Autor Wątek: gdzie jest watek co zamiast rav4?  (Przeczytany 28065 razy)

Markid i 4 Gości przegląda ten wątek.

Offline przmor

• Toyot Spamer
Odp: gdzie jest watek co zamiast rav4?
« Odpowiedź #210 dnia: 03 Maja 2026, 13:35:51 »
Mnie z kolei uzależnił joystick zmiany biegów w Aurisie i czekam aż minie moda na te wielkie, klasyczne wajchy. Może przy okazji wystające tablety znikną.

Offline Krisman

• Toyot Spamer
  • Samochód:: HTH
« Odpowiedź #211 dnia: 04 Maja 2026, 07:19:31 »
Wiele aktualnych aut już dawno nie wa "wajch". Ma małe poręczne selektory lub przyciski.
Zmiany, zmiany ,zmiany...;)

Online Konrad62

• Toyot Zmotoryzowany
  • Samochód:: C-HR II 1.8 '24
« Odpowiedź #212 dnia: 04 Maja 2026, 08:16:59 »
Wiele aktualnych aut już dawno nie wa "wajch". Ma małe poręczne selektory lub przyciski.
Powiedz to Toyocie która wróciła do wajch w hybrydach bo Hamburgery są jakie są. Co mam teraz wybrać, zostaje Prius albo CHR :/
C-HR II 1.8 '24 Comfort
Auris II FL 1.8 '18 Premium+Comfort

Online Markid

• Toyot Spamer
  • Samochód:: RAV4 2.5 2020
« Odpowiedź #213 dnia: 04 Maja 2026, 09:17:18 »
Chyba jestem starej daty bo mnie ta wajcha pasuje. Jest za co złapać. ;)

Wysłane z mojego SM-A566B przy użyciu Tapatalka

Offline ledziu

• Toyot Zmotoryzowany
« Odpowiedź #214 dnia: 04 Maja 2026, 09:21:18 »
Chyba jestem starej daty bo mnie ta wajcha pasuje
Dokładnie mam tak samo :-) oby jak najdłużej nie dali się zwariować  :laugh:

Online Konrad62

• Toyot Zmotoryzowany
« Odpowiedź #215 dnia: 04 Maja 2026, 09:34:58 »
Widocznie nie jeździsz cały dzień w trybie miejskim z ciągłym manewrowaniem i zawracaniem. Dla mnie elektroniczny wybór kierunku to po prostu ogromna wygoda, wam nie robi to dużej różnicy skoro zmieniacie jej położenie 3 razy dziennie, to powinna być zrobiona po mojemu ;)
C-HR II 1.8 '24 Comfort

Online Markid

• Toyot Spamer
« Odpowiedź #216 dnia: 04 Maja 2026, 09:47:26 »
Pewnie to kwestia przyzwyczajenia. Do tzw. lewarka przyzwyczajałem się od lat 80 tych. W automacie co prawda nie ma co tak wajchować jak w manualu ale jak mówią "przyzwyczajenie to druga natura człowieka".

Offline ledziu

• Toyot Zmotoryzowany
« Odpowiedź #217 dnia: 04 Maja 2026, 10:14:42 »
to powinna być zrobiona po mojemu
Eetam nie musi być po mojemu tak mi jest lepiej i tylko to. Będzie inaczej dostosuje się do inaczej :-)
Widocznie nie jeździsz cały dzień w trybie miejskim z ciągłym manewrowaniem i zawracaniem
U mnie jest problem bo jest pół na pół. W jednym tygodniu jedna praca i kręcenie się wokół siebie oraz komina a następny tydzień może być 2k.km.trasy :-)

Offline przmor

• Toyot Spamer
« Odpowiedź #218 dnia: 04 Maja 2026, 10:50:19 »
Pewnie to kwestia przyzwyczajenia. Do tzw. lewarka przyzwyczajałem się od lat 80 tych. W automacie co prawda nie ma co tak wajchować jak w manualu ale jak mówią "przyzwyczajenie to druga natura człowieka".
Zależy od sposobu korzystania z auta. Kilka a czasem kilkanaście razy dziennie muszę zawracać w ciasnych miejscach na 5 razy więc to bezoporowe i bez przystanku na N przejście miedzy D i R, wykonywane dwoma palcami bardzo lubię.

Online Markid

• Toyot Spamer
« Odpowiedź #219 dnia: 04 Maja 2026, 11:58:12 »
Zależy od sposobu korzystania z auta. Kilka a czasem kilkanaście razy dziennie muszę zawracać w ciasnych miejscach na 5 razy więc to bezoporowe i bez przystanku na N przejście miedzy D i R, wykonywane dwoma palcami bardzo lubię.
I to rozumiem. Ja zwykle jak włączę D to jadę całą trasę i dopiero gdy wjeżdżam do bramy to R. Nie często muszę szybko zmieniać między D a R.

Wysłane z mojego SM-A566B przy użyciu Tapatalka

Offline Krisman

• Toyot Spamer
  • Samochód:: HTH
« Odpowiedź #220 dnia: 04 Maja 2026, 13:08:14 »
Mam w sumie w poważaniu rodzaj selektora, ale wygoda tych przełączników jest ogromna, jak człowiek przywyknie, wiec rozumiem @przemor'a.
Zmiany, zmiany ,zmiany...;)

Offline Piwo

• Toyot Chodzacy
« Odpowiedź #221 dnia: 05 Maja 2026, 06:13:43 »
Haha. To pokazuje jak zły jest ten świat i zepsuci ludzie. Raczej nic się z tym nie zrobi. Ludzie są jacy są.

Offline marekj

• Toyot Chodzacy
  • Samochód:: Rav4 / C-HR
« Odpowiedź #222 dnia: 05 Maja 2026, 10:18:53 »
Ja teraz często przesiadam sie z RAV4 do C-HR i obiektywnie muszę przyznać, że selektor w C-HR jest wygodniejszy. Jest łatwo namacalny, przełączanie jest szybkie i nie utrudnia dostępu do schowka przed nim. No i nie trzeba przełączać na P, bo automatycznie wskakuje przy wyłączaniu silnika. Wygodnie tez mi sie jeździło Mercem-E z patykiem przy kierownicy. Opel Mokka miał dość drobny selektor, który trzeba było wymacać ale z czasem sie przyzwyczaiłem. Podobnie jak w Focusie gdzie było to kółko podobne jak do trybów jazdy w RAV4 AWD. Najgorsze rozwiazanie widziałem w GMC Terrain czyli amerykanskim Oplu. Tam były przyciski RNDP na konsoli przedniej. Fakt że w USA to juz na prawdę rzadko się tego używa bo po 3500km nadal nie trafiałem w te guziki bez patrzenia :grin:
Pozdrawiam
Marek

RAV4:

Online Konrad62

• Toyot Zmotoryzowany
« Odpowiedź #223 dnia: 05 Maja 2026, 10:22:30 »
No to jest też piękne że wysiadając daje OFF i to wszystko. Dodatkowo przy systemie parkowania autonomicznego auto samo sobie wybiera  kierunek jazdy, co też pozwala na wyjazd auta z ciasnego miejsca za pomocą aplikacji. 
C-HR II 1.8 '24 Comfort

Online Konrad62

• Toyot Zmotoryzowany
« Odpowiedź #224 dnia: 05 Maja 2026, 20:51:34 »
Z ciekawostek to ceny Priusa PHEV poleciały na pysk, -20k na wszystkie wersje, od 157k do 185k. Spodziewany lifting chyba będzie pokazywany na dniach.
C-HR II 1.8 '24 Comfort

www.ucando.pl

www.gotujesie.pl