinien być tylko wyczyszczony - potem bezwzględna wymiana . Co do jakośći pomiędzy orginal Toyota Vs China się nie wypowiadam
« Ostatnia zmiana: 14 Listopada 2025, 17:57:11 wysłana przez Amper »

www.ucando.pl

www.gotujesie.pl