Autor Wątek: gdzie jest watek co zamiast rav4?  (Przeczytany 28024 razy)

Offline jakubsiemaszko

• Toyot Pełzający
  • **
  • Samochód:: RAV4 MY25 EXE
Odp: gdzie jest watek co zamiast rav4?
« Odpowiedź #90 dnia: 14 Lutego 2026, 19:36:37 »
A zauważyłeś że nie tylko o Mazdzie mówię ale o innych autach też? Wkleiłem link do toyoty highlandera nowego. I wady mi przeszkadzają we wszystkich autach. Mazda jak zauważysz swoje wady też ma.  Niektóre Inne niż toyota niektóre takie same jak np cienki lakier i kiepska konserwację podwozia. Tak czy siak corolle uważam za te gorsze auto. Jak już co to RAV4 i camry. Mają dobry silnik 2,5 i spora przestrzeń. Ale swoje wady też mają.  Ale np obecnie camry 168 tys i nie wiem czy nie znacznie lepsza oferta od nowej RAV4 za 181. Przynajmniej osiągi ma i spalanie niższe w trasie
Spoko, to życzę Ci znalezienia auta w sam raz dla Ciebie.

Offline apek

• Toyot Chodzacy
  • Samochód:: Tesla Y
« Odpowiedź #91 dnia: 14 Lutego 2026, 20:04:07 »
A ja sprzedałem ravkę w listopadzie i nie spamuje linkami I nie wybieram auta kilka lat. Przejechałem się Omodą 9, Tiggo 9, Sealionem 7, Enyaqiem. Teraz czekam na test bz4x. Myślałbym teraz po obniżkach o Tesli Y, ale że nie ma serwisu u mnie w okolicy, to niestety ale się nie zdecyduje. Więc na placu boju zostanie Enyaq 85x lub bz4x. Jak będę miał możliwość wzięcia Toyoty na weekend, to porównam I dokonam wyboru. Nie mam zamiaru szukać wad na siłę w każdym modelu, bo w ten sposób nie dokonam wyboru nigdy, a radość z jazdy ograniczy się do ogladania youtuberów. Znam plusy i minusy aut, które mnie interesują, ale nie będę czekał, aż ktoś zrobi auto bez nich. Miałem ravkę, wady ma, znudziła mi się to sprzedałem i kupię nowe auto. Po co z tego robić wieloletnią przeprawę...
Toyota Corolla Sedan VII, Toyota Corolla Sedan Hybrid XII - sprzedana, RAV 4 (5th gen) Executive, AWDi, Skyview - sprzedana, Tesla Model Y Premium AWD
https://ts.la/andrzej248745

Offline Piwo

• Toyot Chodzacy
« Odpowiedź #92 dnia: 15 Lutego 2026, 07:58:04 »
To tylko i wyłącznie kwestia pieniędzy.  Punkt widzenia ściśle zależy od ilości posiadanych środków.
« Ostatnia zmiana: 15 Lutego 2026, 08:46:59 wysłana przez Piwo »

Offline ledziu

• Toyot Zmotoryzowany
« Odpowiedź #94 dnia: 15 Lutego 2026, 09:55:14 »
To tylko i wyłącznie kwestia pieniędzy.�  Punkt widzenia ściśle zależy od ilości posiadanych środków
Jeżeli zależy Ci na oszczędności to tak naprawdę powinieneś zastanowić się nad inną drogą niż zakup nowego auta i to jeszcze na podstawie filmików z YT których najważniejszą funkcją jest zarobek dla prowadzącego.

Offline jakubsiemaszko

• Toyot Pełzający
  • **
  • Samochód:: RAV4 MY25 EXE
« Odpowiedź #95 dnia: 15 Lutego 2026, 18:13:22 »
To tylko i wyłącznie kwestia pieniędzy.  Punkt widzenia ściśle zależy od ilości posiadanych środków.
Jeżeli chodzi tylko o pieniądze to ja bym osobiście rozważył MG HSa, masz dobrze wycenionego SUVa z FWD, na którym Ci zależy, możesz wybrać zwykły silnik albo od niedawna hybrydę, jest też manual i automat, a auto wydaje się być całkiem sensowne z tego co oglądałem z ciekawości jakieś testy.
« Ostatnia zmiana: 15 Lutego 2026, 18:28:14 wysłana przez jakubsiemaszko »

Offline Piwo

• Toyot Chodzacy
« Odpowiedź #96 dnia: 15 Lutego 2026, 21:10:59 »
moim zdaniem nowa cx5 jest duzo rozsadniejszym wyborem. znacznie weiszka w srodku i bagazniku od mg hs i znacznie mniejsza utrata wartosci. do tego ladniejsza i duzo lepiej sie prowadzi.

Offline Konrad62

• Toyot Zmotoryzowany
  • Samochód:: C-HR II 1.8 '24
« Odpowiedź #97 dnia: 16 Lutego 2026, 07:43:13 »
Skąd wiesz jak się prowadzi względem HSa? Jeździłeś którymś z nich?
C-HR II 1.8 '24 Comfort
Auris II FL 1.8 '18 Premium+Comfort

Offline Krisman

• Toyot Spamer
  • Samochód:: HTH
« Odpowiedź #98 dnia: 16 Lutego 2026, 07:57:16 »
...szczególnie nową cx5, ktorej fizycznie jeszcze w większości salonow nawet do pokazania brak ;)
Dla mnie najważniejszymi wadami nowej cx5 jest jej rozmiar (za długa dla mnie) i rezygnacja z wielu fajnych użytkowo przycisków i "pokrętła" na rzecz tabletu. Moc też za mała na to auto.
Zmiany, zmiany ,zmiany...;)

Offline Piwo

• Toyot Chodzacy
« Odpowiedź #99 dnia: 16 Lutego 2026, 08:07:22 »
co do prowadzenia wiadomo jak jezdzil poprzednik. bardzo dobrze. nowe auto ma miec podobny zawias tyle co wleca adaptacyjne amortyzatory fsd . testy sa 23 lutego. wtedy bedzie wszystko wiadomo.
czy cx5 jest za dluga?

cx5 469cm
sorento 481cm +12cm
superb 490cm +21cm
camry 492cm +23cm
ford focus kombi 467cm -2cm
mg hs2 466cm -3cm
rav4 460cm -9cm

porownanie paru wymiarow rav4 2026 / cx5 2026
miejsce na nogi z przodu
104cm / 106cm
miejsce na ramiona z przodu
145cm / 146cm
miejsce na biodra z przodu
140cm / 140cm
miejsce na glowe z tylu
100cm / 102
miejsce na nogi z tylu
96cm / 101cm +5cm
miejsce na ramiona z tylu
143cm / 139 
miejsce na biodra z tylu
126cm / 133cm
bagaznik do rolety
514l / 583l
bagaznik po zlozeniu siedzen
1690l / 2019l
cena
181tys zl / 139tys zl
« Ostatnia zmiana: 16 Lutego 2026, 08:22:42 wysłana przez Piwo »

Offline Konrad62

• Toyot Zmotoryzowany
  • Samochód:: C-HR II 1.8 '24
« Odpowiedź #100 dnia: 16 Lutego 2026, 08:54:16 »
Osobiście nie jestem fanem oceny pojazdów na podstawie specyfikacji. Wymiary można sprawdzić czy mieści się do garażu, ale odczucie wielkości to zupełnie co innego.
C-HR II 1.8 '24 Comfort
Auris II FL 1.8 '18 Premium+Comfort

Offline Krisman

• Toyot Spamer
« Odpowiedź #101 dnia: 16 Lutego 2026, 11:41:24 »
@Piwo, "dla mnie za długa" to nie znaczy, że dla innej osoby może  być za krótka.  :)

Offline Piwo

• Toyot Chodzacy
« Odpowiedź #102 dnia: 16 Lutego 2026, 12:22:50 »
nie to oczywiste. kazdy ma inne wymiary parkingu garazu czy miejsca pod szkola praca. i nie tylko dlugosc ma znaczenie bo szerokosc czesto tez zwlaszcza jak miejsca parkingowe sa wyznaczane wasko tak ze potem drzwi nie idzie otworzyc. dlatego suvy maja czasem racje bytu tzn duzo mniejsze wymiary zewnetrzne a wewnetrzne duze.

Offline czp

• Toyot Zmotoryzowany
    • moja strona
  • Samochód:: RAV4 GR SPORT
« Odpowiedź #103 dnia: 20 Lutego 2026, 20:43:20 »
Dzisiaj pojeździłem znowu hyundaiem ( Hyundai Tuscon 1,6, 177 KM 4WD i nie hybryda).  No powiem tak bardzo  przyjemnie się jeździ i na małych prędkościach o wiele ciszej niż w moim RAV4. Dopiero po takiej przesiadce znowu sobie uświadamiam, jak często i irytująco RAV4 buczy przy małych prędkościach (jak coś tam akurat ładuje na wysokich obrotach), a dodaje się gazu - no ten odgłos buczenia jest dla mnie bardzo irytujący. Jakoś jak testowałem przed zakupem RAV4  to wtedy tego nie wychwyciłem, no ale wtedy było lato to może akurat ten moment nie występował tak często jak teraz w zimie.

No cóż nie można mieć wszystkiego - może w nowym modelu RAV4  poprawią to buczenie " może chociaż silnik jest bardziej wygłuszony". Z ciekawości zafunduję sobie jazdę testową nowym RAV4 , no ale wtedy będzie znowu prawie lato. No może poprawią algorytm ładowania małego 12V aku - ale tu to chyba nic nie zmienią dopóki auta sprzedają się na pniu.

Offline Krisman

• Toyot Spamer
« Odpowiedź #104 dnia: 20 Lutego 2026, 21:22:19 »
Jeździłeś starym modelem TLe, skoro 177KM (miałem), ale dla porównania proponuję przejechać się testowo HEV Hyundaia w wersji NX4e - 239KM (mam aktualnie), warto to porównać. ;)

www.ucando.pl

www.gotujesie.pl