Autor Wątek: Nowa mała Toyota na bardzo krótkie trasy  (Przeczytany 1533 razy)

0 użytkowników i 1 Gość przegląda ten wątek.

Offline gimza

• Prawie Toyot
Nowa mała Toyota na bardzo krótkie trasy
« dnia: 18 Listopada 2025, 12:33:58 »
Cześć wszystkim.
Mam takie pytanie - mój obecny samochód do jeżdżenia wokół domu dogorywa, bardzo chwalę sobie RAVa, dlatego też chciałem kupić jakaś małą nową Toyotę. Problem w tym, że mam trasy +/-3km w jedną stronę - Lidl, Biedronka, szkoła plus jeden wyjazd w tygodniu na 20km. I tu jest chyba? problem. Czy taki Yaris hybryda to ogarnie? Naczytałem się sporo o problemach z odpalaniem jak krótkie trasy/nieużywany samochód. Normalnie bym wziął Aygo, bo ma silnik benzynowy, ale niestety jest zbyt klaustrofobicznie w środku czyli zostaje Yaris.

Offline Krisman

• Toyot Spamer
  • Samochód:: HTH
Odp: Nowa mała Toyota na bardzo krótkie trasy
« Odpowiedź #1 dnia: 18 Listopada 2025, 12:44:07 »
Nie masz gdzie ładować? Bo jesli masz, to kup małego elektryka i z dopłatą wyjdą grosze, a na takie trasy wręcz idealny.
Zmiany, zmiany ,zmiany...;)

Offline hindus

• Toyot Chodzacy
  • Samochód:: Yaris IV
« Odpowiedź #2 dnia: 18 Listopada 2025, 16:45:36 »
+1 dla elektryka. Żadna benzynowa jednostka nie zdąży się rozgrzać na takiej trasie chyba że w korkach albo latem.
Jeśli elektryk odpada, to czy samochód musi być nowy? Do 2023 roku były Yarisy w benie. Moim zdaniem lepsza opcja na takie krótkie trasy.
Jeśli musi być nowy, czy to musi być Toyota? Może lepszy byłby jakiś 1.0 z VAGa... Fabia czy coś. Albo nie wiem, Arona?
Hybryda to będą problemy i niewykorzystany potencjał, poza komfortem jazdy w automacie.

Offline Konrad62

• Toyot Zmotoryzowany
  • Samochód:: C-HR II 1.8 '24
« Odpowiedź #3 dnia: 18 Listopada 2025, 17:20:27 »
Jeśli jeszcze zdążysz z dopłatą do elektryka to BYD Seal Surf bardzo fajny w tej cenie, jak ci się nie spieszy to nowe Twingo na zdjęciach wygląda ciekawie. Z benzynowych i nowych są jeszcze w salonach AygoX benzynowe, może będą je mocniej rabatować. Inny benzyniak w tej cenie to może Ibiza z wyprzedaży modelu przed liftingiem, albo MG3.
C-HR II 1.8 '24 Comfort
Auris II FL 1.8 '18 Premium+Comfort

Offline ledziu

• Toyot Zmotoryzowany
« Odpowiedź #4 dnia: 18 Listopada 2025, 18:04:04 »
Czy taki Yaris hybryda to ogarnie? Naczytałem się sporo o problemach z odpalaniem jak krótkie trasy/nieużywany samochód
Kup Yarisa 1,5h do 18r i na 100% ogarnie.

Offline hindus

• Toyot Chodzacy
« Odpowiedź #5 dnia: 18 Listopada 2025, 22:00:54 »
A co się zmieniło od 2019 roku?

Offline gimza

• Prawie Toyot
« Odpowiedź #6 dnia: 18 Listopada 2025, 22:04:23 »
OK dziękuję za podpowiedź czyli taka hybryda jednak odpada…
Tak widziałem, że AygoX teraz są w przecenie i są benzynowe, ale są 4 osobowe (jednak raz na jakiś czas zdarza się wieźć 5 osób) i naprawdę w środku są malutkie.
Elektryk odpada w garażu już stoi RAV i specjalnie nie miałbym gdzie ładować i w ogóle elektryk to dla mnie drama. Raz na ruski rok może się zdarzyć trasa i wtedy to więcej problemu niż pożytku z takiego auta.
W MG3 siedziałem w ten weekend - chyba kosztował 62 tys. i w środku zrobił mega wrażenie jak za taką kasę. Obczaiłem jeszcze Grandepande, fajnie wygląda i spore wnętrze, ale trzeba wydać z 86 tys. na rozsądną wersję do tego na razie tylko elektryk albo hybryda. Reno Captur bardzo mi się podobał i jak już wydać 8x tys to lepiej na Renault niż Fiata.
No nic popatrzę na Yariski używki - tak na szybko widzę 1.5 w benie z 2022 można wyrwać za 65 tys. małym przebiegiem co jest całkiem całkiem.
Jeszcze raz dzięki za podpowiedź.

Offline hindus

• Toyot Chodzacy
« Odpowiedź #7 dnia: 18 Listopada 2025, 22:14:08 »
Raz na ruski rok może się zdarzyć trasa i wtedy to więcej problemu niż pożytku z takiego auta.

No ale wtedy jedziesz RAVką. Jeśli zakładać scenariusz drugiego auta jako wózka zakupowego.

Offline tato60plus

• Toyot Chodzacy
  • Samochód:: Lancer14/C23
« Odpowiedź #8 dnia: 19 Listopada 2025, 13:13:47 »
kup sobie Corollę TS, jak już musisz kupować. Zakupy z Lidla zmieścisz całe.

Offline Ma-corolla

• Toyot Chodzacy
« Odpowiedź #9 dnia: 02 Stycznia 2026, 11:56:12 »
Ja bym proponował aygo X benzynowe nie ma jescze chyba hybridy przynajmniej w salonach. Bardzo fajne bateria trzymała długo bez odpalania i super w użytkowaniu. Co do obyty nie polecam seatów, jak chces problemy kup se Ibizę . Mały elektryk ja nie wiem czy bym sam kupił bo nie jestem przekonany jeśli jesteś przekonany i masz gdzie ładował i masz prąd za darmo z forowoltaikito się pewnie opłaca. Ja nie mam gdzie ładować i też robię na mieście 100km miesięcznie ale też na trasie 1600 co 3 miesiące oraz co 6 miesięcy 1200km.
3km robisz w tygodniu czy dziennie ? Polecam też Mitsubishi space Star 2 auta japońskie nic innego. Albo yarisa 2, 1.0L . 

Offline hindus

• Toyot Chodzacy

Offline Konrad62

• Toyot Zmotoryzowany
  • Samochód:: C-HR II 1.8 '24
« Odpowiedź #11 dnia: 02 Stycznia 2026, 12:09:40 »
nie ma jescze chyba hybridy przynajmniej w salonach
Są, są https://www.otomoto.pl/osobowe/toyota/aygo-x?search%5Bfilter_enum_fuel_type%5D=hybrid

Mmmmm zdjęcia zrobione topowej Style z pakietem GR czyli 109k PLN ale cena już za Comfort+lakier. Tak scamersko jak tylko się da, gdyby jeszcze ten Comfort można było w kolorze z zdjęć zamówić...

Swoją drogą zrozumiałem czemu jest pakiet GR jako dodatek do Style, zamiast oddzielnej wersji jak logika wskazuje, bo by się pojawiły artykuły że Cennik Aygo X kończy się na 110k, a tak te pismaki za 3 grosze nie zauważyły xD
C-HR II 1.8 '24 Comfort
Auris II FL 1.8 '18 Premium+Comfort

www.ucando.pl

www.gotujesie.pl