Autor Wątek: gdzie jest watek co zamiast rav4?  (Przeczytany 28008 razy)

0 użytkowników i 1 Gość przegląda ten wątek.

Offline Piwo

• Toyot Chodzacy
Odp: gdzie jest watek co zamiast rav4?
« Odpowiedź #180 dnia: 28 Kwietnia 2026, 15:02:37 »
nikt myc nie lubi. niepotrzebny obowiazek ale coz zrobic. ostatnio jak mylem auto przy wietrznej pogodzie to jakbym na jakis tajfun trafil. a co do dzieciakow to zmeczeni byli. w salonie z godzine siedzielismy. wiadomo formalnosci. a co do koloru w mazdzie teraz panuje moda na machine grey. to tak jak w voviakach taka kawa z mlekiem lub taki podklad do farb.  mi z mazdowskich kolorow to tylko czerowny red soul crystal. w toytach to lubei ocean gem ale w europie chyba malo spotykany.

Offline JanuszTracz

• Toyot Pełzający
  • **
  • Samochód:: RAV4 Adventure
« Odpowiedź #181 dnia: 28 Kwietnia 2026, 15:38:03 »
piekny wyglad
No nie wiem..
Widać, że latorośl w jasnej czapeczce ma inne zdanie..  :laugh: :laugh: :laugh:  Żarcik ;) 

Najważniejsze, że Ty jesteś zadowolony!
Szerokiej drogi!

Hehe, to samo skojarzenie, ze córa chyba wolala poprzedni samochod :)

Gratulacje i szerokosci!

Offline Piwo

• Toyot Chodzacy
« Odpowiedź #182 dnia: 28 Kwietnia 2026, 16:42:08 »
no akurat tu zebys wiedzial. pierwszy raz weszla do suva i sie rozplakala ze nie bedzie tak wysoko sie wspinac i ze sie boi bo za wysoko. no ale miejmy nadzieje ze jej sie odmieni.

Offline Markid

• Toyot Spamer
  • Samochód:: RAV4 2.5 2020
« Odpowiedź #183 dnia: 28 Kwietnia 2026, 23:27:37 »
Odmieni, na pewno. Przyjemnie się patrzy na wszystko z góry. ;)
Dziś musiałem przejechać się Oplem Corsa i jaka od razu inna perspektywa, wszystkie te SUVy dookoła jakieś takie wielkie, aż przytłacza.
Ale po godzinie znów wsiadłem do RAVki i wszystko trafiło na swoje miejsce. ;)

Offline Krisman

• Toyot Spamer
  • Samochód:: HTH
« Odpowiedź #184 dnia: 29 Kwietnia 2026, 06:32:51 »
Wow! Nooo wreszcie! Gratki @Piwo, "będzie Pan zadowolony", cytując klasyka.
Zmiany, zmiany ,zmiany...;)

Offline KriSSo

• Toyot Chodzacy
  • Samochód:: RAV4 HEV AWD-i
« Odpowiedź #185 dnia: 29 Kwietnia 2026, 07:19:28 »
Dziś musiałem przejechać się Oplem Corsa i jaka od razu inna perspektywa
JA z kolei od dwóch tygodni ujeżdżam nowiutkie BMW X3 2.0 (auto zastępcze) i muszę przyznać, że perspektywa też istotnie inna w sensie jakości jazdy - siedzenia (fotele), trakcji, ciszy. Niestety przepaść, a cena również przepaść. Co zrobić, tak już jest.
Pozdrawiam,

Offline JanuszTracz

• Toyot Pełzający
  • **
  • Samochód:: RAV4 Adventure
« Odpowiedź #186 dnia: 29 Kwietnia 2026, 07:41:33 »
Dziś musiałem przejechać się Oplem Corsa i jaka od razu inna perspektywa
JA z kolei od dwóch tygodni ujeżdżam nowiutkie BMW X3 2.0 (auto zastępcze) i muszę przyznać, że perspektywa też istotnie inna w sensie jakości jazdy - siedzenia (fotele), trakcji, ciszy. Niestety przepaść, a cena również przepaść. Co zrobić, tak już jest.

Daj namiar na ASO toyoty, w ktorym serwuja BMW zamiast corolli =]

Wersja benzynowa? Jak spalanie?

Czy ja wiem czy przepasc. Executive z lakierem i alarmem przebije 230. Dobrze zrabatowany 20 xDrive ze zblizonym wyposazeniem pewnie do upolowania w okolicach 270 (slepy strzal, nie znam polityki rabatowej BMW).

Offline KriSSo

• Toyot Chodzacy
« Odpowiedź #187 dnia: 29 Kwietnia 2026, 07:51:49 »
Daj namiar na ASO toyoty, w ktorym serwuja BMW zamiast corolli =]
To nie ASO Toyoty zaserwowało nowe BMW, tylko PZU (auto zastępcze).

Jeśli chodzi o spalanie, to jestem pozytywnie zaskoczony. To jest miękka hybryda, 2.0 benzyna o mocy 208 KM, automat 8HP. Ten zespół napędowy działa naprawdę sprawnie i mnie osobiście nic w nim nie drażni. Zmiana biegów sprawna, szybka, bez zbędnych zwiech, zdecydowanie lepiej to pracuje niż DSG w grupie VAG.
Spalanie:
miasto: 10,0 - 11,5
Trasa 120 km/h: 7,2-7,4
Trasa 140 km/h - 8,5 - 9,5
Pozdrawiam,

Offline Henio

• Toyot Pełzający
  • **
  • Samochód:: Toyota
« Odpowiedź #188 dnia: 29 Kwietnia 2026, 08:05:19 »
(...) Jeśli chodzi o spalanie, to jestem pozytywnie zaskoczony. (...) miasto: 10,0 - 11,5
Matko Bosko!  :shock:
Drogie to auto zastępcze - bo rozumiem, że dostajesz z pełnym bakiem i takie oddajesz?

Offline Henio

• Toyot Pełzający
  • **
« Odpowiedź #189 dnia: 29 Kwietnia 2026, 08:19:23 »
muszę przyznać, że perspektywa też istotnie inna w sensie jakości jazdy - siedzenia (fotele), trakcji, ciszy.
Ale że co? Jest aż tak lepiej w bemce niż w RAVce?
Tę ciszę to rozumiem, ale reszta?
Fotele jakieś super bardziej som? (Pytam o wygodę, wentylację/grzanie, nie wygląd i skóry z niedźwiedzi polarnych itp).
O co chodzi z tą trakcją? RAVki prowadzą się bardzo przyzwoicie, a wg opinii "niezależnych" testerów z hameryki, w nowej wersji jest jeszcze lepiej i są jakieś cuda elektroniką realizowane, że się nie giba w zakrętach i jeszcze lepiej trzyma drogi. W bemce jest wg Ciebie wyraźnie lepsze zachowanie na drodze?

Offline KriSSo

• Toyot Chodzacy
« Odpowiedź #190 dnia: 29 Kwietnia 2026, 09:58:32 »
RAVki prowadzą się bardzo przyzwoicie
Fatalnie, to najgorsze zawieszenie jakie w życiu miałem. Jakość wybierania nierówności, sposób tłumienia, trakcja dramat. Na różne rzeczy ludzie narzekają w RAV4 - "wycie skrzyni", hałas, nuda, gówniane plastiki, gówniane uszczelki. Mnie to wszystko aż tak nie drażni. Najbardziej zawieszenie i trakcja - prostej, równej drodze, jeszcze od biedy jest ok, ale nierównościach do bani.

Jest aż tak lepiej w bemce niż w RAVce?
Dużo lepiej, już staram się jak mogę, aby nie napisać "przepaść"

W bemce jest wg Ciebie wyraźnie lepsze zachowanie na drodze?
Absolutnie tak, w każdych warunkach, na prostej, na krzywej :), z górki, pod górkę, na bruku, na DOŁACH w lekkim terenie, krótko pisząc w każdych warunkach.
Fotele i pozycja za kierownicą nie dotyczy jedynie skóry z krokodyla, tylko możliwości ustawień, długości podparcia ud, kątów ustawienia, trzymania bocznego miednicy czy pleców, zakresu regulacji zagłówka itd.

Także różnica kolosalna w tych aspektach. Jeśli chodzi o osiągi zespołu napędowego, to nie ma aż takiej przepaści w zakresach 0-100 czy 80-140, generalnie są podobne. Natomiast, start na na mokrej nawierzchni znowu przepaść. Ten pseudo napęd na obie osie i jego sposób realizacji w Toyocie to po prostu popierdółka. Ktoś to kto użytkował już auto na haldexie, torsenie, xdrive, czy ze stałym itd, to pewnie wie o co mi chodzi.

I w tych aspektach nie ma żadnej dyskusji, absolutnie. Pytanie jest inne - czy te elementy, o których napisałem, są wartę wyłożenia kolejnych 50-100 tyś i więcej? Dla mnie nie, bo przestałem szukać cudownych emocji w aucie. Chcę� po prostu spokojnie, wygodnie, oszczędnie dojechać i tyle. Lubię moją RAV, nie zamierzam się jej pozbywać z powodu tych kwestii, to świetne auto, ale nie jestem zaślepiony i potrafię ocenić jej mankamenty na chłodno, bez emocji, z dystansem.

Natomiast, ekonomia, reakcja na gaz (dzięki znienawidzonej przez ludzi E-CVT, którą ją bardzo lubię), koszt serwisu - tu mocno na plus Toyoty.

a wg opinii "niezależnych" testerów z hameryki
W nosie mam niezależnych z Ameryki, bo istotne jest to, co sam pod tyłkiem czuję. Generalnie jesteś w euforii,  bo zamówiłeś nową Toyotę, to siłą rzeczy chciałbyś czytać o niej same superlatywy i krytyki znosił nie będziesz, normalne, ale polatasz ze 2-3 lata, emocje opadną, to i perspektywy się pozmieniają :).
Pozdrawiam,

Offline KriSSo

• Toyot Chodzacy
« Odpowiedź #191 dnia: 29 Kwietnia 2026, 10:14:04 »
W celu uzupełnienia, bo jak czytam swojego posta, to sam się przeraziłem hehe ..... Przesadzam trochę z tym "dramatem" zawieszenia. Jakkolwiek, w porównaniu do np Kia Sportage, Tucson, albo np Peugeot 3008, do BMW tym bardziej, jest zauważalnie gorzej, po prostu. Zawieszenie Toyoty na nierównościach podskakuje, koło podbija i zbyt długo nie ma kontaktu z podłożem, potrafi przestawić tor jazdy, jest wolne (czas odbicia - rebound i dobicia - kompresja) i tyle. Krótko pisząc - gówniane zestrojenie i słabe komponenty (amortyzatory).
« Ostatnia zmiana: 29 Kwietnia 2026, 10:17:32 wysłana przez KriSSo »
Pozdrawiam,

Offline Henio

• Toyot Pełzający
  • **
« Odpowiedź #192 dnia: 29 Kwietnia 2026, 11:12:13 »
jesteś w euforii,
W euforii to oczywiście nie, ale gdy się wydaje ćwierć bańki, to wszelkie  informacje budzące wątpliwości co do podjęcia takiej decyzji, generują niewielki "podskórny" niepokój.   :laugh:

Generalnie: mnie nie interesuje, że w bemce jest o niebo lepiej (choć tak faktycznie, niefortunnie(!), sformułowałem pytanie), tylko raczej istotne dla mnie to, czy w RAVce nie jest coś źle.
Jeździłem trochę 5tą generacją 306 koni i mi baaardzo podpasowało. Nie dostrzegłem żadnych nieprzyjemnych dla mnie zachowań w tym aucie.
A, że w innych może być lepiej? OK.

Bemka i Audi to dla mnie marka kojarząca się bardzo źle i ich nigdy bym nie wybrał. Chodzi o postrzeganie kierowców tych wozideł. Temat rzeka...
Dzięki za Twój czas. H.

Offline Piwo

• Toyot Chodzacy
« Odpowiedź #193 dnia: 29 Kwietnia 2026, 13:30:48 »
Wow! Nooo wreszcie! Gratki @Piwo, "będzie Pan zadowolony", cytując klasyka.
dzieki.
co do bmw x3. fajnie jakbys wsiadl do nowej cx5 na testy i porownal jej zawias do x3. bo moim zdaniem jest petarda komfort. w serii od 139tys zl adaptacyjne amory czestotliwosciowe.

Offline Krisman

• Toyot Spamer
  • Samochód:: HTH
« Odpowiedź #194 dnia: 29 Kwietnia 2026, 15:35:43 »
...nie bardzo wiem czemu mam wsiadać do X3? Mamy X4, ale to inny temat :)
Też mam w Tośku amorki sterowane elektrycznie (nie wiem czy w CX5 też elektrycznie) i potwierdzam, robi to robotę, ale w Hultaju dostępne tylko w max wyposażeniu.  Swoją drogą wczoraj byłem na serwisie i stoi Tucson HEV Platinium 2wd (tylko bez pakietu SUN) z ceną 174900, a na bank z tego też jeszcze można coś urwać.  Dostajesz full +239KM za całkiem spoko cenę. W cenniku za to samo po stałym rabacie i tak sporo więcej wychodzi.
Zmiany, zmiany ,zmiany...;)

www.ucando.pl

www.gotujesie.pl